Σελίδες

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ






Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η παραπάνω δοσομετρική  μεζούρα 
240 ml για τα υγρά και 120-140 γρ για τα άλευρα 

ΥΛΙΚΑ:
9-10 κούπες αλεύρι για  όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αλεύρι μας 
2/3 κούπας γάλα 
2 και 3/4 κούπες χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά 
20 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε καβάκια (μπορούμε να μην το προσθέσουμε το βούτυρο και να βάλουμε 1 ακόμα κουταλιά σούπας ελαιόλαδο εμένα μου αρέσει το άρωμα που δίνει στην ζύμη )
3 κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας  αλάτι
40 γρ ζάχαρη κρυσταλική 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπολ .  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 3/4 της κούπας χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και την  μαγιά, με μια σπάτουλα  και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί  για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στον  κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε και στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου  χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια ζύμη με μαλακιά και απαλή υφή. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και το λάδι στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα  πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε πρόγραμμα  για  15 -20  λεπτά 
  •  Λαδώνουμε ένα  μπολ και  βάζουμε  εκεί  την ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη   και  μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος  να  ξεκουραστεί  και  να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,,για  2 ώρες,  μέσα  σε  ζεστό  φούρνο   που  έχουμε  ανάψει  για  15  λεπτά  στους  40-50  λεπτά .
  • Παίρνουμε μια  φόρμα  αντικολλητική  και  την  βουτηρώνουμε και στην συνέχεια παίρνουμε  την μισή ζύμη  την ανοίγουμε σε πάχος 2  εκατ  και  φάρδος ίσο  με  το  φάρδος  της  φόρμας ,και  το μαζεύουμε  ρολό  και το  τοποθετούμε στην  φόρμα , αφήνουμε  να  φουσκώσει  για  40  λεπτά  και  περνάμε την ζύμη  με ένα  πινέλο  με  λίγο  γάλα ή λάδι και  σε προθερμασμένο φούρνο  ψήνουμε  για  30  λεπτά  περίπου  στους 170 - 180  βαθμούς      
  • Αφήνουμε  να  κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  για 10 λεπτά και στην συνέχεια  το βγάζουμε  από την φόρμα  και  το  ξαναβάζουμε  πάλι σε σχάρα ,και το ξεχνάμε εκεί γαι  2-3 ώρες .. και  το  κόβουμε σε φέτες  με κοφτερό και  πριονωτό μαχαίρι και  ετοιμάζουμε το τοστ μας . Αν  θέλουμε να το διατηρήσουμε  μια-δυο  μέρες το βάζουμε σε  σακουλάκι  και στο  ψυγείο .
  • Αν πάλι  θέλουμε  το  τοποθετούμε  όπως  το έχουμε  κόψει  σε  φέτες σε  σακουλάκια  τροφίμων  και  το  βάζουμε  στην κατάψυξη  και  όταν  το χρειαστούμε το  βγάζουμε και το αφήνουμε  να έρθει  σε  θερμοκρασία  δωματίου   
* οι φόρμες που χρησιμοποίησα έχουν φάρδος 9_10 εκατ και μακρος  28_30 εκατ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου