ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ



Όλα αυτά τα χρόνια έχοντας φτιάξει τόσες συνταγές με ζύμη,αλλά και αρκετά γλυκά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια πετυχημένη συνταγή θα υπάρξει μόνο με την σωστή μέτρηση υλικών και αυτό θα γίνει έχοντας στην κουζίνα μας τον απαραίτητο εξοπλισμό μετρήσεις των υλικών μας.

Είναι καλό να επενδύσουμε σε ένα καλό σετ μεζούρες και κουτάλια έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. 
Δεν μετρώνται όλα τα συστατικά με τον ίδιο τρόπο ή με την ίδια μεζούρα.
 Δεν έχω σπουδάσει αρτοποιεία, ζαχαροπλαστική...αν και είναι το όνειρο μου κάποια στιγμή να καταφέρω να πάρω το δίπλωμα .😊

 Σημαντικό στην κουζίνα μας πρέπει να υπάρχουν τα εξής εργαλεία :
  
ΓΙΑ ΞΗΡΑ (ΣΤΕΡΕΑ) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ : Χρησιμοποιούμε πάντα ζυγαριά κουζίνας αν έχουμε ....
Καλό είναι αν δεν έχουμε να χρησιμοποιούμε ένα σετ δοσομετρικές μεζούρες _κούπες για τα στερεά και ξηρά συστατικά ,όπως το βούτυρο,τα άλευρα,τα είδη ζάχαρης,pτοποθετούμε τα στερεά υλικά στην δοσομετρική κούπα και με ένα μαχαίρι ή με την λαβή ενός ξύλινου κουταλιού κόβουμε την ποσότητα που εξέχει στην κούπα. 
Οι μεζούρες υπάρχουν στα καταστήματα ως σετ που  περιλαμβάνουν μεγέθη:
1/3 ..1/4....1/2 και 2/3 ..3/4 ...και 1 κούπα _μεζούρα.
Ορισμένα σετ μπορεί να έχουν 2 κούπες 
Ορισμένες φορές η κούπας_μεζούρα είναι πολυ βολική ίσως κάποιες φορές υπάρχει πιθανότητα να εισάγουμε περισσότερη ποσότητα ή λιγότερη από το συστατικό που απαιτεί η συνταγή.
Συχνά μετράω τα συστατικά μου και με τα δύο μέσα, επαληθεύοντας την ποσότητα που μέτρησα με την κούπα _μεζούρα .

ΓΙΑ ΥΓΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ :
Χρησιμοποιούμε ένα κύπελο _μεζούρα μέτρησεις γυάλινο ή πλαστικό διαφανές  .
Διαθέτουν ένα στόμιο για έγχυση και χώρο πάνω απο την τελευταία γραμμή μετρήσεις για την αποφυγή διαρροών.  
Προσπαθούμε πάντα το κύπελο _μεζούρα μέτρησεις υγρών να βρίσκεται σε επίπεδη επιφάνεια ώστε να διαβάσουμε σωστά την μέτρηση ,είτε από πάνω ή από το ύψος των ματιών μας .Κυκλοφορούν σε μεγέθη 1,2,4και 8 κούπες. 
Χρησιμοποιούμε την μεζούρα σε κάθε τύπο υγρού, όπως το λιωμένου βούτυρου,λαδιού,όμως για το μέλι,σιρόπι,μελάσα,θα ψεκάζουμε ελαφρά την κούπα με λιγο μαγειρικό σπρέι ή ελαφρύ λάδι,έτσι ώστε το υγρό να αφαιρεθεί πιο εύκολα. 

ΓΙΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Για μικρότερες ποσότητες στερεών ή υγρών συστατικών Χρησιμοποιούμε μεζούρες _ κουταλάκια του γλυκού,κουταλιές της σούπας.
Οι μεζούρες_ κουταλάκια περιλαμβάνουν ως  1/8...1/4...1/2...και 1 κουταλάκι του γλυκού( TSP) teaspoon..  και 1/2 κουτάλι  σούπας ...1/2 κουτάλι σούπας ...1 κουτάλι σούπας (TBSP) tablespoon.
Αυτά τα ειδικά κουτάλια είναι σχεδιασμένα για μέτρηση και πρέπει να χρησιμοποιούνται τόσο για τα υγρά όσο και για τα στερεά συστατικά 



  •  Για την μέτρηση της καστανής ζάχαρης και στερεών λιπών: Γεμίζουμε την στεγνή κούπα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή  μια μαρίζ, μειώνουμε το υλικό και κόβουμε την ποσότητα που εξέχει.
  • Μέτρηση ψιλοκομμένων καρπών,τριμμένων τυριών ή δημητρικών : Γεμίζουμε ελαφρά μια στεγνή μεζούρα και με ενα μαχαίρι κόβουμε την ποσότητα που εξέχει σαν κορυφή.
  • Μέτρηση ραβδων βούτυρου ή μαργαρίνης : Κόβουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε, ακολουθώντας της οδηγίες στο περιτύλιγμα ,χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Μέτρηση αλατιού, πιπεριού,βότανα και μπαχαρικά: Γεμίζουμε το κουτάλι _μεζούρα με αλάτι και πιπέρι και κανέλα,έτσι ώστε να είναι επίπεδο,για φρέσκα ψιλοκομμένα ή αποξηραμένα βότανα γεμίζουμε το κουτάλι κανονικά μέχρι πάνω. 
Είπαμε για την Παρασκευή μιας συνταγής ο βασικός εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι οι κούπες _μεζούρες και τα κουτάλια ,αν παλι δεν τα έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο:
Κουπα _μεζούρα =μια τυπική κούπα καφέ 
Κουτάλι _μεζούρα = ένα κουτάλι  της σούπας 
Κουτάλι _μεζούρα = ένα κουταλάκι  του γλυκού
Βρίσκουμε λοιπόν μια κούπα τυπικού μεγέθους καφέ και την Χρησιμοποιούμε για όλες τις μετρήσεις των συστατικών μας ,όπως και για το κουτάλι σούπας και το κουταλάκι του γλυκού ή και του καφέ μας .
Η κούπα του καφέ θα πρέπει να την γεμίσουμε μέχρι το σημείο που πρέπει,δεν θα είναι γεμάτη ως το χείλος αλλά,θα σημειώσουμε την ποσότητα που θα το γεμίσουμε και αυτή θα είναι τυπική μέτρηση της κούπας μας .
Το ίδιο θα κάνουμε και για το κουτάλι,θα το γεμίσουμε με την ποσότητα δημιουργώντας ένα λοφο,γιατί το κουτάλι σούπας χωράει μεγαλύτερη ποσότητα και για τα υγρά Χρησιμοποιούμε  1/4  περισσότερο απο αυτό που χωράει το κουτάλι της σούπας. 

Τώρα που είμαστε εξοπλισμένοι με όλα όσα χρειαζόμαστε,σαφώς και με το υποκατάστατο κούπας_μεζούρας και Κουταλιών ,ξεκινάμε το μέτρημα των συστατικών της συνταγής και την εκτέλεσης της. 


Καλή χρονιά σε όλους  με υγεία -αγάπη -ευτυχία 
 Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .    
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούργιες συνταγές μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: