Σελίδες

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΠΙΤΣΑ CALZONE

 Η  πίτσα CALZONE είναι μια  ιταλική εκδοχή πίτσας διπλωμένη με κυκλικό σχήμα που βασίζετε σε ζύμη πίτσας με γέμιση σάλτσας και τυρί μοτσαρέλα,ρικότα ή παρμεζάνα με σαλάμι ή ζαμπόν και πιπεριές ή ότι γέμιση αγαπάει η όρεξης σας .Εγώ έφτιαξα με διάφορες εκδοχές γέμισης και θα  σας τις παρουσιάσω ... σήμερα  τυριά και γαλόπουλα ..
































Σούπερ ζύμη για πίτσα
Σάλτσα για σπιτική πίτσα
Ζύμη για πίτσα με ανθρακούχο νερό 

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ αλεύρι για όλες  της χρήσεις
20 γρ  ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
150 ml γάλα 
150 ml νερό  
1 αυγό και λίγο γάλα για  το τέλος  
Λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο (προαιρετικά)

Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε μια από τις παραπάνω ζύμες για πίτσα   και την σπιτική σάλτσα ή και όποια δική σας  θέλετε ..

Γέμιση :
Σάλτσα ντομάτας δείτε Σάλτσα για σπιτική πίτσα
Γαλοπούλα -μοτσαρέλα -2 κουταλιές καλαμπόκι -και μανιτάρια  αν θέλετε (εμείς δεν τα αγαπάμε και δεν τα  βάζω πότε στην  κουζίνα  μου )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
    •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας  πρώτα σε  ένα  μπολ .Ανακατεύουμε στον κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά, με μια   σπάτουλα .Προσθέτουμε στην συνέχεια  το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
    • Προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από  τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε πρόγραμμα για 15 -20 λεπτά .Μια ακόμα  χρήσιμη πληροφορία   για  όσους το ζυμώσουν στο  χέρι καλό  θα  ήταν να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με  το χλιαρό  γάλα  και 2-3 κουταλιές  σούπας  αλεύρι σε ένα  μπολ  για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρήσουν στο ζύμωμα .. Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε την ζύμη εκεί και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της για 1-2 ώρες 
    • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας  την μοιράζουμε σε 4-5 κομμάτια  ίσου βάρους και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν .Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε μια  πίτα  πάχους 1/2 εκατ και στρογγυλή και προσθέτουμε τα υλικά της  γέμισης και στην συνέχεια κλείνουμε με τα  χέρια μας όπως  φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω.
    •  Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια , τα αφήνουμε να  φουσκώσουν για  20 λεπτά και στην συνέχεια  με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το διαλυμένο αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε  με σπόρους της αρεσκείας μας  ή σκέτο σουσάμι  
    • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο για  20 λεπτά στους 200 βαθμούς 











    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά. 
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μοκυ μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου