Ένα ερώτημα που συχνά απασχολεί όλες μας ..
Πάμε λοιπόν να δώσουμε απάντηση στο καθημερινό αυτό ερώτημα .
Την απάντηση την βρήκα τυχαία από εδώ από την φίλη Μαρίνα που έχει ένα σάιτ μαγειρικής με τις καλύτερες συνταγές, με φυσικό προζύμι . Αλήθεια τώρα που λέω πρέπει να αρχίσω να ασχοληθώ και με την παρασκευή του ..
- Ουσιαστικά στην πράξη 1 κύβος συσκευασμένης μαγιάς(συνήθως το βάρος της είναι 25 γρ ) .
- Αντιστοιχεί 1 φακελάκι( 7-9 γρ )ξερής όπως αναγράφετε στις συσκευασίες τους ,αντιστοίχως οι ποσότητες τους είναι για 500 γρ αλεύρι .
- Αν θέλουμε όμως να είμαστε ακριβείς η αναλογία είναι 1 προς 3 : 9 γρ ξηρής μαγιά = 29,60 γρ νωπή μαγιά .
- Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η νωπή μαγιά έχει 72 % ενυδάτωση ενώ η ξηρή 8% .
- Έτσι η εξίσωση μας δίνει :( 100 -8 ) / (100-72)=3,28571 το οποίο στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω σε 3,29.
- Η παραπάνω αναλογία προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το βάρος της ξηρής μαγιάς με το 3,29:9 χ 3,29=29,60
- Α ν η συνταγή μας αναφέρει νωπή μαγιά και εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή δεν έχουμε παρά να διαιρέσουμε με το 3,29 Πχ η αντιστοιχία ενός κύβου νωπής μαγιάς συνήθως 25 γρ σε ξηρή μαγιά προκύπτει 25/3,29= 7.60 γρ .
- Η ξηρή μαγιά πλεονεκτεί ως προς το ότι μπορεί
να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου και
ενσωματώνετε άμεσα στις ζύμες χωρίς να χρειάζεται να διαλυθεί πρώτα
σε νερό ή άλλο υγρό για αυτό και την ονομάζουμε μαγιά στιγμής
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
2 σχόλια:
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑ.
Σας ευχαριστώ πολυ,,χαίρομαι !!
Δημοσίευση σχολίου