Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΚΕΙΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

  



Είμαστε σε περίοδο νηστείας,τα  κορίτσια μου ήθελαν κείκ..όχι μόνο εκείνα αλλά και εμείς οι μεγάλοι.  ...φτιάξαμε πάλι ένα κείκ νηστίσιμο με ανθρακούχο νερό που είχα στο ντουλάπι και χυμό πορτοκάλι και  τριμμένα φουντούκια ..μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι μας αρέσει .Ένα κέικ εύκολο και γρήγορο που γίνετε μόνο με την βοήθεια ενός αυγουλοδάρτη  και μόνο ..

Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....

 ...Εγκαινιάσαμε μια καινούργια φόρμα ...και ήταν μεγάλη για την δόση που ετοίμασα την επόμενη φορά θα το φτιάξω σε πιο μικρότερη φόρμα να γίνει πιο παχύ .. Το δοκίμασα και με χυμό μανταρίνια. Ήταν υπέροχο .  Φτιάξτε το με ότι έχετε ..στην κουζίνα σας από φρούτο .

ΥΛΙΚΑ:

420γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (3 κούπες )

80 γρ λεπτοτριμμένο φουντούκι η αμύγδαλο 

250 ml  καλαμποκέλαιο (1 κούπα)

220_250  γρ ζάχαρη 1 κούπα και 1/4 κούπας )εμείς βάλαμε μόνο μια κούπα ζάχαρη *

250 ml Χυμό πορτοκαλιού φρέσκο ή μανταρινιού (1 κούπα )

100 ml ανθρακούχο νερό 

1 μπείκιν πάουντερ  (20 γρ )

1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

2 βανίλιες_ζάχαρη με άρωμα κανέλας

80 γρ νιφάδες σοκολάτας κουβερτούρας ή τρούφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Η αμερικανική κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1 κούπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με  λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23_26 εκατ  διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι  να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα  μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό πορτοκάλι και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα 
  • Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και τις νυφάδες σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα αμύγδαλα 
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριούΑνακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  • *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

4 σχόλια:

Έλλη είπε...

Εξαιρετική συνταγή την έκανα 2 φορές τώρα στην νηστεία!!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας!! Σας ευχαριστω πολυ φιλη μου ..χαίρομαι πάρα πολύ που πέτυχε η συνταγη και σας άρεσε!! Καλό βράδυ!!

Ανώνυμος είπε...

Παρα πολυ ωραια συνταγη,μπραβο.Εγω ενθουσιαστηκα απο την φωτο κ μονο κ ετσι την δοκιμασα.Τελικα γιαυτο λενε αμα σου χτυπησει κατι στο ματι,τελειωσε!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας φιλη μου !Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Έτσι φιλη μου παντζ μια πετυχημένη συνταγή φαίνεται πρώτα από την φωτογραφία,,οπως λένε πρώτα φορτσινει το μάτι και επειτα το στομάχι. Είμαι της άποψης πως μια όμορφη φωτογραφία πάει παντα με μια καλή συνταγή και πετυχημένη! Σας ευχαριστώ πολύ κσι πάλι!