Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ



Οι τηγανίτες αυτές είναι τα θαύματα που σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία. 
Η γιαγιά μου έκανε τις πιο  νόστιμες τηγανίτες, .Γεμιστές με τυρί αλμυρό , αλλά και απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη, εξαφανίζονταν μέσα σε λίγα λεπτά από το πιάτο όταν μας τις έφτιαχνε .Το ζυμαράκι  ήταν απλό φτιαγμένο με απλά υλικά. Λαδάκι , νερό, μαγιά, μια πρέζα αλάτι και ένα κουτάκι  ζάχαρη.
Ένα βραδάκι  που είχαμε μια λιγούρα  με  τα κοριτσάκια μου και τον άντρα  μου ,μου ήρθε στο  μυαλό  μου  να  φάμε λαλαγγίτες..
Έβαλα  τα υλικά σε μια  λεκάνη  και μέσα σε 4 ώρες ήταν το ζυμαράκι  να  το μαγειρέψω  στο  αντικολλητικό τηγάνι . 
Έκανα μια αλλαγή όμως στην αρχική  συνταγή της μου ας με  συγχωρήσει  καλής της ώρα  εκεί  που βρίσκετε , έβαλα γάλα αντί για νεράκι και  λίγο βουτηράκι  αντί για λάδακι και  είχε υπέροχη γεύση  αλλά και  πολύ αφράτες  ακόμα και την επόμενη μέρα. Θα ήθελα να  δοκιμάστε αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.  
Πάμε να τις φτιάξουμε μαζί....

 ΥΛΙΚΑ:

  • 500 -550 γρ αλεύρι σκληρό ή (200 γρ σκληρό,250 γρ για όλες τις χρήσεις ή  70%πρωτείνη 12%περίπου)

  • 300 ml γάλα  ή νερό (εγώ έβαλα κεφίρ .. το λατρεύω αυτό το υλικό) 

  • 20 γρ ζάχαρη ή  μέλι 

  • 100 γρ προζύμι

  • 25  γρ μαλακό βούτυρο ή λάδι

  • 1κουταλάκι γλυκού αλάτι  

  • τυρί φέτα τριμμένη 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 50 γρ και τα αναπιανουμε με  50γρ δυνατό αλεύρι και 50ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....70  γρ τα αναπιανω ξανά με 70 γρ δυνατό αλεύρι και 70 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τρισπλαδιασει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  Το αναπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1  προζύμι :νερό:αλεύρι 
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, στη συνέχεια, σε ένα μπολ  διαλύουμε  την  ζάχαρη, και  προσθέτουμε  το αλεύρι, το μέλι  και τέλος το προζύμι .Σκεπάζουμε  το  μπολ με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (250 g) και το  μαλακό σε θερμοκρασία  δωματίου βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Εάν η ζύμη κολλάει στα στα χέρια μας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, όχι περισσότερο.  
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να  ξεκουραστεί  και να διογκωθεί για 3-6 ώρες ανάλογα  την θερμοκρασία δωματίου . Μετά τη ζύμη, την γυρίζουμε ανάποδα σε πάγκο εργασίας με λίγο καλαμποκέλαιο στα χέρια μας και το χωρίζουμε  σε 8 κομμάτια 90-100 γραμμάρια το καθένα. ή  αν τις θέλουμε πιο μικρές  σε 70- 80  γρ.
      Δίνουμε στα ζυμαράκια στρογγυλό σχήμα  με τα χέρια  μας  και , καλύπτουμε  με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα, και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας. Μετά από 20 λεπτά, ανοίγουμε  τα ζυμαράκια πιτούλες με τον πλάστη βάζουμε τυράκι κατά βούληση και  και κλείνουμε σε στρογγυλό σχήμα και στην συνέχεια τις  ανοίγουμε σε πίτες πάλι  σε διάμετρο 18 έως 20 cm .Βάζουμε σε τηγάνι αντικολλητικό λίγο λάδι ή και καθόλου αν τις θέλετε χωρίς  λάδι , και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί  τηγανίζουμε σε χρόνο, 2-3 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.  Η γιαγιά  μου  έβαζε μπόλικο λάδι σχεδόν κολυμπούσαν ..εγώ  τις  τηγάνισα  με πολύ λίγο 
    • Μπορουμε να τις  τηγανίσουμε  και χωρίς λάδι για  πιο λαιτ εκδοχή 






Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές