250_270γρ ζάχαρη ( 1 κούπα και 1/4 κούπα) εμείς το θέλουμε πιο άγλυκο
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 και 1/4 κούπα )
1/4 κουταλάκι του κουταλιού αλάτι
180 ml. λάδι καλαμποκέλαιο (3/4 κούπα)
280 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (1κούπα 250 ml και 1/8 ή 2 κουταλιές σούπας )
1/2 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ ..
1 κουταλάκι του κουταλιού σόδα
1/2 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι ή πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,ή σε μικρά καρεδάκια ή όπως σας αρέσει. Μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε και τα ραντίσουμε με το χυμό λεμόνι να μην μαυρίσουν όσο θα χτυπάμε τα υλικά μας .
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς
- Βουτυρώνουμε με λάδι την φόρμα του κέικ διαστάσεων 23 εκατ διάμετρο και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
- Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας (όχι περισσότερο).
- Προσθέτουμε στο λάδι και τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξίδι
- Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
- Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα., και τα μισά καρύδια
- Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα για λίγο ελαφρά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα με αντιστάσεις Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο.
- Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
- Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα για κέικ .
- Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς