4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη ( 200 γρ )
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις από Μυλοι Γεωργανάδων
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1-1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
3 μέτρια μήλα κομμένα καρεδακια ,με 1 κουταλιά σούπας λεμόνι 🍋 για να μην μαυρίσουν
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
1 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
2 βανίλιεςζάχαρη με άρωμα λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Βουτυρώνουμε με βούτυρο ή λάδι την φόρμα του κέικ διαστάσεων 24 εκατ διάμετρο και ύψος 10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ .
- Χτυπάμε τα αυγά και τα δυο είδη ζάχαρης σε ένα μπολ με το μίξερ (δουλεύει χαρά και με τον αυγουλοδάρτη) για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας (όχι περισσότερο).
- Προσθέτουμε στα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας . Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια,μοσχοκάρυδο και το κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
- Καθαρίζουμε τα μήλα, πλύσιμο και τα τρίβουμε στο μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,όπως σας αρέσει. Μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε και τα ραντίσουμε με το χυμό λεμόνι να μην μαυρίσουν στην αρχή, πριν ξεκινήσουμε να το ετοι ετοιμάζουμε το γλυκό μας .
- Προσθέτουμε στο μείγμα με το αυγό το 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα και τα μισά καρύδια
- Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα για λίγο ελαφρά.
- Προσθέτουμε το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και το χτυπάμε λίγο στον παγκο της κουζινας ,
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα με αντιστάσεις Ψήνουμε περίπου 60'_70 ' λεπτά.. Ελέγχουμε με το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο.
- Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
- Όσο ψήνετε το κεικ ετοιμάζουμε την αλατισμένο καραμέλα, σε ένα κατσαρολακι προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να λιώσουν, στην συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 2"-3 ,ανακατεύουμε συχνά.
- Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα για κέικ .
- Με ένα κουτάλι γλασαρουμε τοκρυο κεικ, με την χλιαρη καραμέλα
- Και αν δεν θέλουμε την καραμελα την παραλείπουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή και χωρίς άχνη ...αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
- Κόβουμε το μυρωδάτο μας κέικ με μήλα όταν κρυώσει εντελώς.
- Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.