Σελίδες

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ







Μια ακόμα πιτούλα που φταίξαμε τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω ...συχνά    βρεχτη την λέμε αυτή την πιτα εμείς στον τόπο μου ,και αυτό γιατί έχει 3ή και περισσοτερες στρώσεις γεμίσεις,,,,θα δείτε πιο κάτω περισσότερες λεπτομέρειες στην εκτελεση 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

ΥΛΙΚΑ:
    • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
    • 2 κουταλιές σούπας  τσικουδιά  ή  ξύδι
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .
    • μια  πρέζα  ζάχαρη
    • 4 γρ ξερή μαγιά
    • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 
     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,  την  τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 _25 ζυμαρακια _μπαλάκια,ανάλογα ποσά θέλουμε  Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας
    • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :

    5 -6 πράσα κομμένα σε ροδέλες  ..και καλά πλυμένα 
    400 γρ κιμά ανάμυκτο χοιρινό και μοσχάρι 
    1/2  φλιτζάνι τσαγιού  ελαιόλαδο
    1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες η καρεδακια
    2 κρεμμύδακια  φρέσκα 
    2 κουταλιές σούπας ντομάτα  σπιτική σάλτσα 
    2 κουταλιές βούτυρο 
    1 ποτυρακι κρασιού  λευκό κρασί .
    1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο.
    1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι κόκκινο γλυκό πάπρικα .
    Μισή κόκκινη πιπεριά
    1 μικρό καρότο τριμμένο στο μπλέντερ 
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά σταρένιο
    1 φλιτζάνι τσαγιού  φέτα τριμμένη
    1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη και κεφαλοτύρι .
    2  αυγά χτυπημένα
    Λίγο θυμάρι
    Λίγο δυόσμο
    Λίγο μαϊντανό 
    λίγο μαύρο πιπέρι
    Λάδι για τα φύλλα 
    σουσάμι

    • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
      • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο νερο και αλάτι ,αχνιζουμε τα πράσα τα αφήνουμε να να βράσουν για 5_10 λεπτά και στην συνέχεια τα στραγγίζουμε σε τρυπητή κατσαρόλα να φύγουν τα υγρά και τα σωτάρουμε με λίγο λαδάκι ..αφήνουμε στην άκρη .
      • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο  (δεν θέλουμε πολύ γιατί θα γίνει βαριά η πίτα μας )σωτάρουμε το κιμά και προσθετουμε και 1_2 κουταλιές λάδι ακόμα και να πάρει ελαφρως χρώμα.Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στην συνέχεια το κρεμμύδι  και το φρέσκο κρεμμύδι ,σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ σε δυνατή φωτιά.
      • Προσθέτουμε και την ντομάτα και όλα τα αρωματικά χόρτα .μαϊντανό ,δυόσμο ,θυμάρι ,και την κόκκινη πιπεριά με το καρότο ,χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε ,αφήνουμε να μαγειτευτεί για 10' προσθέτοντας και λίγο νεράκι .Προσθέτουμε και τα πράσα .
      • Στην συνέχεια προσθέτουμε και τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι .Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και τη φέτα. με την κεφαλογραβιέρα 
      •  Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
      • Στρώνουμε  σε ταψί 40 εκατ  πρώτα  3 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - ........3 φύλλα. (την πίτα την φτιάχνω πάντα με 12 _15 φύλλα )
      • Τα  φύλλα τα λαδώνουμε  ανάμεσα το καθένα .
      • Χαράζουμε την πίτα μας  και την βρέχουμε με λίγο  νερό και ρίχνουμε  πάνω σουσάμι.
      • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή και παραπάνω μέχρι να ψηθεί η πιτούλα μας !!
      • Αν μας μείνει γέμιση την βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη και την κρατάμε εκεί για 1 μήνα  περίπου .  


      Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου