Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 


Αγαπημένα  σοκολατένια πιτάκια,γαλατοπιτάκια...σοκολάτας  🍫🍫🍫με τριμμένα φουντούκια 🌰🌰🌰

Πάμε να τα φτιάξουμε ..με  μια  υπέροχη  και  απαλή και τραγανή  ζύμη  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

4 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι 
3/4  του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1/4  του φλιτζανιού γάλα χλιαρό
2 κουταλιές της  σούπας  γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά  ξερή
1 αυγό
100 ml λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι και νισεστέ  μισό και μισό για το άνοιγμα των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ:

 1 λίτρο γάλα
4  κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ..ότι έχετε έχω δοκιμάσει και τις εκδοχές και ήταν τέλεια η κρέμα 
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
3/4 κούπας  ζάχαρη,ίσως και περισσότερο ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε 
30 γρ βούτυρο 
1 βανίλια 
2 αυγά μέτρια 
1/4 κουταλιού του γλυκού κανέλα
Φουντούκια ή Καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ 
Και λίγη κανέλα 
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρύο γάλα,ανάβουμε το μάτι στο 5 και προσθέτουμε, το αλεύρι και το νισεστε ή κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει 
    • Όταν πήξει η κρέμα μας προσθετουμε και την σοκολατα κομμένη σε κομμάτια ,ανακατεύουμε να λιώσει και την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να  κρυώσει ανακατεύοντας της συνέχεια, να μην πιάσει κρούστα και την σκεπάζουμε με διάφανη 
    •  Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ την μαγιά,το νερό,το γάλα,την ζάχαρη ,το  αυγό,το λάδι και το γιαούρτι  και  ανακατεύομε να  ενωθούν όλα τα υλικά  μαζί και σιγά-σιγά  προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι μας λίγο-λίγο και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά μας  ... μέχρι να  έχουμε μια ζύμη απαλή και  χωρίς να κολλάει στα χέρια μας .
    • Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για 30 -40 λεπτά !! Στο σημείο αυτό την αφήνω και στο ψυγείο,σε μπολ με πολυ χωρο και την επόμενη μετά την βγαζω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε φύλλα, με την βοήθεια  του πλάστη και με νισεστέ ανακατεμένο  με αλεύρι στρογγυλά ,όσο μεγάλα μπορούμε. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το φύλλο σε λωρίδες με πλάτος 7,5 -8,5 εκατοστά περίπου και υπολογίζοντας να βγουν πέντε-έξι λωρίδες.   

     
    •  Βάζουμε από 1 γεμάτη κουταλιά γέμιση,λίγα τριμμένα φουντουκια , τα βουτυρώνουμε με λίγο λάδι και διπλώνουμε σε τρίγωνα.όπως
      φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
    • Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες ή να τα φτιάξουμε αμέσως.
    • Τα τοποθετήσουμε σε ταψί  με λαδόκολλα και τα βουτυρώσουμε με  λαδάκι κι αυτά με ένα πινέλο,στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.   







    Και  καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2025 ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ






    Βασιλόπιτα  κέικ ζουμερό και υγρό με κεφίρ, ετοιμάσαμε σήμερα λοιπόν με χυμό από ολόφρεσκα πορτοκάλια βιολογικά ,από τον κήπο των γονιών μου που έχει μέσα λεμονιές, πορτοκαλιές και σαγκουινίες ,καλή του ωρα εκεί που είναι στον παράδεισο και αλεύρια αμυγδάλου .. και κάρδαμο και βούτυρο και  ξύσμα .. Έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν βασιλόπιτα Βασιλόπιτα κείκ με γιαούρτι και χυμό λεμονιού

    ΥΛΙΚΑ:

    350 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    200 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου  και κρύο 
    50 ml καλαμποκέλαιο 
    5 αυγά μεσαία 
    150 γρ πούδρα αμυγδάλου 
    250 γρ κεφίρ  σε θερμοκρασία δωματίου ή πρόβειο γιαούρτι με 2 κουταλιές νερό να αποκτήσει την νερουλη υφή του κεφίρ 
    20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
    350 γρ ζάχαρη
    Ξύσμα από πορτοκάλι 
    1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    100 ml με χυμό πορτοκάλι φρέσκο 
    100 γρ Φιστίκια Αίγινης  τριμμένα 
    2 κουταλιές σούπας  κονιάκ ήλικερ με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι 
    100 γρ σοκολάτα τρούφα ή σταγόνες (προαιρετικά)
    2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ 
    Αχνη και ρόδια για το στόλισμα

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .Σας δίνω πιο κάτω  μερικά μυστικά για την επιτυχία της βασιλόπιτας..

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28 εκατ.βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και ανακατεύουμε στο αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την κακουλέ,το τριμμένο καρυδι ή φουντούκι,τις βανίλιες. 
    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλι ώστε τα έλαια πορτοκαλιού να ενωθούν με την ζάχαρη και βγουν όλα τα αρώματα του.
    • Στην συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο και χτυπάμε για 5_6 λεπτά στην συνέχεια τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 λεπτά με το μίξερ,καθαριζουμε με μια καθαρή μαρίζ τα τοιχώματα του μπολ στην συνέχεια προσθέτουμε και το γιαούρτι,το ξύσμα,τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά μας .
    • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι,τα στερεά υλικά λίγο λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και την σοκολάτα.
    • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας που έχουμε προσθέσει την λαδόκολλα μας πρώτα και βουτυρωσει και τα τοιχώματα και αλευρώσει πρώτα την περίμετρο της,ισίωνουμε και χτυπάμε λίγο στο πάγκο της κουζίνας μας να φύγει ο αέρας,τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του,ανάλογα το φουρνο μας πάντα,ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο ψήσιμο. 
    • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς,το αναποδογυριζουμε και στην ισια ανάποδη πλευρά του στολιζουμε με σπόρους ροδιού το 2025 και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή διακοσμούμε  κατά την αρέσκειά μας 
    • Καλή απόλαυση!!
    ΛΙΓΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΦΡΑΤΗ ΚΑΙ ΥΓΡΗ ΥΦΗ 
    • Τρίβουμε το ξύσμα με την ζάχαρη ώστε να βγάλει έλαια και να δώσει  όλα τα αρώματα του το πορτοκάλι  
    • Στα υλικά μας προσθέτουμε και λάδι μαζί με το βούτυρο,θα δώσει υγρή υφή στη βασιλόπιτα μας 
    • Βάζουμε κεφίρ ή γιαούρτι δίνει πάντα μια παραπάνω υγρασία στο κέικ μας ,το κάνει ζουμερό. 
    • Βάζουμε πάντα πούδρα αμυγδάλου ή φουντουκιού ,θα δώσει αυτήν την καταπληκτική  υγρή υφή κέικ μας .
    • Παντα στην φορμα του κέικ μας βάζουμε λαδοκολλα ώστε να ξεκολλήσει αμέσως το κεικ μας μολις ψηθεί. 



    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις