Σελίδες

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ









Οι κούπες -μεζούρες που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου 
ΥΛΙΚΑ:

4 και 1/2  φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω  σημειώσεις)
9 γρ ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
1/2 κούπα γάλα χλιαρό 
1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3/4 κούπας γιαούρτι χωρίς πέτσα 
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2  κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά ξύδι ή χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την  φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το λάδι, το  γιαούρτι , το ξύδι .το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 130 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
  •  Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ  .Με ένα ξύλο από σουβλάκι αν θέλουμε τις κάνουμε πλέγμα-σχέδιο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω και με ένα πινέλο τις βουρτσίζουμε με λίγο γάλα ή λάδι αραιωμένο με νεράκι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά σκεπασμένες με μια μεμβράνη και με μια καθαρή πετσέτα 
  • Μεταφέρουμε τις πίτες σε μια λαδωμένη λαδόκολλα και αμέσως σε ένα ταψί και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,βάζοντας το ταψί μας στο προτελευταίο ράφη-σχάρα  ψήνουμε για 5 λεπτά.Θα δούμε τις πίτες μας να  φουσκώνουν  όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες Τις γυρίζουμε και ξανά βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για άλλα 5-6 λεπτά  να πάρουν το χρώμα που φαίνεται στις φωτογραφίες.Μην τις ψήσετε περισσότερο. θα χάσουν την ελαστικότητα τους και θα ξεραθούν .Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι και το κλείνουμε,αυτό θα βοηθήσει να κρατηθούν αφράτες και ελαστικές   
  • Τώρα που σας γράφω την συνταγή έχουν περάσει 3-4 ώρες από την ώρα που βγήκε και η τελευταία πίτα από το φούρνο, έχουν φαγωθεί και έχω κρατήσει μεταβίας μία πίτα σε μια σακούλα και περιμένω να δω πως θα είναι αύριο το πρωί μετά από, μερικές ώρες στο ψυγείο ...  Αναμείνατε τα  νέα μου ... 
  • Σας έχω νέα λοιπόν μετά από 24 ώρες  αναμονής  στο ψυγείο μέσα σε σακούλα η πίτα αφού την ζέστανα στην  ψηστιέρα μας  ,,έγινε τόσο αφράτη σαν να την έφτιαξα εκεινη την στιγμή ......     
  • Επίσης πρέπει να σας πω πως η γεύση τους δεν είναι ίδια  με τις  τηγανιτές , νόστιμες αλλά στο  φούρνο  .....      
  • Αν τις θέλουμε  τηγανιτές ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία :Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά  θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
  • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
















Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού κρυώσει να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.



Σημειώσεις:

  • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
  •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
  •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα 


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

ΠΙΤΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ


Οι μεζούρες -φλιτζάνια που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου 

ΥΛΙΚΑ:
1 και 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης   Μύλοι Γεωργανάδων  
2 και 3/4 κούπα περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω  σημειώσεις)
9 γρ ξερή μαγιά
1  κούπα  νερό χλιαρό 
1/2 κούπα γάλα χλιαρό 
1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2  κούπας γιαούρτι η κεφίρ
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την  φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το γάλα ,το λάδι, το  γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
  •  Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά  θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
  • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.


Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού  κρυώσει και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.


Σημειώσεις:

  • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
  •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
  • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
  •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΠΙΤΣΑ CALZONE

 Η  πίτσα CALZONE είναι μια  ιταλική εκδοχή πίτσας διπλωμένη με κυκλικό σχήμα που βασίζετε σε ζύμη πίτσας με γέμιση σάλτσας και τυρί μοτσαρέλα,ρικότα ή παρμεζάνα με σαλάμι ή ζαμπόν και πιπεριές ή ότι γέμιση αγαπάει η όρεξης σας .Εγώ έφτιαξα με διάφορες εκδοχές γέμισης και θα  σας τις παρουσιάσω ... σήμερα  τυριά και γαλόπουλα ..
































Σούπερ ζύμη για πίτσα
Σάλτσα για σπιτική πίτσα
Ζύμη για πίτσα με ανθρακούχο νερό 

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ αλεύρι για όλες  της χρήσεις
20 γρ  ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
150 ml γάλα 
150 ml νερό  
1 αυγό και λίγο γάλα για  το τέλος  
Λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο (προαιρετικά)

Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε μια από τις παραπάνω ζύμες για πίτσα   και την σπιτική σάλτσα ή και όποια δική σας  θέλετε ..

Γέμιση :
Σάλτσα ντομάτας δείτε Σάλτσα για σπιτική πίτσα
Γαλοπούλα -μοτσαρέλα -2 κουταλιές καλαμπόκι -και μανιτάρια  αν θέλετε (εμείς δεν τα αγαπάμε και δεν τα  βάζω πότε στην  κουζίνα  μου )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
    •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας  πρώτα σε  ένα  μπολ .Ανακατεύουμε στον κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά, με μια   σπάτουλα .Προσθέτουμε στην συνέχεια  το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
    • Προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από  τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε πρόγραμμα για 15 -20 λεπτά .Μια ακόμα  χρήσιμη πληροφορία   για  όσους το ζυμώσουν στο  χέρι καλό  θα  ήταν να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με  το χλιαρό  γάλα  και 2-3 κουταλιές  σούπας  αλεύρι σε ένα  μπολ  για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρήσουν στο ζύμωμα .. Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε την ζύμη εκεί και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της για 1-2 ώρες 
    • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας  την μοιράζουμε σε 4-5 κομμάτια  ίσου βάρους και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν .Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε μια  πίτα  πάχους 1/2 εκατ και στρογγυλή και προσθέτουμε τα υλικά της  γέμισης και στην συνέχεια κλείνουμε με τα  χέρια μας όπως  φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω.
    •  Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια , τα αφήνουμε να  φουσκώσουν για  20 λεπτά και στην συνέχεια  με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το διαλυμένο αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε  με σπόρους της αρεσκείας μας  ή σκέτο σουσάμι  
    • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο για  20 λεπτά στους 200 βαθμούς 











    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά. 
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μοκυ μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

    ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ







    Ξημέρωσε μια χειμωνιάτικη κρύα Κυριακή . 
    Είμαι πάλι στην κουζίνα μου και απολαμβάνω την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μου τρυπάει την μύτη. 
    Από χθες βράδυ ετοίμασα την ζύμη, το ανακάτεμα των υλικών με κάνει να χάνομαι στις σκέψεις μου και όταν πια η ζύμη είναι έτοιμη μαλακιά την νοιώθω στα δάχτυλα  μου .
    Η αίσθηση της ζύμης,το στοργικό χάιδεμα που της κάνω και το σχήμα που τις δίνω και το σκέπασμα με φρεσκοπλυμένη πετσέτα να φουσκώσει και το απότομο πάτημα να ξεφουσκώσει με μαγεύει .
    Η μυρωδιά της ωμής ζύμης,το ψήσιμο,η μυρωδιά της καλοψημένης κόρας....αυτό είναι το ψωμί αλεύρι ,νερό, μαγιά.
    Αυτό είναι το ψωμί χωρίς ζύμωμα,εύκολο και παρακάμπτοντας μερικά βήματα, που για μερικούς είναι απαραίτητα και για άλλους περιττά
    Όταν δεν έχω χρόνο ετοιμάζω για πολλά κανακέματα,ετοιμάζω την ζύμη και έχω ένα νόστιμο ψωμάκι. Είναι μια συνταγή με την οποία παίζω με τα υλικά καιρό τώρα την έχω φτιάξει με πολλές παραλλαγές .
    Το έχω φτιάξει με αλεύρι ολικής, με σίκαλης, με φρέσκια μαγιά,με ξερή μαγιά ..όμως θα ήθελα να το φτιάξω και με προζύμι  στο μέλλον ..
    Το ψήνω σε γάστρα πυρέξ και μαντεμένια .Όσο πιο πολλές ώρες αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει τόσο πιο καλύτερη γίνετε..από 12 έως 18 ώρες .
    Το ψωμί έχει ξινούτσικη γεύση θυμίζοντας προζυμένιο ψωμί για αυτό και προσθέτω ζάχαρη αν και μας αρέσει  αυτή η ξινή γεύση.Η υφή της ψίχας του είναι μαλακιά και αφράτη με πολλές μικρές και μεγάλες κυψέλες,αυτές  είναι  που χαρακτηρίζουν αυτό το ψωμάκι και η κριτσανιστή κόρα του που παραμένει 1-2 ημέρες .
    Έχω φτιάξει το ψωμί με λευκό αλεύρι.διαφόρων μύλων τοπικών και μη,δοκίμασα να ετοιμάσω και με  δυνατό αλεύρι για  πίτσα (αλεύρι 00 )είχε  πολύ καλύτερη κόρα  και  γεύση .


     ΥΛΙΚΑ:
    • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό αλεύρι (3 φλιτζάνια και  1/4 )
    • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά ή 7 γρ νωπή μαγιά 
    • 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη κοφτή 
    • 345 ml νερό από την βρύση ή νερό από φίλτρο 
    • 1 κουταλιά της σούπας λάδι  
    • και επιπλέον αλεύρι για τον πάγκο και την ζύμη
    • σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε για το τέλος  
    Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (και 12-18 ώρες να ξεκουραστεί και να ζυμωθούν και ωριμάσουν τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και 1-2 ώρες ώρα για την άνοδο της ζύμης)
    Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Ζυγίζουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. 
    • (Εάν η μαγιά είναι νωπή και χρειάζεται ενεργοποίηση στο νερό, ενεργοποιούμε την μαγιά με το μισό νερό της συνταγής  
    • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μαζί, ώστε η ζάχαρη και η μαγιά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε τα όλα μαζί με μια μαρίζ.
    • Καλύπτουμε το μπολ με ένα κομμάτι λαδωμένο πλαστικό περιτύλιγμα ή καπάκι και το βάζουμε στο πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να μπορεί να ωριμάσει για 12-18 ώρες ιδανικά.Την αφήνω θερμοκρασία δωματίου 20 βαθμών  (Η ζύμη μπορεί να ωριμάσει,να ζυμωθεί και στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ 10 και 18 ωρών, συνήθως βάζουμε τη ζύμη αργά το βράδυ και στη συνέχεια την ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα το πρωί.Μετά τις 12 ώρες,αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο.Την έχω βάλει και στο ψυγείο και λειτούργησε μια χαρά η ζύμη και με σίγουρη επιτυχία )  
    •   Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
    •  Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ή πάνω σε  λαδόκολλα χρησιμοποιώντας τα καλά αλευρωμένα δάχτυλά μας για να ξεκολλήσουμε με τη ζύμη από το μπολ
    •  Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό ... στη συνέχεια διπλώνουμε πάνω από το ένα τρίτο της ζύμης προς την άλλη κατεύθυνση .. στη συνέχεια διπλώνουμε το άλλο τρίτο ...και γυρίζουμε τη ζύμη ανάποδα και της δίνουμε σχήμα μπάλας .
    •  Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα ,καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1-2 ώρες ).
    • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε και την γάστρα μας  να ζεσταθεί μέσα στο φούρνο 
    • Όταν η ζύμη μας ανέβει,βγάζουμε την διαφανή μεμβράνη .
    • Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου,τοποθετούμε την ζύμη με την λαδόκολλα στο σκεύος 
      και την τοποθετούμε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και στη συνέχεια κλείνουμε γρήγορα την πόρτα του φούρνου (αυτό δημιουργεί ατμό που συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία του φλοιού)
      και ψήνουμε για 30 λεπτά


    • Κατεβάζουμε το φούρνο στους 200 °C και βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε να ψήνουμε το ψωμί για άλλα 25 λεπτά.
      Όταν ψηθεί η φραντζόλα,την βγάζουμε από το φούρνο και την βάζουμε σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε το να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
      Τι σκεύος να  χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
      • Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά χωρίς ζύμωμα πρέπει να γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό γιατί δεν το έχω δοκιμάσει .
      • Αλλά έχω δοκιμάσει να ψήσω το ψωμί ένα πυρέξ με καπάκι,ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι-γάστρα,μια πήλινη γάστρα,ένα αντικολλητικό ταψί με αλουμινόχαρτο.και σε όλα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα .



      Σημείωση:Έχοντας φτιάξει αυτό το ψωμί πολλές φορές,πρέπει να πω πως η ζύμη είναι πάντα διαφορετική,άλλες φορές πολύ υγρή και άλλες φορές λιγότερο και άλλες φορές πιο σφιχτή η ζύμη ,και αυτό λόγου της υγρασίας και φυσικά της συμπεριφοράς του αλεύρου .Μην τρομάξετε αν η ζύμη σας είναι πιο σφιχτή από την δική μου


      Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!