Σελίδες

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Η συνταγή που φιλοξενώ στον blog μου σήμερα είναι μια πολύ καλής και αγαπημένης φίλης που γνώρισα στο FB..μια υπέροχη μαγείρισσα ..αλλά και άνθρωπος ..την συμπάθησα από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας ..
Το γλυκό αυτό το αγαπώ .έχω υπέροχες αναμνήσεις από την μαμά μου στο χωριό που μεγάλωσα να το φτιάχνει ..δανείστικα την συνταγή της και τις υπέροχες φωτογραφίες της .. από την σελίδα της στο FB  εκεί θα βρείτε υπέροχα εδέσματα .. εγώ ομολογώ την θαυμάζω .. πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή της Mariannas




ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ.....ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ....
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ..

.Από τα αγαπημένα γλυκά που πάντοτε βρίσκαμε στο ντουλάπι της γιαγιάς...
Και βέβαια γλυκό φθινοπωρινό που καταναλώνεται με ευκολία και ευχαρίστηση,..
Ειδικά αυτό το αμυγδαλάκι που κρύβει μέσα του, είναι σκέτη απόλαυση....
Πολλοί θεωρούν την παρασκευή του γλυκού δύσκολη.....
Βλέπετε φίλες μου ,,,, και το μελιτζανάκι κρύβει τα μυστικά του...
Ας δούμε ποια είναι....
Το πρώτο, μεγάλης σημασίας μυστικό, είναι η επιλογή του λαχανικού...

ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ...

Η μαμά μου έλεγε "αν δεν ρίξει ο Σεπτέμβρης τα νερά του" (αν δεν βρέξει) μελιτζανάκι δεν φτιάχνουμε"....
Το κατάλληλο μελιτζανάκι για γλυκό είναι το μελιτζανάκι του Οκτώβρη...
Διαλέγουμε μικρά μελιτζανάκια ..(.όχι μελιτζάνες.)....και να είναι σφιχτά και τρυφερά....ώστε να μην χρειαστεί να τα ξεφλουδίσουμε.....
Το σφιχτό και τρυφερό μελιτζανάκι δεν χρειάζεται να το βάλουμε στον ασβέστη....

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ...

ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΜΑΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

1,5 κιλό μελιτζανάκια, ( αφού τα καθαρίσουμε βγαίνουν 1000-1100 γραμμάρια)
1 κιλό ζάχαρη.
αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (όσα μελιτζανάκια τόσα αμύγδαλα) και λίγα παραπάνω
15 -20 γαρίφαλα καρφάκια,
4-5 λεμόνια (χυμό λεμονιού),
650-670 γραμμάρια .νερό (περίπου 3 ποτήρια)

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ....

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ....

Στα μέσα του Οκτώβρη αναζητούμε μικρά, τρυφερά και σφιχτά μελιτζανάκια ...
Προσέχουμε να μην είναι ζαρωμένα....
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ..

Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια από τα κοτσάνια τους, και τα πλένουμε πολύ καλά....

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ...

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό που έχουμε στύψει το χυμό από 3-4 λεμόνια......
Τοποθετούμε επάνω τους ένα πιάτο ώστε να τα σκεπάζει το νερό και να μην βγαίνουν έξω από αυτό.....
( Εγώ πολλές φορές αυτό το βήμα το παραλείπω γιατί τα μελιτζανάκια που επιλέγω είναι σφιχτά και τρυφερά)

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ..

Τα αφαιρώ από τη λεκάνη και τα ρίχνω μέσα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν....

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ...

Μόλις στραγγίσουν τους κάνουμε μια σχισμή όπου αργότερα θα βάλουμε το αμύγδαλο...

ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ....

Παίρνουμε την κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το γλυκό μας και βάζουμε νερό της βρύσης μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση. Τοποθετούμε μέσα και τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. (όχι παραπάνω)
Μετράμε 4-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Μόλις έχουν περάσει τα 4 λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα με προσοχή βγάζουμε ένα - ένα τα μελιτζανάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό της βρύσης που έχουμε βάλει και πολλά παγάκια και λίγες σταγόνες λεμονιού....
Τα παγάκια θα κρατήσουν το νερό δροσερό καθώς θα πέφτουν μέσα τα μελιτζανάκια που είναι ζεστά και μαζί με το λεμόνι θα τα κρατήσουν σφιχτά και δε θα ζαρώσουν.
Αυτό είναι το δεύτερο μυστικό τους...

ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ....

Διαδικασία ξεπικρίσματος...
Εδώ αρχίζει η διαδικασία του ξεπικρίσματος....
Κάθε 4-5 ώρες θα αλλάζουμε το νερό (χωρίς παγάκια τώρα) Αυτό θα το κάνουμε 4-5 φορές.
Δηλ. αυτή η διαδικασία κρατάει ένα εικοσιτετράωρο.
Εν τω μεταξύ αποφλοιώνουμε τα αμύγδαλα..
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά..

ΒΗΜΑ ΟΓΔΟΟ.....

Αφού τελειώσει η διαδικασία του ξεπικρίσματος τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά .
Στη συνέχεια τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω σε μια υδρόφιλη πετσέτα, η οποία θα απορροφήσει όσο το δυνατόν τα περισσότερα υγρά τους γιατί η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που έχει πολύ νερό μέσα της.

ΒΗΜΑ ΕΝΑΤΟ....

Αφού στραγγίσουν καλά, (εγώ τα αφήνω όλη τη νύχτα) παίρνουμε ένα - ένα τα μελιτζανάκια και μέσα στη σχισμή τοποθετούμε ένα αμύγδαλο.
Αν το μελιτζανάκι είναι μεγαλούτσικο μπορούμε να βάλουμε και 2 αμύγδαλα.

ΒΗΜΑ ΔΕΚΑΤΟ....

Αφού τελειώσουμε με τα αμύγδαλα παίρνουμε τη κατσαρόλα μας και ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό...
Την βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση...
Μετά από 3-4 λεπτά ρίχνουμε και τα μελιτζανάκια... και πετάμε μέσα
και καμμιά δεκαπενταριά αμύγδαλα και κάμποσα γαρίφαλα (καρφάκια)
Βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά .
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για όλο το βράδυ.

ΒΗΜΑ ΕΝΔΕΚΑΤΟ....

Την επόμενη μέρα θα δέσουμε το γλυκό. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και βάζουμε το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι του..
Όπως είπα και παραπάνω η μελιτζάνα νεραμολάει περισσότερο από τα άλλα γλυκά γι' αυτό αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι δεμένο..

ΚΑΙ ΤΩΡΑ....

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ; .....

Για να δούμε εάν το σιρόπι μας έχει δέσει , το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας ή σε ένα πιατάκι.
Εάν σταθεί και δεν απλώσει είναι έτοιμο, ενώ αν κυλάει και απλώνει, θέλει κι άλλο βράσιμο.

ΈΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Βυθίζουμε στο σιρόπι μια στεγνή ξύλινη σπάτουλα και την ανασηκώνουμε να στάζει στην κατσαρόλα.....
Αν η ροή είναι συνεχόμενη το σιρόπι μας θέλει κι άλλο βράσιμο.
Αν το σιρόπι ρέει με μορφή κόμπων (σταγόνων) το σιρόπι είναι έτοιμο

Αν έχουμε θερμόμετρο είναι πολύ πιο εύκολο...Το σιρόπι δένει στους 104 βαθμούς..

ΤΕΛΟΣ...
Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα....

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.....

Φίλη μου Μαριάννα σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την συνταγή ...Σε ευχαριστώ πολύ που μας γλύκανες με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού σου ...





 Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

2 σχόλια:

  1. και σε ποση ωρα θα ειναι ετοιμα; θα ειναι γευστικα τουλασχιστον σαν κατεψυγμενα γλυκα. εγω εμπιστευομαι μονο απο εδω www.papa-pastry.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή