Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ




 Πρίν  μέρες  φτιάξαμε  ζύμη  για πίτσα   ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ .. σήμερα  θα  φτιάξουμε  σάλτσα  τομάτας  για πίτσα  όπως  η εμπορική .
  Την  δευτέρα  πήγα στη λαϊκή αποφασισμένη να πάρω  τομάτες και πάλι, να κάνω σάλτσα για πίτσα  για το χειμώνα.
 Για μια πολύ καλή σάλτσα  για πίτσα και γενικά για σάλτσα τομάτας το αποτέλεσμα, βέβαια, εξαρτάται από την πρώτη ύλη.
 Ότι τομάτα βάλεις τέτοια σάλτσα θα πάρεις. Κι εννοώ πως αν επιλέξουμε τις παρακάτω τομάτες δεν θα μείνουμε καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα:
  • τομάτες με κίτρινα σημεία που σημαίνει πως δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση πριν τις κόψουν
  • τομάτες που ανοίγοντάς τις στη μέση έχουν ασπρίλες και στεγνή σάρκα
  • τομάτες που είναι πολύ νερουλές 
Ιδανική ποικιλία για σάλτσα τομάτας είναι τα πομοντόρια, τα μικρά μακρόστενα τοματάκια. Διαλέγουμε σφικτά, γεμάτα,κόκκινα τοματάκια,αλλά και οι τομάτες από τον προσωπικό κήπο που διαθέτει ο καθένας μας στο σπίτι του,μας δίνουν τέλεια σάλτσα ..
Όσο πιο καλή  η τομάτα  τόσο πιο <νόστιμη σάλτσα και  περισσότερη σάλτσα.>.

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό ώριμες τομάτες 
  • 1 καρότο (θα "σπάσει" την οξύτητα της ντομάτας)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 3 μικρά κλαδιά θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού  ρίγανη
  • 3-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο )
  • 1 πιπεριά κόκκινη  ψημένη  που την έχουμε αλέσει στον μπλέντερ και την έχουμε  κανέι αλοιφή 
  • 1 κουταλάκι γλυκού  ζάχαρη
  • πιπέρι
  • αλάτι


    Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

    1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

    2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα καπάκι πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    1. Διαλέγουμε τις καλύτερες τομάτες, χωρίς κίτρινα  και μαύρα  στίγματα,  πλένουμε  τις ντομάτες πολύ καλά ,και  σε μια κατσαρόλα που βράζει  νερό , τις κάνουμε  ένα  σταυρό τις βουτάμε και τις αφήνουμε  2-3  λεπτά 
    2. Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, τις κόβουμε σε 2 κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρου και κόβουμε την σάρκα
    3.  Καθαρίζουμε το καρότο και το αλεθουμε και αυτό στο μπλέντερ . 
    4. Λιώνουμε τις σκελίδες σκόρδου με το εργαλείο και το κρεμμύδι στο μπλέντερ  και προσθέτουμε τις τομάτες που πρώτα τις έχουμε αλέσει στο μπλέντερ και εκείνες και την ψημένη  πιπεριά , το καρότο και αυτό τριμμένο στο μπλέντε και  τα  βάζουμε ολαμαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο και σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά τις βάζουμε να βράσουν να  φύγουν τα υγρά  τους .
    5.  Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά .Αφαιρούμε τα φύλα δάφνης και το θυμάρι  το πιπέρι και το αλάτι και την ζάχαρη
    6.  Παράλληλα, για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα μας με όποιο τρόπο θέλετε  όπως γράφω  πιο  πάνω .
    7.  Λίγο πριν αρχίσουμε  το γέμισμα, βάζουμε τα βάζαστον  αναμμένο  φούρνο , πλυμένα και βρεγμένα , πλένουμε και τα καπάκια με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να  στεγνώσουν .Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα
    8.  Πρέπει να είναι ζεστά την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την σάλτσα ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα με  την βοήθεια  ενός  χωνιού , (μέχρι 1 δάχτυλο κάτω από το χείλος) και  προσθέτουμε  και  λίγο λάδι  και  σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. 
    9.  Αν η διαδικασία συντήρησης έχει γίνει πετυχημένα το καπάκι θα έχει ένα ελαφρύ έως ανεπαίσθητο βαθούλωμα.Ο αέρας που έχει κλειστεί στο βάζο θα συσταλεί όταν κρυώσει και θα τραβήξει το πώμα προς τα μέσα, κλείνοντας αεροστεγώς το βάζο. Όταν το ανοίξετε θα ακούσετε το χαρακτηριστικό «κλικ». 
    10. Όλη η διαδικασία θέλει επιδέξιους χειρισμούς για να μην καούμε. Χρησιμοποιούμε πανάκια και γάντια σιλικόνης.




    Σημείωση :
    Διατηρούμε τα βάζα μέσα  στο ψυγείο  Κάθε ένα που ανοίγουμε  το φυλάμε  στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.Αυτός ο πολτός είναι η πρώτη ύλη για κάθε παρασκευή στην οποία χρειάζεστε τομάτα. Κάνει όλη τη διαφορά στην πίτσα , μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν την πιο απλή και βολική σάλτσα για μακαρόνια ως έχει .

                                
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: