Σελίδες

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΥΓΡΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ










Ένα υπέροχο υγρό κέικ σοκολάτας με ένα αρωματικό σιρόπι ....   
Η δοσομετρική κούπα που χρησιμοποίησα για αυτό το κέικ είναι  ένα ποτήρι που έχω πιο πάνω  των 200 ml, εγώ έβαλα όλα τα υλικά ζυγισμένα, με την δοσομέτρική μεζούρα και την άσπρη κούπα εσείς  αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε το ποτήρι με λιγότερη ποσότητα  170 ml έχω σημαδέψει σε πιο σημείο θα γεμίσετε το ποτήρι με τα υλικά της συνταγής 
Αν η φόρμα που φτιάχνετε το κέικ σας είναι πιο μεγάλη φτιάξτε το κέικ με  200ml στο δοσομετρικο σας ποτήρι .


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:
4 αυγά μέτρια
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη  
1 ποτήρι γιαούρτι στραγγιστό
3 και 1/2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (210 γρ ) ή 1 ποτήρι αλεύρι και 1 ποτήρι αλεύρι αμυγδάλου 
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 
1 βανίλια - ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι  
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανελα (προαιρετικά)
1 ποτήρι λάδι καλαμπόκέλαιο (170 ml )
  
Για την σάλτσα σοκολάτας :
2 ποτήρια γάλα 
2 κουταλιές της σούπας κακάο 
60 γρ ζάχαρη 
60 ml καλαμποκέλαιο 
50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ σοκολάτα γάλακτος 
1/2 κουταλάκι καφέ νες  που διαλύουμε στο γάλα (προαιρετικά) ή αν έχετε 20 ml λικέρ με γεύση καφέ 


100 γρ  σοκολάτα γάλακτος για το τέλος .




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
      • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
      • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το  γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
      • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και το αλάτι και το αλευρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα .
      • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
      • Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα -σιρόπι σοκολάτας :Προσθέτουμε τα δύο ποτήρια γάλα και τα 60 γρ ζάχαρης μαζί με το λάδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα σιροπάκι ,στην συνέχεια προσθέτουμε και τα δύο είδη σοκολάτας 
      • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε και περιχύνουμε με την σάλτσα -σιρόπι σοκολάτας  λίγο -λίγο ,αφού πρώτα το  τρυπήσουμε με καλαμάκι από σουβλάκια για  να  ποτίσει με το σιρόπι .όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παραπάνω ,Αφήνουμε το σιρόπι να το απορροφήσει  καλά και μετά  το κόβουμε ,εμείς δεν προλαβαίνει να γιατί οι μικρές κόρες δεν κρατιούνται .
      • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι ,στην συνέχεια το γυρίζουμε σε μια πιατέλα και λιώνουμε την σοκολάτα γάλακτος με μια κουταλιά της σούπας λάδι καλαμποκέλαιο σε μπέν μαρί και περιχύνουμε το κέικ και το σερβίρουμε 




                                                                 Καλή σας όρεξη!
       Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .      
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές 
         

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου