Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ



  • Γνωστός ο τραχανάς αυτός σε όλους μας,ζυμαρένιος.. σίγουρα όλοι έχουμε φάει κάποιο βράδυ χειμωνιάτικο ζεστό τραχανά με τυρί φέτα(λιωμένη μέσα)βρασμένο με γάλα ή σε σούπα με τραγανό τηγανισμένο ψωμί ...
  • Νοστιμότατος,θρεπτικότατος και με έντονες μνήμες στη μυρωδιά και στη γεύση του από τα παιδικά μας χρόνια... Γρήγορη λύση τόσο για το βραδινό όσο και για το πρωινό φαγητό της οικογένειας ..κυρίως τα σαββατοκύριακα που μαζεύετε όλη  η οικογένεια..αφού είναι έτοιμος σε λίγα λεπτά... 
  • Πάμε λοιπόν να δούμε πως τον φτιάχνει η δική μου αδερφή η Ευγενία στο χωριό...
ΥΛΙΚΑ:
700 ml γάλα πρόβειο ή αγελαδινό 
300 ml κεφίρ 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
700 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 
1 κιλό για όλες τις χρήσεις και ακόμα περισσότερο όσο πάρει .. το θέλουμε αρκετά σφιχτό το ζυμαράκι μας .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βράζουμε το γάλα αφού  πρώτα  το περάσουμε  από μια πυκνή σήτα να μαζέψουμε κάθε ξένο σώμα ...σε κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά να βράσει...όχι πολύ δυνατή φωτιά γιατί θα  κολλήσει(το πρόβειο κολλάει πιο εύκολα είναι αρκετά παχύ )και  ανακατεύουμε συνέχεια,προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε να λιώσει  καλά  το αλάτι.( προσέχουμε να μην μας κόψει το γάλα .. για αυτό ρίχνουμε μια  μικρή κουταλιά σόδα... βοηθάει στο να μην μας κόψει το γάλα ..)
  • Όταν αρχίσει να βράζει (διπλώνει) το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει τελείως χλιαρό ..  
  •  Κοσκινίζουμε τα άλευρα και σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνουμε το γάλα και το κεφιρ και στην συνέχεια το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώσπου η ζύμης μας να γίνει σφιχτεί όσο του ψωμιού αλλά και ακόμα περισσότερο ..όσο πιο σφιχτεί τόσο πιο εύκολα θα στεγνώσει και θα τον τρίψουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα.Την σκεπάζουμε την ζύμη μας  με μια πετσέτα νωπή και μια κουβερτούλα και την αφήνουμε από 3-4 ώρες μέχρι και μια νύχτα σκεπασμένη ..να ξεκουραστεί σε μέρος χωρίς ρεύματα 
  • Ζυμώνουμε αν θέλουμε από το βραδάκι και αφήνουμε την ζύμη καλά σκεπασμένη στο ψυγείο και την επομένη μέρα ετοιμάζουμε το τραπέζι με το τραπεζομάντιλο που θα τοποθετήσουμε τα κομμάτια του ζυμαριού .
  • Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ακόμα και με τα χέρια μας κόβουμε μικρά  κομμάτια και τα χέρια μας τα ανοίγουμε σε μικρές  πιτούλες ..λεπτές σε πάχος ώστε να στεγνώσουν γρήγορα ,( σε αυτή την δουλίτσα βοήθησαν όλες οι γυναίκες τις οικογένειας μεγάλες και μικρές γιαγιά,κόρες και εγγονούλες 6 και 8 χρονών) τα τοποθετούμε με την σειρά στο τραπεζομάντιλο να μας πάρει όλο το ζυμάρι και τα σκεπάζουμε με ένα μεγάλο τούλι .
  • Τα αφήνουμε σε σκιερό και με αέρα μέρος να αρχίζουν να στεγνώνουν σε   λίγες  ώρες, όχι σε μέρος που έχει ήλιο όμως . 
  •  Ο ήλιος ,η ζέστη έχει την τάση να κάνει το ζυμάρι να μαλακώνει χωρίς να το ξεραίνει ή και μέσα στο σπίτι με ένα ανεμιστήρα για να τον βοηθήσει να στεγνώσει ..   
  • Μετα από λίγη ώρα αρχίζουμε να τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια-τρίβοντας με τα χέρια μας πάντα όπου γίνετε,όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και  το αφήνουμε να ξεραθεί λίγο ακόμα .( δεν βάζω ακριβές το χρόνο που θα χρειαστεί να ξεραθεί είναι πολύ σχετικός, λέει η μαμά μου)
    • Όταν πια ξεραθεί αρκετά,παίρνουμε το  πιο χοντρό κόσκινο και αρχίζουμε να  κόβουμε τον τραχανά με τα χέρια μας βάζοντας λίγη δύναμη, όπως φαίνεται  στην  φωτογραφία  παρακάτω.


    •  Στη  συνέχεια  παίρνουμε το πιο λεπτό κόσκινο και ξαναπαιρνάμε τον τραχανά να   κοπεί αν  τον  θέλουμε αρκετά λεπτοκομμένο όπως εμείς στην οικογένεια  μας . 
    • Αν πάλι δεν τον θέλουμε λεπτό αραιώνουμε τον τραχανά πάνω στο τραπεζομάντιλο που στρώσαμε πάνω στο τραπέζι,αρκετά ώστε να  μην ανάψει και τον σκεπάζουμε  με ένα τούλι για να τον προστατέψουμε από την εισβολή εντόμων.
    • Και τον αφήνουμε να στεγνώσει σε καλά αεριζόμενο χώρο να στεγνώσει για   τουλάχιστον 2-3 μέρες ..και τον μαζεύουμε σε μια καθαρή μαξιλαροθήκη ή σε γυάλινα βάζα .  
    Στις μέρες  μας η τεχνολογία  κοντεύει  να σβήσει τα πάντα ,λίγες είναι  οι γυναίκες κυρίως του χωριού που θα  ασχοληθούν  με  την παρασκευή του τραχανά  οι περισσότερες αγοράζουν  έτοιμο τραχανά  από τα  καταστήματα - σούπερ μάρκετ....όμως δεν μπορεί να σβήσει τελείως τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις....από τα παιδικά  μας χρόνια.
    Θα είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό μας για πολλά χρόνια ...Ας προσπαθήσουμε αυτές τις αναμνήσεις να τις  μεταφέρουμε  και στα  παιδιά μας  ..

      Το κόσκινο της μανούλας μου, αυτό κάνει σχεδόν όλους  τους τραχανάδες της γειτονιάς . Η μία νοικοκυρά το φέρνει, η άλλη το παίρνει . Είναι μοναδικό και ιδιόμορφο.
    • Πλεγμένο με σύρμα, σαν τον ιστό της αράχνης.
    • Έργο τέχνης σας λέω, φτιαγμένο από  ένα επιπλοποιό θείο  μας .
    • Αν  δείτε έχει δύο κόσκινα ..ένα  με  πιο  αραιό πλέγμα και ένα  με  πιο  μικρό πλέγμα, τα  περνάει πρώτα  από το αραιό και μετά  από το  στενό και έτσι  βγαίνει τόσο  λεπτοκομμένος, αν θέλετε  ακολουθήστε την τακτική  της  .
     
     Και  καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ

     



    Είμαστε πάλι εδώ με μια ακόμα συνταγή,γλυκό ψυγείου όλο νοστιμια με  κρέμα βανίλιας και σοκολάτας ,τα δικά μου κοριτσάκια τρελαίνονται για αυτό το γλυκό. 
    Γλυκό ψυγείου βανίλια σοκολάτα ,ένα υπέροχο δροσερο γλυκό ,πρόταση από τη φίλη Aristea mpesiri από το fb. Πάμε να δούμε πως το έφτιαξε...

    ΥΛΙΚΑ:

    3 πακέτα μπισκότα πτι μπερ 

    1 ποτήρι γάλα για να βουτήξουμε τά μπισκότα 

    Οι στρώσεις των μπισκότων είναι έξι και κάθε στρώση περιέχει 16 μπισκότα. 

    2 φακέλακια super mouse με γεύση σοκολάτα και μισό ποτήρι γάλα περίπου για να το χτυπήσουμε 

    Για την κρέμα βανίλιας 

    1 λίτρο γάλα απ' το οποίο κρατάμε ένα ποτήρι χωριστά 

    4 κουταλιές σούπας κόρν φλάουερ 

    3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 

    1 βανίλια 

    Κερασάκια για το γαρνίρισμα 

    Εγώ έβαλα δικά μου που είχα φτιάξει 


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη mouse και τη βάζουμε ψυγείο .Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει βράση 

    Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε και εκεί διαλύουμε το κορν φλάουερ και το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας και προσθέτουμε και τη βανίλια και σκεπάζουμε με μεμβράνη να μην πιάσει πέτσα 

    Όταν κρυώσει η κρέμα τη βάζουμε ψυγείο. 

    Μετά από δύο ώρες ή αν δε βιαζόμαστε  την άλλη μέρα (εγώ ετοίμασα τις κρέμες απο το βραδυ και τις έβαλα ψυγείο) βγάζουμε τις κρέμες απ' το ψυγείο και χτυπάμε στο μίξερ πρώτα την κρέμα βανίλιας (μπορεί να χρειαστεί λίγο γάλα ακόμη )να αφρατεψει και στην συνέχεια την κρέμα σοκολάτας να αφρατεψει και αυτή. 

    Σε μεγάλο δίσκο τούρτας ή σε πυρέξ βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα στο γάλα και στρώνουμε 16 μπισκότα στη βάση και πάνω μια στρώση κρέμας βανίλιας από πάνω άλλη στρώση μπισκότα και μια στρώση κρέμας σοκολάτα ...οι στρώσεις μπισκότων είναι έξι και εναλλάξ στρώνουμε τις κρέμες και τέλος στρώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και στα πλαϊνά να καλυφθεί όλο το γλυκό.

    Κάνουμε με ένα κορνέ ροζέτες με την σοκολατένια κρέμα και γαρνίρουμε με κερασάκια ,βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και μετά απο μια ώρα είναι έτοιμο να το απολαύσουμε !



    Μια συνταγή φτιαγμένη από τα χέρια εξολοκλήρου και οι φωτογραφίες από τα χρυσά χέρια της φίλης Aristea mpesiri απο το fb. Σε ευχαριστώ φιλη .

    Μείνετε συντονισμένοι...............
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

    Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

    ΡΙΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ


    ΡΙΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ!
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ!

    Είμαστε πάλι εδώ μετά από καιρό με μια συνταγή καθαρά της περιοχής μας, της Θεσσαλίας .Μιας κι όλοι λένε ότι η Θεσσαλία έχει την πρωτιά στις πίτες 💗
     Μια συνταγή της αγαπητής φίλης στο Fb.. Βάνα Ντελή  
    Σε ευχαριστώ πολύ φίλη μου για την συνταγή που μου έδωσες απλόχερα 
    Ειναι μια αγαπημένη πίτα της Θεσσαλίας,και φυσικά του δικής μου περιοχής, μια πίτα ολο γευση !
    Νόστιμη, αφράτη ,μυρωδάτη μια συνταγή με υπέροχες παιδικές αναμνήσεις ,μια συνταγή που την έφτιαχνε και η μαμά μου με τις θείες μου και μου φέρνει πολλές παιδικές αναμνήσεις ..... χωρίς όμως την προσθήκη της σταφίδας 

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  12 φύλλα χειροποίητα
     1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    Χλιαρό νερό όσο πάρει  
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
     Λίγες σταγόνες ξύδι.
    Κοσκινίζουμε το αλεύριω πρώτα  και προσθέτουμε σε ένα μπολ το νερό και το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά ...ανακατεύουμε με μια μαρίζ ..Ζυμώνουμε για 3_5 λεπτά έτσι ώστε να έχουμε μια υπέροχη εύπλαστη ζύμη και απαλή ζύμη και στην συνέχεια μοιράζουμε σε ισόποσα κομμάτια την ζύμη πλάθουμε μπαλίτσες τις αλευρώνουμε και σκεπάζουμε μεμβράνη και με ένα καθαρό πανί.
    Αφήνουμε μισή ώρα και μετά ανοίγουμε τα φύλλα!
    Για το άνοιγμα φύλλων θα χρειαστούμε έξτρα αλεύρι με νισεστέ (μισό-μισό).
    Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη έτοιμη τη γέμιση

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ :

    1 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
    1 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
    1 1/2 καρύδια
    1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
    1 κούπα ζάχαρη
    1 βανίλια
    1 κουταλιά του γλυκού γεμάτο κανέλλα
    Ελαιόλαδο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

    Πλένουμε το ρύζι καλά με νερό καθαρο.Βράζουμ το ρύζι σε νερό που έχουμε προσθέσει αλάτι . Ξεπλένουμε σε μια  τρυπητή κατσαρόλα ,στραγγίζουμε  καλά και το βάζουμε σε ένα μπολ καθαρό 
    Ρίχνουμε σε ένα μπολ μισή κούπα ελαιόλαδο, τις σταφίδες που τις έχουμε πρώτα μουλιασει σε την ζανερό και στραγγισμένες και τη μισή κανέλλα!
     Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό μεγάλο βάζουμε  τα πρώτα 2 φύλλα κάτω και ρίχνουμε τα μίγματα εναλλάξ 
    Φύλλο λαδωμένο μίγμα ρυζιού
    Φύλλο λαδωμένο μίγμα καρυδιού
    Σκεπάζουμε στο τέλος με 2 φύλλα
    (Για το λάδωμα φύλλων βάζουμε μισό ελαιόλαδο,μισό καλαμποκέλαιο.)
    • Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 170 μια ώρα περίπου!



    Μια συνταγή που φτιάχτηκε εξολοκλήρου όπως και οι φ ωτογραφιες από τηνφιλη μου 
    στο Fb.. Βάνα Ντελή  

    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

    Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

    ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ



    Είμαστε πάλι εδώ με μια νέα συνταγή, μπισκότα τα καλύτερα με βρώμη.

     Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούν πλιγούρι βρώμης, φαντάζονται ένα μπολ που πρέπει να το φάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινό. Μερικές φορές είναι αυτή η «υγιεινή» ετικέτα που μας κάνει να συσχετίζουμε το φαγητό ως κάτι που σίγουρα δεν θα μας δώσει την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της βρώμης. Θέλω να σας αποδείξω ότι εκτός από χρήσιμα μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα και εθιστικά ,με απλά υλικά και συνοδεύουν τον καφέ μας ,το τσάι ,ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι 🍊,το γάλα μας η κεφίρ της οικογένειάς μας ...ελπίζω να γίνουν και αγαπημένα σας !Πλέον δεν χρειάζετε να αγοράσουμε απλά τα φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα μόνοι μας στο σπίτι μας . Όλα τα μπισκότα είναι τραγανά εξωτερικά και απαλά,μαλακά με ωραία γεύση καραμέλας  από την καστανή ζάχαρη και την καταπληκτική γεύση της βρώμης 

    Tώρα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπισκότα  βρώμης που έχω ετοιμάσει και έχουμε γευτεί.Μπορείτε να το αλλάξετε συμπεριλαμβάνοντας και άλλους ξηρούς καρπούς,έχω ετοιμάσει με κράνμπερι και καρύδια,σοκολάτα με αμύγδαλα με σταφίδες και φουντούκια, πάντα βγαίνουν  υπέροχα!

    Μας αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκότα  με βρώμη και σοκολάτα και αμύγδαλα. Τα φτιάχνω συχνά,γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω και είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά ... ελαφρώς γλυκά και μαστιχωτά αρωματισμένα με βρώμη και ξηρούς καρπούς.

    Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό κουτί περίπου μία εβδομάδα,αλλά ειλικρινα σας το λέω δεν μενού σε μας πάνω από 24 ώρες το μπολ μένει αδειανό ...μόνο τα ψυχούλα 


    Υλικά :
    1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  αρκετά μαλακό. 
    1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) καστανή ζάχαρη ή μισή κρυσταλλική και μισή καστανή ,η καστανή ζάχαρη δίνει μια μαστιχωτη αίσθηση στο μπισκότο (πάντα προσπαθώ να αφαιρώ ζάχαρη και να τα φτιάχνω πιο άγλυκα)
    2 αυγά μεγάλα  σε θερμοκρασία δωματίου 
    2 κούπες  αλεύρι κοσκινισμένο ,από Μυλοι Γεωργανάδων 
    1 κούπα τριμμένα αμύγδαλα
    2 κουταλιές της σούπας γάλα 
    1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ή απλά ψιλοκομμένη με το μαχαίρι 
    2 βανίλιες 
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
    2 κούπες βρώμη  τριμμένη λίγο στο μπλέντερ μας αν είναι χοντρή.
    1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1 κουταλάκι του γλυκού σόδα του φαγητού 


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    Βγάζουμε από το ψυγείο το αυγό και το βούτυρο τουλάχιστον 1 ώρα, να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου.
    Προθερμαινουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
    Χτυπάμε με το μίξερ μαλακό βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν.Προσθετουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας τα προσεκτικά .Σε ένα μπολ που έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι,το μπέικον, την σόδα ,το γάλα το αλάτι και τις βανίλιες,την κανέλα .
    Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και στην ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά .
    Στην συνέχεια προσθέτουμε και την βρώμη,τα αμύγδαλα και την σοκολάτα και ανακατεύουμε .θα έχουμε έτσι μια αρκετά κολλώδες ζύμη 
    Την αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και στην συνέχεια με ένα κουτάλι του παγωτού την πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί,σε απόσταση το ένα με το άλλο .
    Τα μπισκότα τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-13 λεπτά 

    * Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
    Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 12 λεπτά.τα αφήνουμε πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να ψήνονται λόγου της θερμότητας .
    Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει,οτι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
    Όσο πιο νωρίς τα βγάζουμε από το φούρνο τόσο πιο μαλακά μπισκότα θα έχουμε .








    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

    Κυριακή 28 Απριλίου 2024

    VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

    Η συνταγή που έφτιαξα πάλι σήμερα είναι από Νηστίσιμα τσουρέκακια, αυτή την φορά δεν έβαλα γάλα αμυγδάλου ..στην ποσότητα του γάλακτος πρόσθεσα επιπλέον χυμό πορτοκάλιου 🍊 έγιναν υπέροχα αφράτα ελαστικά και με ίνες ..δυστυχώς περισσότερες φωτογραφίες ψημένα δεν έχω γιατί μου άφησαν μόνο ένα τσουρέκι ..άρτιο τα άλλα 2 πριν καν κρυώσουν τα εξαφάνισαν με σοκολατένιο ταχίνι τα κοριτσάκια μου...είχα καιρό να τους ετοιμάσω τσουρέκια και έπεσαν με τα μούτρα ..



     ΥΛΙΚΑ:

    ΠΡΟΖΥΜΙ:

    50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
    20 γρ. ζάχαρη
    120 ml χλιαρό νερό 
    100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

    ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

    750 γρ αλεύρι για τσουρέκια ανάλογα το αλεύρι από Μυλοι Γεωργανάδων 
    250 ml νερό χλιαρό 
    100 ml καλαμποκέλαιο 
    150 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
    220 γρ.ζάχαρη
    1 κουταλιά μέλι 
    2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
    Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
    1 πρέζα αλάτι
    2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
    10 γρ. κακουλέ τριµµένο
    10 γρ. μαχλέπι τριµµένο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

    Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι  από Μυλοι Γεωργανάδων , ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.

    • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τη µαστίχα,το µαχλέπι,το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι 
    • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
    • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
    • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη.Και όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
    • Ξανά πατάμε την ζύμη μας και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για άλλη μια φορά 2 φορεβθα ξεκουραστεί η ζύμη μας . 
    •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

    • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε 3 ίσα µέρη,στην συνέχεια τα μοίρασα σε δύο κομμάτια το καθένα   και τα έφτιαξα μικρά φυτίλια τα άφησα σκεπασμένα για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.Επειτα με λίγο λάδι στα χέρια τα άνοιξα απαλα με τα χέρια σε κορδόνια και εφτιαξα τρία τσουρέκια με το σχέδιο το Σταύρου .......φτιάχνουμε τα τσουρέκακια  σύμφωνα με  τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε ανάμμενο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα ή ζεστό νερό και μια κουταλιά μέλι . Πασπαλιζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.*
    • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια  μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
    • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
    1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
    3. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  



    VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ  ΤΣΟΥΡΕΚΙ


    Και  καλή μας όρεξη !
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα !!

    Ως την επόμενη φορά πο θα  ετοιμάσουμεμια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

    Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

    ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ

     

    ΥΛΙΚΑ:

    550 γρ αλεύρι ολικής άλεσης  από Μυλοι Γεωργανάδων 

    120 -150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το αλεύρι μας .από Μυλοι Γεωργανάδων 

    100 γρ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για  πιο ελαφριά γεύση. ( Εγώ έβαλα μισό και μισό )
    150 ml λευκό ξηρό κρασί
    150 ml νερό 
    30 γρ Σουσάμι 
    50 γρ ηλιόσποροι 
    30 γρ. μαύρη ζάχαρη
    1 κουταλιά σούπας μέλι ή πετιμέζι 
    10 γρ. αλάτι
    20 γρ. baking powder
    200 γρ. ηλιόσποροι και σουσάμι για το τέλος .


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    •  Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά να ομογενοποιηθούν.
    • Αναμιγνύουμε τα αλεύρια και το baking μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
    •  Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.Δυο λεπτά πριν τελειώσει το ζύμωμα προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και το σουσάμι . Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι,
    • Εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή και φήνουμε  λίγο να ξεκουραστεί η ζύμη μας σκεπασμένη μέσα στο κάδο. 
    • Μετά μοιράζουμε την ζύμη μας σε κομμάτια των 35-40 γρ τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια και επειτα φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαστουνάκια και σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ (εγώ έχω δυο φόρμες του κέικ πυρέξ οπου  βάζω και τους ηλιοσπορους και το νερό με το πετιμέζι ή μέλι ή αν δεν έχω βάζω μούστο μόνο))βάζουμε λίγο νεράκι ή κρασάκι τα βουτάμε και τα πασπαλίζουμε ξανά με ηλιόσπορους και τα τοποθετούμε με λίγη απόσταση μεταξύ τους σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά  και 10 λεπτα στους 160 ή ακολουθούμε το παρακάτω κολάζ  φωτογραφιών και τα δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε πιο κάτω  .
    • Να θυμάστε ότι ο χρόνος ψησίματος αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος.  
    • Εγω έβαλα κόκκινο κρασί ,δεν υπάρχει θέμα η ζύμη λόγου του αλευρου ολικής είναι σκούρα 
     



     Και  καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη φορά πο θα  ετοιμάσουμεμια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


    Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

    ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗ

    Άλλο ένα κεικ μήλου 🍎 ετοιμάζουμε σήμερα ...με ένα πράσινο🍎 και δύο κόκκινα μήλα 🍎 
    Αυτό το κέικ μήλου είναι υγρό και νόστιμο με την τέλεια ποσότητα ζάχαρης  και μπαχαρικών – καθώς και τα κομμάτια μήλου και ψιλοκομμένα καρύδια προσθέτουν επίσης υπέροχη γεύση και υφή στο κέικ. Μόλις αυτό το κέικ μήλου βγει από το φούρνο, ένα υπέροχο γλυκό βουτυρένιο γλάσο βανίλιας χύνεται από πάνω το οποίο μουλιάζεται για να κάνει το κέικ ακόμα πιο νόστιμο.
    Όχι μόνο αυτό το κέικ μήλου είναι πολύ νόστιμο – αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο στην προετοιμασία του.
    Εξαιρετικό ..εύκολο και με τέλεια ποσότητα γλυκύτητας και αρωμάτων .Πάμε να το ετοιμάσουμε ...
     



     

    ΥΛΙΚΑ:
    4 αυγά
    1 φλιτζάνι ζάχαρη ( 200 γρ )
    3 φλιτζάνια  αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις από Μυλοι Γεωργανάδων 
    20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
    1/4 κουταλάκι αλάτι
    1-1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι 
    1-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη  καστανή 
    3  μέτρια μήλα κομμένα καρεδακια ,με 1 κουταλιά σούπας λεμόνι 🍋 για να μην μαυρίσουν
    1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
    1 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
    2  βανίλιεςζάχαρη με άρωμα λεμόνι
    1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο 
    (Σημείωση την ζάχαρη εδώ και καιρό τη μειώνω, προσθεσα μόνο 1κουπα και από μήλα μπορούμε να βάλουμε ότι ποικιλίας έχουμε πρόχειρα στο σπίτι δουλεύουν όλα εξίσου καλά και να τα κοψουμε κομμάτια μικρά,καρεδακια ,εμείς ένα μέλος της οικογένειας ένα δεν θέλει να νιώθει τα κομματι ,οπότε τα κόβω στο τρίφτη τα δυο και το ένα σε κομμάτια  και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι
    Θέλουμε σφιχτά  μήλα, εγώ χρησιμοποιώ μήλα ζαγοριου ,πράσινα και fuji.)


    ΓΛΑΣΟ  καραμέλας:
    3 κουταλιές της σούπας  βούτυρο 
    3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 
    3 κουταλιές της  σούπας κρυσταλικη ζάχαρη 
    1/4 φλιτζάνι της  σούπας κρέμα γάλακτος 
    1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    1 βανιλια 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Βουτυρώνουμε με βούτυρο ή λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  24 εκατ  διάμετρο και ύψος 10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ .
    • Χτυπάμε τα αυγά και τα δυο είδη ζάχαρης σε ένα μπολ με το μίξερ (δουλεύει χαρά και με τον αυγουλοδάρτη)  για 2-3  λεπτά μέχρι να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας (όχι περισσότερο).  
    • Προσθέτουμε στα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας . Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια,μοσχοκάρυδο και το κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε καλά τα υλικά  μας.
    •  Καθαρίζουμε τα μήλα, πλύσιμο και τα  τρίβουμε  στο  μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,όπως  σας  αρέσει. Μπορούμε  να τα ξεφλουδίσουμε και τα  ραντίσουμε  με το χυμό λεμόνι να  μην μαυρίσουν στην αρχή, πριν ξεκινήσουμε να το ετοι ετοιμάζουμε το γλυκό μας .
    • Προσθέτουμε στο μείγμα  με το αυγό  το 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα και  τα  μισά καρύδια
    • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα  για λίγο ελαφρά. 
    • Προσθέτουμε  το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και το χτυπάμε λίγο στον παγκο της κουζινας ,
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 60'_70 ' λεπτά.. Ελέγχουμε  με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο. 
    • Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία  λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
    • Όσο ψήνετε το κεικ ετοιμάζουμε την αλατισμένο καραμέλα, σε ένα κατσαρολακι προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να λιώσουν, στην συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για  2"-3 ,ανακατεύουμε συχνά.  
    •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για  κέικ .
    • Με ένα κουτάλι γλασαρουμε τοκρυο κεικ, με την χλιαρη καραμέλα
    • Και  αν δεν θέλουμε την καραμελα  την παραλείπουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή και  χωρίς άχνη ...αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
    •  Κόβουμε το μυρωδάτο μας  κέικ με μήλα όταν κρυώσει εντελώς.


    Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

    MUFFINS ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


    Αγαπημένα  muffins... υγρά αφράτα και ελαφρά δεν μπορείς να αντισταθείς, ιδανικά  να εντυπωσιασουν τους  καλεσμένους....είναι πανε με τον καφέ, με το τσάι, σκέτα έτσι για πάνε τα "φαρμάκια κάτω "😉
    Ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Βοηθάει στο να κάνει τα τα muffins πιο αφράτα και ελαφρά πάντα και πάντα σε θερμοκρασία δωματίου για καλυτερο αποτελεσμα .
    Βούτυρο + λάδι. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτόν τον συνδυασμό για μια γευστική ΚΑΙ υγρή ψίχα. Μην αντικαθιστάτε  το ένα με το άλλο ,τα  χρειαζόμαστε και τα δύο!
    Ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Τι κάνει αυτά τα μάφιν τόσο ελαφριά και αφράτα. Για να αποκτήσετε αυτή την  υφή στα  μάφιν προσθέτουμε ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Τόσο το αυγό σας όσο και το ασπράδι σας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερα αποτελέσματα.

    Κεφίρ είναι το μυστικό για υγρά μάφιν! Σε αυτά τα μάφιν ξεκιναμε  το ψήσιμο τους σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, 200 βαθμους ,επομένως είναι σημαντικό να έχουν τα σωστά συστατικά για να αποφυγουμε να γίνουν στεγνά, μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το υποκατάστατό το βουτυρόγαλα, εάν δεν έχετε στη διάθεσή σας, αλλά το κεφιρ και το  βουτυρόγαλα προσθέτει υγρασία και πάχος που δεν αναπαράγονται αρκετά με ένα υποκατάστατο. (Και όχι, δεν χρειάζεστε μαγειρική σόδα σε αυτή τη συνταγή μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούμε κεφίρ  ).
    Άμυλο καλαμποκιού. Αυτό είναι το μυστικό μου συστατικό για εξαιρετικά μαλακά, τρυφερά μάφιν. Μην το παραλείψετε!
    Κομματάκια σοκολάτας. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα μείγμα από τσιπς σοκολάτας μίνι και κανονικού μεγέθους και πάντα κρατάω μερικά για να τα τοποθετήσω στις κορυφές των μάφιν λίγο πριν το ψήσιμο.
    Ζάχαρη χοντρή. Ενώ θα χρησιμοποιησουμε κρυσταλλική ζάχαρη στα μάφιν, προτείνω να πασπαλίσουμε με χοντρή ζάχαρη στις κορυφές. Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά πραγματικά απογειώνει την εμφάνιση και την υφή και φτιάχνει αυτά τα πραγματικά «στυλ αρτοποιίας» μάφιν σοκολάτας!

    Αν δεν έχουμε θήκες για muffins ,μπορούμε να τις Κατασκευάζουμε θήκες για muffins




    Η κούπα που χρησιμοποιώ....


    Επίσης η ζύμη μας χρειάζεται να την αφήσουμε λίγο να ξεκουραστεί και θα αρχίσει να πείζει, προαιρετικά βέβαια αλλά με αυτό τον τρόπο έχουμε πιο αφρατα και με όγκο,όπως και η μεταβάλομενη θερμοκρασία, ψήνουμε αρχικά για λίγο χρόνο και επειτα την κατεβάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο .Έτσι έχουμε τα πιο πετυχημένα και αφράτα με όγκο.
     Αν έχετε φτιάξει τα pancake με κεφίρ,αφήνουμε να ξεκουραστεί έτσι έχουμε πιο αφράτα και υγρά pancake .

    ΥΛΙΚΑ:
    1/4 κούπα λάδι  καλαμποκέλαιο (60ml)
    60 γρ βούτυρο λιωμένο, κρύο. 
    1 κούπα  ζάχαρη κρυσταλική εγω βάζω λιγότερη (150γρ)
    1 μεγάλο αυγο και 1 ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου 
    1 φακελάκι βανίλια με άρωμα λεμόνι 
    1/2 κούπα  κεφίρ  σπιτικό σε θερμοκρασία δωματίου 
    1 και 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο από Μυλοι Γεωργανάδων 
    2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παουντερ 
    2 κουταλάκια του γλυκού άμυλο καλαμποκιού.
    1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    1 κούπα σταγόνες σοκολάτας, κουβερτούρα και γάλακτος  (170_180 γρ) κρατάμε λίγες για να τις προσθέσουμε και στο τέλος με την κρυσταλικη ζάχαρη 
    1 κουταλιά της σούπας γεμάτη  ζάχαρη χοντρή κρυσταλική για την επικάλυψη στο τέλος.
    Φόρμα αντικολλητική  με 6 θήκες ή 12
    6 θήκες για  muffins 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Ανακατεύουμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε.

    Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, ασπράδι αυγού και εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και μετά ανακατεύουμε με το κεφίρ ή βουτυρόγαλα μέχρι να ενωθούν.

    Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ,το άμυλο καλαμποκιού και το αλάτι.

    Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα  υγρά ανακατεύοντας με την μαριζ απαλά απαλά, προσέχοντας να μην ανακατευτούν υπερβολικά. Μόλις τα ξηρά υλικά ενσωματωθούν στο κουρκούτι, προσθέτουμε  τα κομματάκια σοκολάτας και συνεχίζουμε  να ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

    Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα το μπολ με μια στεγνή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί  όσο προθερμαίνεται ο φούρνος μας 

    Προθερμάνουμε το φούρνο στους 215 βαθμούς και στρώνουμε μια φόρμα για muffin 6 τεμαχίων με χαρτί αντικολλητικό.

    Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος μας  (δώστε του μερικά επιπλέον λεπτά ή ελέγξτε το θερμόμετρο του φούρνου σας, ο φούρνος μου λέει συχνά ότι έχει φτάσει σε θερμοκρασία όταν πραγματικά δεν έχει φτάσει ακόμα!), μοιράζουμε  την ζύμη  σε έτοιμη φόρμα για μάφιν, γεμίζοντας κάθε φόρμα μέχρι το πάνω μέρος με κουρκούτι (χωρίς να ξεχειλίσει).

    Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα τις κορυφές με επιπλέον ζάχαρη  και λίγες ακόμα σταγόνες και βάζουμε τη φόρμα για μάφιν σ τον προθερμασμένο φούρνο.

    Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 8 λεπτά και στη συνέχεια, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου ,μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

    Σημείωση: εάν χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη φόρμα για μάφιν 12 τεμαχίων και όχι σε μεγάλο μέγεθος, δεν θα χρειαστεί να ψηθούν τόσο πολύ, ελέγξτε τα μάφιν σας μετά από 7-8 λεπτά στους  170 βαθμούς .

    Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν στη φόρμα για μάφινς για 5-10 λεπτά και μετά αφαιρούμε  προσεκτικά από τη φόρμα για μάφιν και απολαύνουμε ....μμμμμμμμ γεύση άρωμα...σοκολάτα..




    Καλή χρονιά σε όλους  με υγεία -αγάπη -ευτυχία 
     Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .    
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές .