Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

VEGAN ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2022



 Αυτό το διάστημα δεν φτιάχνω κέικ με αυγά πάρα μονάχα νηστίσιμα. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που έχω στην κουζίνα μου .Έκανα μια δοκιμή ..θα φτιάξω το κεικ αυτό για vegan βασιλόπιτα για όσους θέλουν πιο υγιεινό χωρίς βούτυρο και αυγά, αφράτο,γεμάτο αρώματα,με την κατάλληλη υγρασία,δεν έχει να  ζηλέψει τίποτα απο την κανονική βασιλόπιτα . ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ...

Σήμερα είχα πορτοκάλια ολοφρεσκα σαγκουίνια από την πορτοκαλιά στον κήπο των γονιών μου .
Μόνο που κόπηκαν λίγο γρήγορα και δεν ωρίμασαν όπως έπρεπε...και δεν είχαν το σωστό χρώμα ..βαθή κόκκινο δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα ότι το κεικ θα πάρει χρώμα κόκκινο   .
Τα κορίτσια μου λατρεύουν τα κείκ..όχι μόνο εκείνα αλλά και εμείς οι μεγάλοι... ένα κείκ νηστίσιμο με ανθρακούχο νερό που είχα στο ντουλάπι και χυμό από σαγκουινια αρώματα τσουρεκιού και τριμμένα καρύδια μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι μας αρέσει .
Ένα κέικ εύκολο και γρήγορο που γίνετε μόνο με την βοήθεια ενός αυγουλοδάρτη και μόνο ..και με αρώματα Τσουρεκιού .

Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό .Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....


ΥΛΙΚΑ:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις .
280 γρ. χυμό από σαγκουίνια_ πορτοκάλια 
200 ml ανθρακούχο νερό 
100 γρ. καλαμποκέλαιο 
220_250 γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/4)
100 γρ. καρύδι  ή αμύγδαλο χοντροαλεσμένο
Το ξύσμα ύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες _ζαχαρη με άρωμα κανέλας 
1 πρέζα αλάτι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο και μαχλέπι (προαιρετικά)
20 γρ μπείκιν πάουντερ
1 και 1/2κουταλάκι του γλυκού σόδα 
100 γρ τρούφα σοκολάτας 
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας 


Η αμερικανική κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1 κούπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23_26 εκατ  διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα να μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό σαγκουινιού και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα  και τα αρώματα 
  • Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και την τρούφα σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα καρύδια 
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριούΑνακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  • Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  • *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ

Άνετα μπορεί να γίνει μια vegan βασιλόπιτα .


Αυτό το διάστημα δεν φτιάχνω κέικ με αυγά πάρα μονάχα νηστίσιμα. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που έχω στην κουζίνα μου .Έκανα μια δοκιμή ..θα φτιάξω το κεικ αυτό για vegan βασιλόπιτα για όσους θέλουν πιο υγιεινό χωρίς βούτυρο
και αυγά, αφράτο ,γεμάτο αρώματα ,με την κατάληλη υγρασία ,δεν έχει να  ζηλέψει τίποτα απο την κανονική βασιλόπιτα . ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ...
Σήμερα είχα πορτοκάλια ολοφρεσκα σαγκουίνια από την πορτοκαλιά στον κήπο των γονιών μου .
Μόνο που κόπηκαν λίγο γρήγορα και δεν ωρίμασαν όπως έπρεπε...και δεν είχαν το σωστό χρώμα ..βαθή κόκκινο δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα ότι το κεικ θα πάρει χρώμα κόκκινο   .
Τα κορίτσια μου λατρεύουν τα κείκ..όχι μόνο εκείνα αλλά και εμείς οι μεγάλοι.  ... ένα κείκ νηστίσιμο με ανθρακούχο νερό που είχα στο ντουλάπι και χυμό από σαγκουινια αρώματα Τσουρεκιού και τριμμένα καρύδια μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι μας αρέσει .
Ένα κέικ εύκολο και γρήγορο που γίνετε μόνο με την βοήθεια ενός αυγουλοδάρτη  και μόνο ..και  με αρώματα Τσουρεκιού .

Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό .Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....

ΥΛΙΚΑ:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις .
280 γρ. χυμό από σαγκουίνια_ πορτοκάλια 
200 ml ανθρακούχο νερό 
100 γρ. καλαμποκέλαιο 
220_250 γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/4)
100 γρ. καρύδι χοντροαλεσμένο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο και μαχλέπι (προαιρετικά)
20 γρ μπείκιν πάουντερ
1 και 1/2κουταλάκι του γλυκού σόδα 
100 γρ τρούφα σοκολάτας 
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας 


  Η αμερικανική κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1 κούπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23_26 εκατ  διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι  να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα  μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό σαγκουινιού και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα  και τα αρώματα 
  • Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και την τρούφα σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα καρύδια 
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριούΑνακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  • Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  • *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.  



Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ



 Άλλη μια νηστίσιμη ζύμη με ελιές ..και αρώματα,δεντρολίβανου ή ρίγανης ..τραγανή κόρα και αφρατη μέση  .

ΥΛΙΚΑ :
200 γρ κίτρινο αλεύρι  
200 γρ αλεύρι μαλακό
600 αλεύρι για όλες της χρή;σεις
40 γρ ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική 
20 γρ αλάτι
30 γρ μαγιά νωπή ή 1φακέλάκι 9 γρ  ξερή μαγιά

500 ml νερό χλιαρό
50 ml ταχίνι
50 ml ελαιόλαδο
Σουσάμι

Λίγο ρίγανη η δεντρολίβανο 

Ελιές χωρίς κουκούτσι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  •  Προσθέτουμε το λάδι ,το ταχίνι το αλάτι και τα 3  είδη το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά. 
  • Εγώ την ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και  εκεί την άφησα να  φουσκώσει.
  • Κόβουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ρίχνουμε τις ελιές και λίγο δεντρολίβανο η ρίγανη (εγώ έκανα 2 ρολά και έβαλα στο 1 ρίγανη και στο άλλο δεντρολιβανο και  τυλιγουμε ρόλο..και κόβουμε κομμάτια και τοποθετούμε  σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα περναμε με λίγο νερό και λίγο λαδακι και πασπαλιζουμε με  σουσάμι
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα   . 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό ταψάκι με  νερό κάτω από το ταψί μας , αυτό  θα βοηθήσει να  γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί 


Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΚΕΙΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

  



Είμαστε σε περίοδο νηστείας,τα  κορίτσια μου ήθελαν κείκ..όχι μόνο εκείνα αλλά και εμείς οι μεγάλοι.  ...φτιάξαμε πάλι ένα κείκ νηστίσιμο με ανθρακούχο νερό που είχα στο ντουλάπι και χυμό πορτοκάλι και  τριμμένα φουντούκια ..μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι μας αρέσει .Ένα κέικ εύκολο και γρήγορο που γίνετε μόνο με την βοήθεια ενός αυγουλοδάρτη  και μόνο ..

Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....

 ...Εγκαινιάσαμε μια καινούργια φόρμα ...και ήταν μεγάλη για την δόση που ετοίμασα την επόμενη φορά θα το φτιάξω σε πιο μικρότερη φόρμα να γίνει πιο παχύ .. Το δοκίμασα και με χυμό μανταρίνια. Ήταν υπέροχο .  Φτιάξτε το με ότι έχετε ..στην κουζίνα σας από φρούτο .

ΥΛΙΚΑ:

420γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (3 κούπες )

80 γρ λεπτοτριμμένο φουντούκι η αμύγδαλο 

250 ml  καλαμποκέλαιο (1 κούπα)

220_250  γρ ζάχαρη 1 κούπα και 1/4 κούπας )εμείς βάλαμε μόνο μια κούπα ζάχαρη *

250 ml Χυμό πορτοκαλιού φρέσκο ή μανταρινιού (1 κούπα )

100 ml ανθρακούχο νερό 

1 μπείκιν πάουντερ  (20 γρ )

1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

2 βανίλιες_ζάχαρη με άρωμα κανέλας

80 γρ νιφάδες σοκολάτας κουβερτούρας ή τρούφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Η αμερικανική κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1 κούπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με  λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23_26 εκατ  διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι  να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα  μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό πορτοκάλι και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα 
  • Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και τις νυφάδες σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα αμύγδαλα 
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριούΑνακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  • *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ




Τα κεικ είναι τα αγαπημένα μας και αυτή την περίοδο της νηστείας με τον απογευματινό μας καφέ και τσάι, το απολαμβάνουμε μικροί και  μεγάλοι στην οικογένεια  μας.
 Τέλεια γεύση και μυρωδιά σαν  τα  ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΤΟ ΜΗΛΟΥ.
Φτιάξαμε πριν καιρό Μυρωδάτο κεικ με μήλο και καρύδια καιΚέικ μήλου με χυμό πορτοκάλι  και αυτή την φορά έφτιαξα το ίδιο κέικ μήλου αλλά χωρίς να προσθέσω τα 3 αυγά (3χ50 γρ το καθένα 150 γρ) και στην θέση τους πρόσθεσα 150 ml ακόμα χυμό πορτοκάλι 
Δοκιμάστε το έχει υπέροχη  γεύση...Πάμε  να το φτιάξουμε

 ΥΛΙΚΑ:

250_270γρ ζάχαρη ( 1 κούπα και 1/4 κούπα) εμείς το θέλουμε πιο άγλυκο 
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 και 1/4 κούπα )
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1/4 κουταλάκι του κουταλιού αλάτι
180 ml. λάδι καλαμποκέλαιο (3/4 κούπα)
280  ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (1κούπα 250 ml και 1/8 ή 2 κουταλιές  σούπας )
3 μέτρια μήλα τριμμένα στο μπλέντερ ή κόψτε το μικρά κομμάτια με το μαχαίρι ήμε τον τρίφτη ,με 1 κουταλιά σούπας λεμόνι για να μην μαυρίσουν 
1/2 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ ..
1 κουταλάκι του κουταλιού σόδα 
1 κουταλάκι ξύδι
Λίγο γαρύφαλο στην μύτη του κουταλιού του γλυκού 
1/2 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι ή πορτοκάλι 


Η κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1κουπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε  στο  μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,ή σε μικρά καρεδάκια ή όπως  σας  αρέσει. Μπορούμε  να τα ξεφλουδίσουμε και τα  ραντίσουμε  με  το χυμό λεμόνι να  μην μαυρίσουν όσο θα χτυπάμε τα υλικά μας .
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με   λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23 εκατ  διάμετρο και  ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι  και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι  ή αυγουλοδάρτη  για 2-3  λεπτά μέχρι  να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα  μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξίδι 
  • Κοσκινίζουμε  και  ανακατεύουμε καλά τα υλικά  μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα  τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα., και  τα  μισά καρύδια
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50  λεπτά.. Ελέγχουμε  με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  • Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία  λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για  κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς






Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές





Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ


Ετοιμάσαμε τα αγαπημένα μας παξιμάδια που θα συνοδέψουν τον καφέ μας τώρα στην περίοδο της νηστείας.  Τα φτιάξαμε με ολοφρεσκο κρασάκι αυτή την φορά από την φετινή μας παραγωγή κρασιού ..πρόσθεσα λευκό ξηρό και ημίγλυκο κρασάκι ..μπορούμε να βάλουμε ακόμα και μαύρο ότι έχετε.  Την ιδέα την πήρα από τα Παξιμαδακια με μούστο μόνο που αντί για μούστο πρόσθεσα κρασί και λίγο τσίπουρο με γλυκάνισο για περισσότερο άρωμα 

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ
ΥΛΙΚΑ:
1 και  1/2 κούπες λάδι (μια καλαμποκέλαιο και μια λάδι για πιο ελαφρά  )
1 και 1/2  κούπα ζάχαρη
1 και  1/2 κούπα κρασί λευκό ξηρό ή και μαύρο η ροζέ 
 3/4 χυμό πορτοκάλι που εκεί θα διαλύσουμε την σόδα  
1 ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ή κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ελαφρά
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιας 
2 κουταλίες της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο,(αν δεν έχετε προσθέστε λίγο στην μύτη του κουταλιου του γλυκού γλυκάνισο φουσκωμένο σε νερό )
1 φακελάκι baking powder
1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1  κιλό και 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αλεύρι μας 
1 κούπα σταφίδες
 σουσάμι για το τέλος

ΟΔΗΓΙΕΣ:
  • Βάζουμε σε ένα μπολ  το  κρασί  και προσθέτουμε τις  σταφίδες να φουσκώσουν για 30 λεπτά 
  • Προσθέτουμε σε μεγάλο μπολ την ζάχαρη το ελαιόλαδο ανακατεύουμε με το  σύρμα να  λιώσει η ζάχαρη,προσθέτουμε τον χυμό αφού διαλύσουμε μέσα την σόδα, το κρασί σε θερμοκρασία δωματίου ,την κανέλα,το γαρύφαλλο,τις βανίλιες ,τα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα και τις σταφίδες ,ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι που μέσα έχουμε  προσθέσει το baking powder και το αλάτι και ζυμώνουμε να γίνει απαλή ζύμη που δεν κολλάει.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1 ωρα σκεπασμένα με  μεμβράνη και πλάθουμε μικρά φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.Τα βρέχουμε  με λίγο νεράκι και ρίχνουμε το σουσάμι  μας Με μαχαίρι τα κόβουμε σε φετούλες σχεδόν μέχρι κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους 1/2 ώρα περίπου να ροδίσουν.Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και αφού κρυώσουν  λίγο κόβουμε με μαχαίρι τις φετούλες και ξαναβάζομε στο ταψί όρθιες  ή πλάγια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  βάζουμε  ξανά στο φούρνο στους 130 βαθμούς με αέρα για 40 λεπτά περίπου να γίνουν κριτσανιστά τα παξιμαδάκια μας ή 15-20 αν τα  θέλουμε πιο μαλακά ...!!Περιμένουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων. Αν δεν πάρουν υγρασία διατηρούνται πάνω από μήνα!
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές