Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

COOKIES ΜΕ ΚΡΑΜΠΕΡΙ


Είναι εξαιρετικά νόστιμα.Αυτή την στιγμή που γράφω την συνταγή ..έφαγα τρία cookies

Χρησιμοποίησα εκχύλισμα αμυγδάλου ,ο καλύτερος συνδυασμός, αμύγδαλο, κρανμπερι και πορτοκάλι δίνουν μια εκπληκτική γεύση στα μπισκότα 

Κάλυψα τα μπισκότα με ζάχαρη για πιο όμορφο αποτέλεσμα Φέτος τα Χριστούγεννα ομόρφυνα την γιορτινή πιατέλα με τα Cookies Cranberry.
Τα υλικά που χρησημοποιήσα είνα:  
Tο εκχύλισμα αμυγδάλου είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για αυτά τα μπισκότα ,αν είναι δύσκολο να το βρείτε χρησιμοποιήστε βανίλια 
Το πορτοκάλι από το οποίο θα πάρουμε το χυμό και το ξύσμα 
Βούτυρο μόνο ζωικό και όχι μαργαρίνη γιατί δεν θα  έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα 
Αλεύρι να είστε ακριβείς στις ποσότητες και τον τρόπο μετρήσεις
 Ζάχαρη πρέπει να λιώσει καλά και θα τα  πασπαλίσουμε μετά στο τέλος πριν τα ψήσουμε και θα έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα 

ΥΛΙΚΑ:
  • 250 γρ βούτυρο, σε κομμάτια παγωμένο
  • 3/4 φλιτζάνι (150 γρ)ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι κρανμπέρις 
  • 1 μέτριο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου 
  • 3 φλιτζάνια (420 γρ ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι 
  • 1 φλιτζάνι (120 γρ.) Φρυγανισμένο και ψιλοκομμένο φιστίκια αιγίνης ή αμύγδαλα 
  • ακατέργαστη ζάχαρη για να κυλήσουμε τα μπισκότα μας (προαιρετικά)
  • 250 γρ σοκολάτα λευκή γάλακτος ή κουβερτούρα 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το 1/4 φλιτζανιού της ζάχαρης με τα  κράμπερις και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα  αφήνουμε στην άκρη  
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι (κρατάμε 2-3 κουταλιές στην άκρη )το αλάτι, την βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα και με τα χέρια μας κόβουμε το βούτυρο και  κάνουμε την ζύμη  μας αμμώδες .
  • Προσθέτουμε και το εκχύλισμα αμυγδάλου και το χυμό και το ξύσμα και τα κομμένα κραμπερις,και τα φιστίκια μας και με τα χέρια μας την ζυμώνουμε ελαφρά να περάσει η θερμοκρασία των χεριών μας στο αμμώδες μείγμα ,και προσθέτουμε και το αλεύρι που κρατήσαμε ή αν χρείαζετε και μια ακόμα κουταλιά χυμό 
  • Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και, με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια . Σχηματίζουμε  κάθε μισό κομμάτι  ένα ρολό .Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά  μας έγιναν λίγο πολύγωνα  και όχι στρογγυλά  όπως  έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές  -βοηθοί με τα χεράκια  τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά  σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα  βάζουμε  στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα  την  ετοιμάζω  τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα  ψήνω 
  • Έχω κρατήσει την ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 72 ώρες 
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους170 βαθμούς.Βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε στην άκρη .
  • Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο και ρίχνουμε  σε χονδρή καστανή ζάχαρη, αν θέλουμε. Κόβουμε κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2 εκατ μεταξύ τους. Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες.Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και, στη συνέχεια, μεταφέρουμε  στη σχάρα ψύξης για να κρυώσει εντελώς.
    • Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα γάλακτος σε ένα μπέν μαρί και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο. Βυθίζουμε κάθε εντελώς κρύο  μπισκότο στο μισό μέρος της σοκολάτας και τοποθετούμε το σε ένα ένα φύλλο ψησίματος με σιλικόνη ή αντικολλητικό χαρτί . Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα φιστίκια. Τοποθετούμε το φύλλο ψησίματος στο ψυγείο για να βοηθήσουμε πάγωμα της σοκολάτας σοκολάτας.  
                                        Μόλις Παγώσουν απολαύστε τα !
    • Εγώ δεν είχα σοκολάτα  να προσθέσω αυτή την φορά ..
    • Τα διατηρούμε σε αεροστεγώς καλά κλεισμένο μπολ και αν θέλουμε κρατάμε την ζύμη μας  παγωμένη στο ψυγείο μέχρι και 3 μήνες 
    • Μπορούμε να μην βάλουμε  την ποσότητα του μπέικιν παουντερ  θα κρατήσουν το σχήμα τους και φυσικά δεν θα αλλάξει τίποτα στην γεύση τους 
    1. Χρησιμοποιώ πάντα ωμά φιστίκια ανάλατα ή αμύγδαλα.Στη συνέχεια, τα ψήνω για 8-10 λεπτά στους 140 -150 ° C .Αφήνουμε  να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τα βάζω στον κόπτη τροφίμων και κόβω μια δυο στροφές να  μην κοπούν  πάρα πολύ  αλλά να  μείνουν μεγαλούτσικα  κομματάκια , έτσι μας αρέσουν εμάς τουλάχιστον  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια  .. 
    2.  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  γλυκόπικρη σοκολάτα ήμι-γλυκιά σοκολάτα, ή λευκή σοκολάτα  ή και σκέτα  χωρίς  καθόλου σοκολάτα!
    3.  Τα μπισκότα παραμένουν φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Τα ψημένα μπισκότα και τα σοκολατένια μπισκότα καταψύχονται καλά-μέχρι τρεις μήνες. Ή μπορείτε να τα παγώσουμε χωρίς τη σοκολάτα και να βουτήξουμε / διακοσμήσουμε αφού ξεπαγώσουν.Η ζύμη Cookieς μπορεί να  την παγώσουμε,μέχρι και τρεις μήνες.Αφήστε το ρολό να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και στη συνέχεια να συνεχίζουμε  με το βήμα 4






      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου