Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ



Άλλη μια συνταγή με μουστοκούλουρα, μου την έδωσε μια γειτόνισσα και φυσικα ευκαιρία σε κάτι καινούργιο εγω δεν χάνω.Αντι για ζάχαρη έχει μέλι.Το πετιμέζι είναι πάντα δικής μου παρασκευής, το φτιάχνω πάντα κάθε Σεπτέμβρη,με μούστο. Είναι ένα παχύρρευστο, σκούρο, γλυκό σιρόπι (Το βάθος χρώματος εξαρτάται από το είδος του σταφυλιού που χρησιμοποιούμε.Η γεύση είναι μοναδική, γλυκιά, με μια παραδεισένια επίγευση καμένης καραμέλας, είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης που υπάρχει!

ΥΛΙΚΑ:

200 ml πετιμέζι από σταφύλια 
  • 250 ml (1φλιτζάνι)  μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκελαιο 
  • 120 γραμμάρια (⅓ φλιτζάνι) μέλι
  • κουταλιές της σούπας κονιάκ ή τσίπουρο με γλυκάνισο 
  • 60 ml (¼ φλιτζάνι) χυμό φρεσκο πορτοκαλιού
  • Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι 
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο 
  • Μια πρέζα αλάτι 
  • 3  κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 και 1/2  κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 650_700 γραμμάρια (5½ έως 5¾ ​​φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 
  • Σουσάμι για το τέλος 

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Μπαίνουμε  στην κουζίνα μας αρχίζουμε λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι,το λάδι,το μέλι , το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο.Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να μας χυθεί και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να ενωθούν τα υλικά μας 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι,το κακάο και τα προσθέτουμε λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά,ελαστική και λιπαρή ζύμη,δεν την παιδεύουμε πολύ γιατί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι.
  •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά  
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  •  Την κόβουμε σε κομμάτια και την ζυγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 40 γρ.και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου ή και μικρές πλεξουδίτσες
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα,πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι αν θέλουμε,αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
    Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15-17 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα,όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
  •  ΤΟ  πετιμέζι ΕΧΕΙ την ιδιότητα να κολλάει η ζύμη μας και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώστε μόνο τα χεράκια σας και πλάστε τα!!!
  • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί για μπισκότα
Σημείωση: 

Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πιο λίγοι αλεύρι ή περισσότερα αλεύρι από την ποσότητα που αναφέρω πιο πάνω στα υλικά.Αυτο θα εξαρτηθεί από το πόσο δεμένο,είναι το πετιμέζι μας που θα χρησιμοποιήσουμε και φυσικά ποσο δυνατό είναι το αλεύρι μας 


Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλαθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

ΣΤΡΙΦΤΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΖΥΜΙ


Άλλη μια υπεροχη ζύμη με ελιές νηστισιμη  ..και αρώματα,δεντρολίβανου ή ρίγανης ..τραγανή κόρα και αφρατη μέση  .

ΥΛΙΚΑ :

200 γρ κίτρινο αλεύρι για ψωμί 

100 γρ αλεύρι για τσουρέκια 

80 γρ προζύμι αναπιασμένο  ή αν δεν έχετε  5 γρ ξερή μαγιά  

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (εγώ έβαλα πετιμέζι)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (8 γρ αλάτι)

200 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή (αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά ξερή ζεστό νερό)

80 ml ελαιόλαδο

250-300 γρ ελιές κομμένες σε κομμάτια 

1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 

Αλευρι κίτρινο για ζυμωματα ή ψιλό σιμιγδάλι. 

Λίγο λάδι για το μπολ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

        Κόβουμε τις ελιές σε κομμάτια, χρησιμοποιώ πάντα σπιτικές δικές μου ελιές πράσινες. Έχουν περισσότερη γεύση από τις έτοιμες. Και τις αφήνουμε πανω χαρτι κουζινας να βγάλουν τα υγρά τους .

  • Αν χρησιμοποιηουμε μαγιά : Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά  με το χλιαρο νερό και το μέλι και 2_3 κουταλιές αλεύρι ,αφήνουμε αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.πριν αρχίσουμε την παρακάτω εκτέλεση .
  •   Αν χρησιμοποιησουμε προζύμι: Προσθέτουμε στο μπολ αναμυξεις μας,το προζύμι ,το μέλι και τα 2 είδη το αλεύρι και ανακατεύουμε την ζυμη μας με μια μαριζ , το αλατι βρεγμένο με λίγες σταγόνες νερό και προσθέτουμε κσι το λαδο  κάνοντας ανοδικές κινήσεις την ζυμη μας  μέχρι να απορροφήσει ολη την ποσοτητα . κάνουμε αυτό μεχρι να απορροφηθεί καλά το αλεύρι και αρχίσει να έχει υφή μαλακια που κολλάει η ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά. Η ζυμη μας είναι πολύ αφρατη και κολλάει στα χέρια μας ,για 10 λεπτά περίπου.. δεν μπαίνουμε ξαν στην σκέψη να προσθεσουμε και άλλο αλεύρι..
  • Της κάνουμε μερικά διπλώματα με τα χέρια μας ,αφού τα έχουμε λαδωσει λίγο, για 1 λεπτο ,την αφήνουμε παλι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 40_60 λεπτά. 
  • Ξανακάνουμε την παραπάνω διαδικασία άλλη μια φορά ,αν έχετε χρόνο κάντε το και άλλη μια φορά.
  • Επειτα αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για  πάνω από 4 ώρες, ακόμα και μια νύχτα,  την επόμενη μέρα,έχοντας μέχρι 20-22 βαθμούς θερμοκρασία στο δωμάτιο μας 
  • Στην συνέχεια προσθετουμε τις ελιές πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και κάνουμε στην ζύμη μου μερικά διπλώματα να ενσωματωθούν οι ελιές πολύ καλά στραγγισμενες,η ζύμη μας κολλάει. Δεν τις προσθέτουμε στο πρώτο ζύμωμα, τις θέλουμε να είναι ολόκληρες.
  • Αφήνουμε πάλι την ζύμη μας για 40_60  λεπτά να ξεκουραστεί καλά σκεπασμένη με μεμβράνη. 
  • Την αδειάζουμε σε καθαρό πάγκο εργασίας που πρωτα έχουμε πασπαλισει με αλεύρι κίτρινο και τις κάνουμε 3 διπλώματα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες  και τις δίνουμε της ζύμης ένα σχήμα τετράγωνου παραληλλογραμου και με μια σπάτουλα κόβουμε κομμάτια τα γυρίζουμε δεξιόστροφα με τα χέρια μας κάνοντας τα σπιράλ και τα τοποθετούμε στο ταψί, και τα προσθέτουμε αν θέλουμε και λίγες ακόμα ελιές, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη να ξεκουραστουν για 60 λεπτά 
  • Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και λάδι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα   . 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό ταψάκι με  νερό κάτω από το ταψί μας,αυτό θα βοηθήσει να  γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί 
  • Όταν είναι έτοιμα να τα βγάλουμε από το φούρνο και όσο ειναι ακόμα μέσα στοφουρνο τα ψεκαζουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε ακόμα 1-2 λεπτά στο φούρνο,στην συνέχεια τα αφαιρούμε από το φούρνο,τα τοποθετουμεσε σχάρα να κρυώσουν.
  • Αν θέλουμε τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο, να αποκτήσουν γυαλιστερό χρώμα και να παραμείνουν αφράτα. Εγω δεν το έκανα τα ήθελα να έχουν πιο ρουστικ  εμφανιση .
  • Μπορούμε να τα απολαύσουμε και την επόμενη μέρα είναι το ίδιο τραγανά και αφράτα, αλλά μπορούμε και να τα καταψύξουμε και να τα απολαύσουμε οποια στιγμή θέλουμε τα  αποψύχουμε .


  • Αν θέλουμε τα αλειφουμε με λίγο βούτυρο, να αποκτήσουν γυαλιστερό χρώμα και να παραμείνουν αφράτα. Εγω δεν το έκανα τα ήθελα να έχουν πιο ρουστικ  εμφανιση .
  • Μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα απολαύσουμε οποια στιγμή θέλουμε. Τα απολαύσουμε 








*Προσοχή αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά ξερή η και νωπή, οι χρόνοι ξεκούρασης της ζύμης Και ανάπτυξης της γλουτνης θα είναι πιο λίγοι και θα μπορέσετε να τα φτιάξετε και μέσα σε 3-4 ώρες..τα έχω φτιάξει και με μαγιά..όμως το προζύμι τους δίνει υπέροχη υφή στη ζύμη αλλά και γεύση!!


Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλαθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

 





Άλλη μια υπεροχη ζύμη με ελιές νηστισιμη  ..και αρώματα,δεντρολίβανου ή ρίγανης ..τραγανή κόρα και αφρατη μέση  .

ΥΛΙΚΑ :

200 γρ κίτρινο αλεύρι

300 αλεύρι για όλες της χρήσεις

15 γρ κορν φλαουρ

 1 κουταλάκι  μέλι  ή πετιμέζι έβαλα εγώ  ή  

ζάχαρη του γλυκού ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική  (6_8 γρ )

1 κουταλακι του γλυκού αλάτι (8 γρ αλάτι)

25 γρ μαγιά νωπή ή 1φακέλάκι 9 γρ ξερή μαγιά

260 ml νερό χλιαρό

50 ml ελαιόλαδο

250-300 γρ ελιές κομμένες σε ροδέλες 

1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 

Αλευρι κίτρινο για ζυμωματα ή ψιλό σιμιγδάλι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη με 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,αφήνουμε φήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  •  Προσθέτουμε στον κάδο μας το νερό το λάδι ,το αλάτι και τα 3  είδη το αλεύρι και ανακατεύουμε την ζυμη μας με μια μαριζ , κάνοντας ανοδικές κινήσεις την ζυμη μας το κάνουμε αυτό μεχρι να απορροφηθεί καλά το αλεύρι και αρχίσει να έχει υφή μαλακια που κολλάει η ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά. Ηζυμη μας είναι πολύ αφρατη και κολλάει στα χέρια μας 
  • Της κάνουμε μερικά διπλώματα με τα χέρια μας ,αφού τα έχουμε λαδωσει λίγο, για 1 λεπτο ,την αφήνουμε παλι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 40_60 λεπτά. 
  • Ξανακάνουμε την παραπάνω διαδικασία άλλη μια φορά ,αν έχετε χρόνο κάντε το και άλλη μια φορά.
  • Επειτα αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί  στο ψυγείο για  πάνω από 4 ώρες, ακόμα και μια νύχτα,  την επόμενη μέρα  βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά. 
  • Στην συνέχεια προσθετουμε τις ελιές πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι  και κάνουμε στην ζύμη μου μερικά διπλώματα να ενσωματωθούν οι ελιές πολύ καλά στραγγισμενες,η ζύμη μας κολλάει. Δεν τις προσθέτουμε στο πρώτο ζύμωμα, τιςθελου ε να είναι ολόκληρες.1
  • Αφήνουμε πάλι την ζύμη μας για 40_60  λεπτά να ξεκουραστεί καλά σκεπασμένη με μεμβράνη. 
  • Την αδειάζουμε σε καθαρό πάγκο εργασίας που πρωτα έχουμε πασπαλισει με αλεύρι κίτρινο και τις δίνουμε της ζύμης ένα σχήμα τετράγωνου παραληλλογραμου και με μια σπάτουλα κόβουμε κομμάτια τα γυρίζουμε δεξιοστροφα με τα χέρια μας κάνοντας τα σπιράλ και τα τοποθετούμε στο ταψί, και τα προσθέτουμε αν θέλουμε και λίγες ακόμα ελιές, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη να ξεκουραστουν για 20λεπτά 
  • Τα ψεκαζουμε με λίγο νερό και λάδι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα   . 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό ταψάκι με  νερό κάτω από το ταψί μας , αυτό  θα βοηθήσει να  γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί 
  • Όταν είναι έτοιμα να τα βγάλουμε από το φούρνο και όσο ειναι ακόμα μέσα στο φουρνο τα ψεκαζουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε ακόμα 1-2 λεπτά στο φούρνο,στην συνέχεια τα αφαιρούμε από το φούρνο ,τα τοποθετουμεσε σχάρα να κρυώσουν.
  • Αν θέλουμε τα αλειφουμε με λίγο βούτυρο, να αποκτήσουν γυαλιστερό χρώμα και να παραμείνουν αφράτα. Εγω δεν το έκανα τα ήθελα να έχουν πιο ρουστικ  εμφανιση .
  • Μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα απολαύσουμε οποια στιγμή θέλουμε. Τα απολαύσουμε 





Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

MΠΑΓΚΙΕΤΕΣ ΕΛΙΟΨΩΜΟ




Άλλη μια υπεροχη ζύμη με ελιές ..και αρώματα,δεντρολίβανου ή ρίγανης ..τραγανή κόρα και αφρατη μέση  .

ΥΛΙΚΑ :
200 γρ κίτρινο αλεύρι

300 γρ αλεύρι για τσουρέκια 

500 αλεύρι για όλες της χρήσεις

40 γρ ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική 

15 γρ αλάτι

25 γρ μαγιά νωπή ή 1φακέλάκι 9 γρ ξερή μαγιά

500 ml νερό χλιαρό

150 ml γάλα 

50 γρ γιαούρτι  πρόβειο 

50 ml ελαιόλαδο

250-300 γρ ελιές κομμένες σε ροδέλες 

Κόκκινη πιπεριά τουρσί 

1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 

Λίγο ρίγανη ή δεντρολίβανο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη με 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,αφήνουμε φήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  •  Προσθέτουμε στον κάδο μας το νερό το λάδι ,το γαλα μετο γιαούρτι, το αλάτι και τα 3  είδη το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά. Ηζυμη μας είναι πολύ αφρατη και κολλάει στα χέρια μας 
  • Εγώ την ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και  εκεί την άφησα να  φουσκώσει για 1 ωρα.
  • Στην συνέχεια προσθετουμε τις ελιές πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι  και κάνουμε στην ζύμη μου μερικά διπλώματα να ενσωματωθούν οι ελιές πολύ καλά στραγγισμενες,η ζύμη μας κολλάει. Δεν τις προσθέτουμε στο πρώτο ζύμωμα, τιςθελου ε να είναι ολόκληρες.1
  • Αφήνουμε πάλι την ζύμη μας για 30 λεπτά να ξεκουραστεί καλά σκεπασμένη με μεμβράνη. 
  • Την αδειάζουμε σε καθαρό πάγκο εργασίας που πρωτα έχουμε πασπαλισει με αλεύρι κίτρινο και τις δίνουμε της ζύμης ένα σχήμα τετράγωνου παραληλλογραμου και με μια σπάτουλα κόβουμε κομμάτια τα γυρίζουμε δεξιοδτροφα με τα χέρια μας κάνοντας τα σπιράλ και τα τοποθετούμε στο ταψί, και τα προσθέτουμε αν θέλουμε και λίγες ακόμα ελιές, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη να ξεκουραστουν για 45 λεπτά 
  • Τα ψεκαζουμε με λίγο νερό και λάδι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα   . 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό ταψάκι με  νερό κάτω από το ταψί μας , αυτό  θα βοηθήσει να  γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί 
  • Όταν είναι έτοιμα να τα βγάλουμε από το φούρνο και όσο ειναι ακόμα μέσα στοφουρνο τα ψεκαζουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε ακόμα 1-2 λεπτά στο φούρνο,στην συνέχεια τα αφαιρούμε από το φούρνο ,τα τοποθετουμεσε σχάρα να κρυώσουν.
  • Αν θέλουμε τα αλειφουμε με λίγο βούτυρο, να αποκτήσουν γυαλιστερό χρώμα και να παραμείνουν αφράτα. Εγω δεν το έκανα τα ήθελα να έχουν πιο ρουστικ  εμφανιση .
  • Μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα απολαύσουμε οποια στιγμή θέλουμε. Τα αποψυχουμε .





Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 


Αγαπημένα  σοκολατένια πιτάκια,γαλατοπιτάκια...σοκολάτας  🍫🍫🍫με τριμμένα φουντούκια 🌰🌰🌰

Πάμε να τα φτιάξουμε ..με  μια  υπέροχη  και  απαλή και τραγανή  ζύμη  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

4 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι 
3/4  του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1/4  του φλιτζανιού γάλα χλιαρό
2 κουταλιές της  σούπας  γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά  ξερή
1 αυγό
100 ml λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι και νισεστέ  μισό και μισό για το άνοιγμα των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ:

 1 λίτρο γάλα
4  κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ..ότι έχετε έχω δοκιμάσει και τις εκδοχές και ήταν τέλεια η κρέμα 
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
3/4 κούπας  ζάχαρη,ίσως και περισσότερο ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε 
30 γρ βούτυρο 
1 βανίλια 
2 αυγά μέτρια 
1/4 κουταλιού του γλυκού κανέλα
Φουντούκια ή Καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ 
Και λίγη κανέλα 
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρύο γάλα,ανάβουμε το μάτι στο 5 και προσθέτουμε, το αλεύρι και το νισεστε ή κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει 
    • Όταν πήξει η κρέμα μας προσθετουμε και την σοκολατα κομμένη σε κομμάτια ,ανακατεύουμε να λιώσει και την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να  κρυώσει ανακατεύοντας της συνέχεια, να μην πιάσει κρούστα και την σκεπάζουμε με διάφανη 
    •  Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ την μαγιά,το νερό,το γάλα,την ζάχαρη ,το  αυγό,το λάδι και το γιαούρτι  και  ανακατεύομε να  ενωθούν όλα τα υλικά  μαζί και σιγά-σιγά  προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι μας λίγο-λίγο και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά μας  ... μέχρι να  έχουμε μια ζύμη απαλή και  χωρίς να κολλάει στα χέρια μας .
    • Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για 30 -40 λεπτά !! Στο σημείο αυτό την αφήνω και στο ψυγείο,σε μπολ με πολυ χωρο και την επόμενη μετά την βγαζω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε φύλλα, με την βοήθεια  του πλάστη και με νισεστέ ανακατεμένο  με αλεύρι στρογγυλά ,όσο μεγάλα μπορούμε. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το φύλλο σε λωρίδες με πλάτος 7,5 -8,5 εκατοστά περίπου και υπολογίζοντας να βγουν πέντε-έξι λωρίδες.   

     
    •  Βάζουμε από 1 γεμάτη κουταλιά γέμιση,λίγα τριμμένα φουντουκια , τα βουτυρώνουμε με λίγο λάδι και διπλώνουμε σε τρίγωνα.όπως
      φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
    • Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες ή να τα φτιάξουμε αμέσως.
    • Τα τοποθετήσουμε σε ταψί  με λαδόκολλα και τα βουτυρώσουμε με  λαδάκι κι αυτά με ένα πινέλο,στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.   







    Και  καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2025 ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ






    Βασιλόπιτα  κέικ ζουμερό και υγρό με κεφίρ, ετοιμάσαμε σήμερα λοιπόν με χυμό από ολόφρεσκα πορτοκάλια βιολογικά ,από τον κήπο των γονιών μου που έχει μέσα λεμονιές, πορτοκαλιές και σαγκουινίες ,καλή του ωρα εκεί που είναι στον παράδεισο και αλεύρια αμυγδάλου .. και κάρδαμο και βούτυρο και  ξύσμα .. Έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν βασιλόπιτα Βασιλόπιτα κείκ με γιαούρτι και χυμό λεμονιού

    ΥΛΙΚΑ:

    350 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    200 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου  και κρύο 
    50 ml καλαμποκέλαιο 
    5 αυγά μεσαία 
    150 γρ πούδρα αμυγδάλου 
    250 γρ κεφίρ  σε θερμοκρασία δωματίου ή πρόβειο γιαούρτι με 2 κουταλιές νερό να αποκτήσει την νερουλη υφή του κεφίρ 
    20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
    350 γρ ζάχαρη
    Ξύσμα από πορτοκάλι 
    1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    100 ml με χυμό πορτοκάλι φρέσκο 
    100 γρ Φιστίκια Αίγινης  τριμμένα 
    2 κουταλιές σούπας  κονιάκ ήλικερ με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι 
    100 γρ σοκολάτα τρούφα ή σταγόνες (προαιρετικά)
    2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ 
    Αχνη και ρόδια για το στόλισμα

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .Σας δίνω πιο κάτω  μερικά μυστικά για την επιτυχία της βασιλόπιτας..

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28 εκατ.βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και ανακατεύουμε στο αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την κακουλέ,το τριμμένο καρυδι ή φουντούκι,τις βανίλιες. 
    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλι ώστε τα έλαια πορτοκαλιού να ενωθούν με την ζάχαρη και βγουν όλα τα αρώματα του.
    • Στην συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο και χτυπάμε για 5_6 λεπτά στην συνέχεια τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 λεπτά με το μίξερ,καθαριζουμε με μια καθαρή μαρίζ τα τοιχώματα του μπολ στην συνέχεια προσθέτουμε και το γιαούρτι,το ξύσμα,τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά μας .
    • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι,τα στερεά υλικά λίγο λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και την σοκολάτα.
    • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας που έχουμε προσθέσει την λαδόκολλα μας πρώτα και βουτυρωσει και τα τοιχώματα και αλευρώσει πρώτα την περίμετρο της,ισίωνουμε και χτυπάμε λίγο στο πάγκο της κουζίνας μας να φύγει ο αέρας,τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του,ανάλογα το φουρνο μας πάντα,ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο ψήσιμο. 
    • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς,το αναποδογυριζουμε και στην ισια ανάποδη πλευρά του στολιζουμε με σπόρους ροδιού το 2025 και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή διακοσμούμε  κατά την αρέσκειά μας 
    • Καλή απόλαυση!!
    ΛΙΓΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΦΡΑΤΗ ΚΑΙ ΥΓΡΗ ΥΦΗ 
    • Τρίβουμε το ξύσμα με την ζάχαρη ώστε να βγάλει έλαια και να δώσει  όλα τα αρώματα του το πορτοκάλι  
    • Στα υλικά μας προσθέτουμε και λάδι μαζί με το βούτυρο,θα δώσει υγρή υφή στη βασιλόπιτα μας 
    • Βάζουμε κεφίρ ή γιαούρτι δίνει πάντα μια παραπάνω υγρασία στο κέικ μας ,το κάνει ζουμερό. 
    • Βάζουμε πάντα πούδρα αμυγδάλου ή φουντουκιού ,θα δώσει αυτήν την καταπληκτική  υγρή υφή κέικ μας .
    • Παντα στην φορμα του κέικ μας βάζουμε λαδοκολλα ώστε να ξεκολλήσει αμέσως το κεικ μας μολις ψηθεί. 



    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις