Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ






ΥΛΙΚΑ:
  • 550 γρ αλεύρι για  'όλες  τις  χρήσεις 
  • 30  γρ ζάχαρη
  • 10 γρ μέλι ή 1 κουταλάκι  του γλυκού  
  • 300 ml  χλιαρό  νερό ή 100ml νερό και 200 ml αμυγδαλόγαλο 
  • 20-25  γρ  μαγιά  νωπή ή φακελάκι  7-9 γρ ξηρή μαγιά
  • 40 γρ  λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο 
  •  8  γρ  αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο του το νερό,, η ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, μαγιά στη συνέχεια το λάδι και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα ζυμώματος  για  μια ώρα και 30 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη  και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
  • Αν το ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η εξής: Τρίβουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με 100ml νερό . Σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Στη συνέχεια και το υπόλοιπο γάλα αμυγδάλου ή το νερό και προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη  λεία και απαλή . Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήστε τα ξανά αναπτυχθεί 30-45 λεπτά, σε ζεστό μέρος  ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς  για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε   σχήμα  με  τα  χέρια- παλάμες  κουνώντας την κυκλικά πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος
  • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40-50  λεπτά).
  •  Αν θέλουμε για  το  τέλος τα περνάμε με λίγο νερό και λάδι και  ρίχνουμε σουσάμι ή όπως  γράφω και πιο κάτω αφού ψηθούν τα περνάμε με  το μείγμα  κόρν  φλάουρ ..δείτε  πιο κάτω λεπτομέρειες.
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους κελσίου ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου 20 λεπτά.



  •   Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε να κρυώσει.  
  • Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πινέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ  ελαφρώς ζεστό 

















Και καλή μας όρεξη !

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου