Κουλούρα της Thomaei έτσι την ονόμασε μερικά χρόνια πριν όταν την έφτιαξα για πρώτη φορά η μικρή μου κόρη.Είναι μια από τις πρώτες συνταγές που έχω ετοιμάσει στην κουζίνα μου για το κολατσιό των κοριτσιών μου, νηπιαγωγείο τότε η μεγάλη μου .
Ψάχνοντας στις συνταγές μου την ανακάλυψα και την ετοίμασα ξανά και σας την παρουσιάζω Ζύμη brioche-ελληνικά ζύμη τσουρεκιού αρμυρή... της λείπει μόνο η ζάχαρη και τα αρώματα,γεμάτη ίνες.
Ετοιμάστε για το χριστουγεννιάτικο πρωινό της οικογένειας σας,για το απογευματινό σας τσάι με τις φίλες σας. Μην φοβηθείτε προσθέστε μπόλικα υλικά στην γέμιση και θα έχετε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα
Ένα αρμυρό τσουρέκι με ίνες σαν το κανονικό .. εμείς το ετοιμάζουμε για βασιλόπιτα και το τρώνε τα παιδάκια τις παρέας μας κάθε χρόνο, προσθέτω και το φλουρί και τα παιδάκια αλλά και οι μεγάλοι το απολαμβάνουμε
- 500 γρ αλεύρι αλεύρι για τσουρέκια και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι μας
- 35 γρ ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
- 9 γρ αλάτι
- 2 αυγά μέτρια
- 1 ασπράδι
- 60 γρ βούτυρο ή μισό λάδι και μισό βούτυρο
- 180 ml ζεστό γάλα (εγώ έβαλα 90 ml γάλα και 90 ml κεφίρ .αν δεν θέλετε το κεφίρ βάλτε γιαούρτι αραιωμένο με γάλα ).
- 25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά
- 250 γρ ζαμπόν γαλοπούλας κομμένο σε καρεδάκια
- 250 γρ τυρί τύπου goudaσε καρεδάκια
- 100 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
- 1-2 λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο σε καρεδάκια
- Ελιές
- Λίγη πάπρικα
- Λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 κρόκο και λίγο γάλα για το τέλος
- σουσάμι και λιναρόσπορο για το τέλος
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την
διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ). - Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,
προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα
αυγά το αλάτι και το ζεστό γάλα σταδιακά. - Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας ,αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα
- (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε
μέσα στο ζεστό φούρνο. - Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα είναι το δεύτερο μου χέρι πια και δεν ζυμώνω στα χέρια πλέον .
- Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο ή λαδωμένο μοιράζουμε την σε 13 ισόποσα κομμάτια την 75 γρ και ένα ακόμα των 50 γρ και τα αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν και στην συνέχεια τα ανοίγουμε σε πιτούλες όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες
- Πασπαλίζουμε με ότι γέμιση θέλουμε! (εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,
ζαμπόν γαλοπούλα ότι είχε το ψυγείο μας σήμερα)
- Κλείνουμε το φύλλο και με το πιρούνι το σφραγίζουμε αφού πρώτα έχουμε βουρτσίσει την ζύμη με λίγο νεράκι... συνεχίζουμε μέχρι νε τελειώσει η ζύμη μας .
- Σε ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα τοποθετούμε τα κομμάτια σε σχήμα τριαντάφυλλου όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
- Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 20 λεπτά
- Με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε το τριαντάφυλλο μας.Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο
- Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 30 λεπτά και αν πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακόμα 20 λεπτά . Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
- (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε
Ζύμη brioche - ελληνικό τσουρεκιού αρμυρό της λείπει μόνο η ζάχαρη και τα αρώματα ,γεμάτη ίνες ΥΠΕΡΟΧΗ !! Την συνταγή την βρήκα σε ιταλικό σάιτ ..πριν χρόνια και δεν έχω κρατήσει το όνομα του.
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ -ΕΥΤΥΧΙΑ ᾹΓΑΠΗ
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές