Ένα κέικ που έφτιαξα τις μέρες των Χριστουγέννων για το καφεδάκι μας με Πούδρα αμυγδάλου που έμεινε από τις βασιλόπιτες ,αγαπώ αυτό το υλικό στα κέικ μου ..πλέον κέικ χωρίς πούδρα αμυγδάλου δεν φτιάχνω ακόμη και στα απλά κεικ θα το προσθέσω...Το έφτιαξα με κεφίρ (αν δεν θέλετε μπορείτε να βάλετε ακόμα και γάλα ) και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκάλι και 2 βανίλιες. Ένα υγρό κέικ με το υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού και την πούδρα αμυγδάλου ...μπορείτε να βάλετε ακόμα και πούδρα φουντούκιου
Ένα κέικ που το βρήκα τυχαία όταν έψαχνα να βρω συνταγή για μια τούρτα σοκολάτα στα γενέθλια της μικρής μου κόρης .. Μένει αφράτο και υγρό ακόμα και μετά από δύο -τρεις ημέρες ...δοκιμάστε το.Και μην φοβήθητε το κεφιρ ....προσθέστε το στα κέικ σας ...το προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη.
Η συνταγή από αυτό το κέικ είναι από Εδώ ,Εδώ με την δική μου πρόσθεση της πούδρας αμυγδάλου και τις βανίλιες και το ξύσμα ..Στην αρχή μου φάνηκε πολύ ρευστο το μείγμα αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα και χωρίςτην πούδρα θα γίνει υπέροχο.Η συνταγή είναι δοκιμασμένη από το 2018....και μου την θύμησαν..
κάποιες κυρίες που το έφτιαξαν στο fb ....
ΥΛΙΚΑ:
3 αυγά μικρά ή δύο μεγάλα
1 κούπα κεφίρ (240 ml )
1 και1/2 κούπα ζάχαρη(300γρ)
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120 ml)
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού(120 ml)
φρέσκο
1/2 κούπα βραστό ζεστό νερό .(120 ml)
2 βανίλιές με άρωμα πορτοκάλι
1και 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ πούδρα αμυγδάλου (προαιρετικά αν δεν έχετε μην το προσθέτετε )
3/4 κούπας (70γρ)κακάο άγλυκο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά με αλεύρι ή λίγο κακάο μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το κέφιρ,το χυμό που πρώτα θα προσθέσουμε την σόδα και θα την διαλυσουμε (ανακατεύοντας την πάνω στο μπολ με το μείγμα γιάτι όταν θα την ανακατέψουμε με το χυμό υπάρχει περιπτώσει να ξεχυλίσει), το ξύσμα,τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
- Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τέλος το ζεστό νερό . Έχω δοκιμάσει να προσθέσω το νερό πριν να προσθέσω το αλεύρι και είχα το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα .
- Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει 2_3 λεπτά έπειτα το γυρίζουμε στην πιατέλα που θέλουμε και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα καλά στημένη και περιμένουμε να υδρώσει και να γλυστρείσει και να ξεκολλήσει απο την φόρμα μας
- Το στολίζουμε με λιωμένη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και μια κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο ..
- Το κέικ το έφτιαξα και με καφέ φίλτρου ζεστό. Υπέροχο και έτσι.
Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook
Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου