Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΚΕΙΚ




Η δοσομετρική κούπα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου .
1κούπα =250ml για τα υγρά 
1κούπα =140γρ για τα στερεά

Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας

            Το κέικ είναι για μένα το αγαπημένο μου γλύκο,είναι το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω σε πολύ μικρή ηλικία .Θυμάμαι ήμουν μικρό κοριτσάκι 12 χρονών που πρωτοέφτιαξα με τα χέρακια μου μόνη μου και κατάφερνα πάντα να φτιάξω το πιο "μπαμπάτσικο" καλοφουσκωμένο να το παινευτώ ..☺ 

 Φυσικά και στις δύο μου κόρες το κέικ είναι το αγαπημένο τους γλυκό του...πάντα θα με βοηθήσουν να το φτιάξουμε παρεούλα..Σπάνια θα φτιάξω μόνη μου κέικ πάντα θα έχω δίπλα μου μια από της δύο ...αφού στο τέλος θα γλύφουν τα τοιχώματα του μπολ και ιδιαίτερα των νηστίσημων σοκολατένιων κέικ που τα θεωρώ πιο υγιεινά μιας και δεν έχουν μέσα το ωμό αυγό.. Και φυσικά να τονίσω πόσο πολύ μας αρέσει αυτή η μυρωδιά του κέικ όσο ψήνετε ..μοσχοβολάει όλο το σπίτι μας ..αλλά και όλος ο όροφος της πολυκατοικίας μας ...Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια μυστικά για ένα τέλειο κέικ ... τα ίδια μυστικά ισχύουν και για την βασιλόπιτα μας ...την πρωτοχρονιά 

  1. Όλα τα υλικά μας να έχουν την ίδια θερμοκρασία:   Τα υλικά μας , όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία,του δωµατίου .Τα αυγά μας,το βούτυρο ,το γάλα ,το γιαούρτι, ο χυμός. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα τοποθετούμε  στον πάγκο της κουζίνας μας το λιγότερο μια ώρα πιο πριν .
  2. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας πριν ξεκινήσουμε:  Έτυχε πολλές φορές να ξεχάσουμε να προσθέσουμε τα πιο σημαντικά υλικά ..όπως το μπέικιν πάουντερ ή την σόδα και το κέικ μας να μην φουσκώσει ,για αυτό πάντα φροντίζουμε πριν αρχίσουμε να το φτιάχνουμε,συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας μας. Σε περίπτωση που σας συμβαίνει κάτι τέτοιο μην αγχωθείτε σας δίνω συνταγή Εδώ τα τρουφάκια της ανακυκλώσεις ώστε να μην πάει χαμένο το κέικ μας
  3. Η μέτρηση των υλικών μας :  Καλό είναι στην κουζίνα μας να έχουμε μια ζυγαριά κουζίνας που θα μας λύσει τα χέρια μας. Μετράμε τα υλικά και συνεχίζουμε στην παρασκευή του γλυκού μας .Αν πάλι δεν έχουμε καλό είναι να έχουμε τις δοσομετρικές κούπες των 250 ml για τα υγρά και 140 γρ για τα στερεά υλικά μας. Αν πάλι δεν μπορούμε να έχουμε στα εργαλεία της κουζίνας τις δοσομετρικές κούπες καλό θα ήταν να μετράμε όλα τα υλικά μας με την ίδια κούπα . Υπάρχουν συνταγές που μας λένε για φλιτζάνι του τσαγιού, τα μετράμε όλα με το ίδιο και όχι μεγαλύτερο ή  μικρότερο . Δίνω εδώ ένα λιγκ που θα μας βοηθήσει να αντιστοιχήσουμε τις κούπες  σε γραμμάρια. 
  4. Προθέρμανση του φούρνου μας :Πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε το γλυκό μας ανάβουμε το φούρνο μας,χρειάζεται τουλάχιστον 10 ' ,πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος, για να ψήσουμε σωστά το γλυκό μας .
  5. Σημαντικό για μας είναι να γνωρίζουμε πως λειτουργεί ο φούρνος  μας :Κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητες του και τα δυνατά του σημεία. Στην κουζίνα της μαμάς που είναι μια κουζίνα 25 χρονών και πιο περισσότερο ,τα κεικ τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50'_55',οι παλιές κουζίνες κατάλαβα ότι είναι πολύ δυνατές και καίνε τα γλυκά σε μεγάλες θερμοκρασίες, στο δικό μου ψήνω τα κέικ μου στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 35'_40' λεπτά και έπειτα θα χαμηλώσω την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για αλλά 10 '. Θα πρέπει η κάθε μιας μας να πειραματηστεί και να μας γίνει γνωστό ότι θα καταστρέψουμε μερικά κέικ μέχρι να μάθουμε πως λειτουργεί ο φούρνος μας , ακόμα  καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτούμε και το εγχειρίδιο της συσκευής μας,θα μας λύσει πολλές απορίες. Φυσικά δεν ανοίγουμε το φούρνο μας ,δεν είμαστε ανυπόμονες,το κέικ θέλει  περίπου 30' _40' να σταθεροποιηθεί.Όταν ανοίξουμε την πόρτα μας ο φούρνος χάνει την θερμοκρασία και οπότε και το κέικ μας θα χάσει τον όγκο του "κοινώς κάθεται ".Επιχειρούμε να ανοίξουμε το φούρνο μας αφού περάσουν τα 50 ' που το ψήνουμε 
  6. Με ένα καθαρό ξύλο από σουβλάκια ή καθαρό μαχαίρι το τρυπάμε: Μόλις περάσουν πρώτα 50' λεπτά για καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί θα το τρυπήσουμε και θα προσπαθήσουμε να το τρυπήσουμε στο κέντρο του και να φτάσει το μαχαίρι μας ή το ξύλο μέχρι τον πάτο της φόρμας. Αν το αντικείμενο μας είναι στεγνό_καθαρό,τότε το κέικ έχει στεγνώσει και είναι ψημένο, αν όμως έχει υπολείμματα από την ζύμη θα χρειαστεί άλλα 8_10' ακόμα ψήσιμο. 
  7. Οι φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε θα τις βουτυρώσουμε και φυσικά θέλει προσοχή στην σωστή επιλογή της : Κάθε φόρμα ψησίματος κάνει διαφορετικό ψήσιμο. α)Χρησιμοποιουμε πάντα καλής ποιότητας μεταλική αντικολλητική φόρμα για κέικ, στρογγυλή με την τρύπα στην μέση ,περνάει ο θερμός αέρας και φουσκώνει το κέικ ομοιόμορφα.Είναι ναι μεν αντικολλητική αλλά πρέπει να την βουτυρώσουμε και να την αλευρώσουμε για να ξεκολλήσει το κέικ....αλλιώς δεν θα το καταφέρουμε θα μας μείνει το μισό στον πάτο της φόρμας, την έχω πατήσει,σας το λέω .  β) Ακόμα μπορούμε να επιλέξουμε και φόρμα σιλικόνης με την τρύπα στην μέση, δεν χρειάζεστε να βουτυρώσουμε/αλευρώσουμε αλλά όμως ψήνει το κέικ μας πιο αργά θέλει προσοχή στους χρόνους ψησίματος πρέπει να έχουμε το νου μας .  γ)Επιλέγουμε φόρμα μεταλλική καλής ποιότητας στρογγυλή ή μακρόστενη. Στην μακρόστενη φόρμα έχουμε την δυνατότητα να ψήσουμε μέχρι και 2 μακρόστενες φόρμες με μια απόσταση μεταξύ τους .Δεν σας συνιστώ το εμαγιέ ταψί ειναι πολυ χοντρό και δεν διαπερνά η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το κέικ να  χάνει τον όγκο του "να κάθεται ".
  8. Ποσότητα  υλικού στη φόρμα:  Η ποσότητα μείγματος στην φόρμα μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3/4 της φόρμας που χρησιμοποιούμε, αν βάλουμε  περισσότερο το μείγμα καθώς θα ψήνετε θα φουσκώσει και ξεχειλίζει και θα λερώνει τον φούρνο μας ,θα καίγεται όσο θα ψήνεται το κέικ και θα βγάζει καπνούς, μην απορείτε την έχω πατήσει δυστυχώς. Και αφού το απλώσουμε στην φόρμα χτυπάμε λίγο την φόρμα μαλακά στον πάγκο εργασίας ..και με ένα μαχαίρι του κάνουμε ένα κύκλο στο κέντρο να βγει ο αέρας που πήρε το μείγμα μας όσο το δουλεύαμε με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη  ....αυτό θα βοηθήσει το κέικ να μην κάνει βουναλάκι  που γίνετε συνήθως στις βασιλόπιτες .
  9. Πότε θα ξεφορμάρουμε το κέικ μας : Αφού είμαστε σίγουροι ότι το κέικ μας είναι έτοιμο ψημένο το βγάζουμε από το φούρνο  !Είναι όμως πολύ ζεστό και μαλακό και με πολύ υγρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά,εγώ κάνω το εξής...στα 5 λεπτά γυρίζω την φόρμα μου ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα και πάνω του βάζω μια καθαρή πετσέτα κουζίνας βρεγμένη και καλά στιμμένη,το κέικ θα υδρώσει και θα γλιστρήσει αμέσως και θα πέσει στην πιατέλα μας όπως βλέπετε στις παραπάνω και παρακάτω φωτογραφίες μου.
  10.   Μετά από πόση ώρα στολίζουμε και αποθηκεύουμε το κεικ :  Περιμένουμε να κρυώσει το κέικ καλά γιατί αν το αποθηκεύσουμε ζεστό πανιάσει γιατί θα απορροφήσει τους υδρατμούς που θα βγάζει όσο είναι ζεστό ..πάνω από μια ώρα το αφήνω. Στη συνέχεια το γλάσαρουμε  με σχεδόν κρύο σοκολατένιο γλάσο.  Με το ζόρι τα κρατάω τα κορίτσια μου απο το να ορμήξουν......αλλά επειδή τους αρέσει το σοκολατένιο γλάσο κάνουν υπομονή και το απολαμβάνουν .....Πιο μικρές πρέπει να ομολογήσω ότι δεν υπήρχε κέικ μετά από μια ώρα...παρά μονάχα λίγα κομμάτια ή ακόμα και ψίχουλα....
  11. θέλω να σας  κάτι πολύ σημαντικό,ακολουθούμε πίστα την πρώτη φορά που θα εκτελέσουμε την συνταγή : Αφού  την φτιάξουμε την πρώτη φορά και δούμε ότι κάτι δεν μας άρεσε, τότε μόνο μπορούμε  αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε υλικά  .
  12. Ένα τελευταίο που έχω να προσθέσω είναι ότι είτε το κέικ το χτυπήσουμε στο μίξερ .είτε με το χέρι με το σύρμα πρέπει πρώτα να λιώσουμε _διαλύσουμε  την ζάχαρη με το βούτυρο ..στην συνέχεια προσθέτουμε ένα _ένα τα αυγά,το υγρό γάλα ή χυμό ,τα αρώματα και φυσικά δεν ξεχνάμε να κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και μπέικιν πάουντερ .Το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο _λίγο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με μια μαρίζ,σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ μόνο με την μαρίζ .
  13. Θα βρείτε  εδώ όλες τις δικές μου συνταγές απλών και σοκολατένιων κέικ.Κέικ με ανθρακικό νερό,με γιαούρτι,γάλα ,χυμό λεμόνι 🍋,χυμό πορτοκάλι 🍊 ,χυμό σαγκουίνια,λάδι ,με το  αγαπημένο μου κεφίρ,με πούδρα αμυγδάλου,με χοντροκομμένα καρύδια , με πούδρα φουντουκιού,σοκολατένια κέικ ,με μήλο,νηστίσημα και σοκολάτα . Κεικ του 5' χτυπημένα με το χέρι ,κέικ χτυπημένα με τον αυγουλοδαρτη και κέικ με το μίξερ 
Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου