Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΡΒΑΡΑ


  

Στις 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη χάρη της Αγίας Βαρβάρας.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την ευλογιά και άλλες. Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν "ΒΑΡΒΑΡΑ". Το έθιμο είναι πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία.

Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα ποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.

Στην δική μου περιοχή  η μαμά  μου θυμάμαι να την ετοιμάζει στις 30 Νοεμβρίου  . την σιγόβραζε την παραμονή του Αγίου Ανδρέα και ανήμερα την απολαμβάναμε και την μοιράζαμε στην γειτονιά .Την σιγόβραζε στην ξυλόσομπα και η γεύση  της  ακόμα  υπάρχει στην θυμίσει μου .εικόνες και γεύσεις που δεν θα ξεχάσω ποτέ !

ΥΛΙΚΑ:
Η διαδικασία παρασκευής της βαρβάρας αρχίζει από την προηγούμενη μέρα το πρωί, γιατί πρέπει να μουλιάσει το σιτάρι για να φτιάξουμε το γλυκάκι.
 Μοιράζουμε τη βαρβάρα σε τουλάχιστον 3 σπίτια όταν την φτιάξουμε.
Στην  περιοχή  μου την  φτιάχνουμε του Αγίου  Ανδρέα  στις  30 Νοεμβρίου  με την "ευχή  να  δρέψουν τα  σπαρτά , να  έχουν οι  παραγωγοί  μας  καλές  σοδειές  

1/2  κιλό  σιτάρι καθαρισμένο 
3 λίτρα ζεστό νερό
1 κούπα ζάχαρη  ίσως  και περισσότερο ανάλογα  τα  γούστα  σας 
2 κουταλιές  κοφτές καβουρδισμένο αλεύρι ή κόρν  φλάουρ  (  η μαμά  μου δεν έβαζε  κορν φλαουρ  εγώ  το έβαλα  για  περισσότερο άρωμα )
100 γρ σουσάμι
300 γρ καρύδια
300 γρ αμύγδαλα λευκά
λίγα  σποράκια από   ρόδι
λίγο αλάτι
λίγη  κανέλα
λίγες  σταφίδες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε πάρα πολύ καλά  με  πολλά  νερά   το σιτάρι και το βάζουμε  από  το  βράδυ σε ζεστό νερό  να  φουσκώσει.
  • Την επόμενη το βράζουμε-ζεματίζουμε  2-3  φορές και πετάμε  το νερό, ξαναβάζουμε καινούργιο νερό και σε σιγανή  φωτιά  μέχρι  να σκάσει το σιτάρι  σχεδόν  3 ώρες και να χυλώσει το ζουμί. 
 
  • Το  κόρν  φλάουρ  το διαλύουμε  σε λίγο νερό ή  καβουρδίζουμε το αλεύρι σε ένα αντικολλητικό  τηγάνι και το ρίχνουμε στο χυλό, και το αλάτι .
  •  Προσθέτουμε  την ζάχαρη, λίγο  λίγο  ανακατεύουμε να πάρει μια βράση.
  • Ο χυλός να μην είναι ούτε πολύ  πηχτός, ούτε πολύ αραιός, κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Ρίχνουμε  το σουσάμι ολόκληρο ή το σπάμε στο μπέντερ (προαιρετικά), χοντροκόβουμε  τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε  στο χυλό , και ανακατεύουμε 
  • Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι,καρύδια και κανέλα. και ρόδι και σταφίδες

    Μερικά  μυστικά:
  • Αν θέλουμε  να βάλουμε την κρέμα σας στο ψυγείο καλύπτουμε κάθε μπολ με μεμβράνη για να μη στεγνώσει η επιφάνεια και κάνει ρωγμές.  
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγο -λίγο  για να μην μας παραπέσει,  και γίνει πολύ  γλυκό .
  •  Δεν  βάζουμε  τα καρύδια στο βράσιμο γιατί βγάζουν το λάδι τους και δίνουν έναν ελαφρά ταγγισμένο τόνο στην τελική γεύση της βα, τα προσθέτουμε από πάνω μαζί με το σουσάμι και την κανέλα.
  • Πασπαλίζουμε  την επιφάνεια της  Βαρβάρες  με  το σουσάμι και λίγο πριν σερβίρουμε γιατί αν μείνουν  απορροφούν υγρασία από την κρέμα και μαλακώνουν.
  • Τέλος μην κάνετε την κρέμα πάρα πολύ πηχτή και σφίξει υπερβολικά κρυώνοντας.
Καλή μας απόλαυση και χρόνια πολλά σε όλες τις Βαρβάρες!


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά . 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ..


 

   Τα  υπέροχα  αυτά  τσουρέκια    είναι  συνταγή  της     φίλης    Ελένης        Eleni Karachristodoulou από τα 
Κουζινοσκαλίσματα http://kouzinoskalismata.blogspot.gr/2015_04_01_archive.html

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι ή ειδικό για τσουρέκια ( μπορεί να χρειαστείτε λίγο παραπάνω και πρέπει οπωσδήποτε να είναι σκληρό αλεύρι )
  • 75  γραμ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα (240 ml) χλιαρό γάλα
  • 1 κούπα γύρω στα 225 γραμ λιωμένο βούτυρο  γάλακτος (lurpac soft) 
  • 250-300 γρ. ζάχαρη αναλόγως πόσο γλυκά τα θέλετε
  • 5 αυγά + 1 έξτρα για επάλειψη ( σε θερμοκρασία δωματίου όχι κρύα απ το ψυγείο)
  • αρωματικά: 1 κγλ μαστίχα που την έχουμε αλέσει με λίγη από τη ζάχαρη, 
  • 1 κ.σ μαχλέπι αλεσμένο, 
  • 1 κ.γλ κακουλέ, ξύσμα πορτοκαλιού
  • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
  • Σταφύδες  και σταγόνες  σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  1. Φτιάχνουμε πρώτα ένα προζύμι για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά το μισό απ το χλιαρό (προσοχή όχι καυτό γάλα γιατί θα χαλάσουμε τη μαγιά) ,μια κουταλιά απ τη ζάχαρη και αλεύρι τόσο όσο να πετύχουμε ένα χυλό τον οποίο θα σκεπάσουμε και θα τον αφήσουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί τότε είμαστε σίγουροι πως η μαγιά μας είναι εντάξει για να φουσκώσει τα τσουρέκια μας. Αν δεν φουσκώσει πετάξτε τη και ξανακάνετε τη διαδικασία.
  2. Σε μίξερ χτυπάμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα,το προζύμι, και το αλεύρι λίγο λίγο. 
  3. Τα αφήνουμε στο μίξερ να χτυπηθούν για 10 λεπτά περίπου η ζύμη θα είναι κολλώδης αλλά δεν θα προσθέσουμε άλλο αλεύρι έτσι πρέπει να είναι για να γίνουν τα τσουρέκια μας αφράτα και τρυφερά.
  4. Έχουμε λιώσει το βούτυρο προσοχή όχι να είναι καυτό απλώς ζεστό προς χλιαρό
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη ευρύχωρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο όχι ζυμώνοντας αλλά διπλώνοντας τη ζύμη απαλά απαλά από κάτω προς τα πάνω συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το  βούτυρο.
  6. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη λεκάνη στο φούρνο μας που έχουμε προθερμάνει στους 30-40 βαθμούς ώστε να φουσκώσει σίγουρα και με ασφάλεια. 
  7. Μόλις φουσκώσει πατάμε τη ζύμη με τα χέρια και επαναλαμβάνουμε το φούσκωμα για άλλη μία φορά. Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη το βράδυ να την αφήσουμε όλη νύχτα να φουσκώσει όχι στο φούρνο αλλά στον πάγκο της κουζίνας μας σκεπασμένη και την επόμενη να πλάσουμε και να ψήσουμε τα τσουρέκια μας. Η ζύμη δεν θα πάθει τίποτα, δεν θα ξινίσει δεν θα χαλάσει.
  8. Μόλις γίνει και το δεύτερο φούσκωμα πλάθουμε τα τσουρέκια μας, έχει μεγάλη σημασία να μη κόβουμε και ενώνουμε τη ζύμη γιατί έτσι χαλάμε τις ίνες της. Κόβουμε απ την αρχή το μέγεθος ζύμης για κάθε τσουρέκι και μετά χωρίζουμε τα κορδόνια ανάλογα με πόσα κορδόνια θα χρησιμοποιήσουμε στο κάθε τσουρέκι
  9. Όταν πλάσουμε τα τσουρέκια μας τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα
  10. Χωρίς να τα σκεπάσουμε τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή το αμύγδαλο φιλέ.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 25 λεπτά, αν βάλουμε δύο ταψιά μαζί θα τα ψήσουμε στον αέρα στους 150 βαθμούς. Φουρνίζουμε πρώτα το πρώτο ταψί που πλάσαμε και συνεχίζουμε με τη σειρά που τα πλάσαμε.
  12. Αν φτιάξουμε μικρά ατομικά τσουρεκάκια θα τα ψήσουμε στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις ένα ταψί για 18 λεπτά.





Μυστικά για επιτυχημένα τσουρέκια:

  • Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι ζεστά τα αυγά καλό θα είναι να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν να χουν θερμοκρασία δωματίου. 
  • Το προζύμι είναι σημαντικό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας και να δούμε αν όντως είναι καλή να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να μην πάνε χαμένα και τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Το γάλα και το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι χλιαρά περίπου 40 βαθμούς Κελσίου.
  •  Τα υλικά πριν την προσθήκη του βουτύρου να χτυπηθούν καλά στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος ή πολύ καλό ζύμωμα στο χέρι όσο και να κολλάει δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι η ζύμη θα γίνει τρυφερή και απαλή με την προσθήκη του βουτύρου μετά και δεν θα κολλάει στα χέρια μας. 
  • Το βούτυρο καλό θα ήταν ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη μόλις το λιώσετε να αφαιρέσετε το νερό που θα βγάλει γιατί θα αραιώσει τη ζύμη μας αν έχει πολύ νερό θα βάλετε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω λιωμένο βούτυρο.
  •  Στο πλάσιμο δεν κομματιάζουμε τη ζύμη γιατί σπάμε τις ίνες του τις λεγόμενες κλωστές  του, κόβουμε απ την αρχή ανάλογα πόσα τσουρέκια θα φτιάξουμε ανοίγουμε ένα φύλλο απ τη ζύμη και κόβουμε τα κορδόνια όπως στο δεύτερο βίντεο. 
  • Αν μας χαλάσει ένα κορδόνι δεν το κόβουμε το διπλώνουμε και το ξαναπλάθουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Βίκυς στο πρώτο βιντεάκι. 
  • Μπορούμε αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με σοκολάτα ή νουτέλα πριν τα πλάσουμε ή να φτιάξουμε το τσουρέκι της κουμπάρας που θα βρείτε την αντίστοιχη τεχνική εδώ:  Το τσουρέκι της κουμπάρας Ίσως σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά αλλά στην πράξη είναι πανεύκολα και θα απολαύσετε τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα που θα είναι μυρωδάτα αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια!!!
                                                                                                 Καλή επιτυχία!!!!


το σχέδιο  για    τριανταφυλλάκι   στη  μέση 
το   σχέδιο  





Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  ,μια υπέροχη φρέσκια ιδέα για το Πάσχα   που θα δείτε στις επόμενες ημέρες το blog  να περνάτε  καλά .    

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

" Η ΠΟΥΤΙΓΚΑ ....."






Μεγάλωσα σε ένα χωριό κοντά στον Τύρναβο,σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή της οικογένειας μου..γιορτή Χριστουγέννων,πάσχα,αρραβώνες,ονομαστικές  γιορτές, γενέθλια ...βρίσκαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε από το γνωστό ζαχαροπλαστείο Τυρνάβου την πολυφημισμένη πουτίγκα και να  την απολαύσουμε  .
  Τι να πρώτο γράψω για το παντεσπάνι...την υπέροχη κρέμα...την τρως και   μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ...
 Το καλοκαίρι που μας πέρασε πήραμε πάλι την πουτίγκα  από το γνωστό ζαχαροπλαστείο..είχαμε ένα  λόγο για  να γιορτάσουμε στην οικογένεια  μου .. ιδού και η πουτίγκα που κατασπαράξαμε ....υπέροχη... μοναδική...
Πριν λίγα  χρόνια όπως  λέω και  εδώ το 1995 μια  φίλη  από Φλώρινα  η  Άννα  μου  έδωσε  την  συνταγή αυτής της  πουτίγκα .. με μια εύκολη και γευστική κρέμα  η  καρυδόπιτα  της .. δεν την αλλάζω  με  καμία , εύκολη και πολύ νόστιμη .. το σιρόπι της μπορώ  να  το αρωματίσω με ότι θέλω ..από  βανίλια ..μέχρι  και κονιάκ ανάλογα τα  γούστα μας ..
Όμως  εγώ όλα  αυτά  τα  χρόνια  πάντα έψαχνα και ρώταγα  φίλους  και γνωστούς που  είχα  στον  Τύρναβο αν  γνώριζαν τα  υλικά  και την παρασκευή  της υπέροχης  κρέμας  ..όμως  αυτό είναι  ένα  μυστικό που το κρατάνε  καλά  κρυμμένο οι ζαχαροπλάστες  της  περιοχής ..
Μια  φίλη  μου η  Eυγενία η οποία  μένει  στην περιοχή .....μου έδωσε  αυτή την συνταγή της κρέμας .. και στις 21 Νοεμβρίου είπα  να  την φτιάξω .. είχαμε πάλι ένα καλό λόγο να  το γιορτάσουμε στην οικογένεια μας  την ονομαστική εορτή της μεγάλης  μου κόρης .. Πάμε  να την φτιάξουμε παρέα ...
 ΥΛΙΚΑ :

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ 
6 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρύδια
1 και  1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ
1 κουταλιά  βούτυρο για  την  φόρμα
μισό κουταλάκι του γλυκού  κανέλα
μισό κουταλάκι  του γλυκού  γαρύφαλλο  (προαιρετικά )

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια  να είναι χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε  σε ένα μπολ με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο. 
 
  • Ρίχνουμε  μέσα στους κρόκους τη μισή μαρέγκα, ανακατεύουμε  απαλά  και προσθέτουμε  τα στερεά υλικά (αλεύρι,καρύδια).Προσθέτουμε  και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε   απαλά  πάντα με σπάτουλα.
  • Βάζουμε  το μείγμα σε βουτυρωμένη αποσπώμενη φόρμα για κέικ 22-24 και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά.
  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Περιχύνουμε  την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι .
Αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι . 

 ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια και λίγη  φλούδα  από λεμόνι
1  ξύλο  κανέλας 
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι , και το βράζουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά.


 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΡΕΜΑ :
  
1 λίτρο γάλα φρέσκο 
200-220 γρ.ζάχαρη ανάλογα το πόσο γλυκιά  την θέλουμε 
90 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
10 γρ κόρν φλάουρ
2 βανίλιες-ζάχαρη  με  άρωμα λεμόνι   
4 κρόκους αυγών ( μικρά σε μέγεθος  φρέσκα χωριάτικα )
1 κουταλιά  σούπας βούτυρο 
1 πρέζα αλάτι  
200  ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) παγωμένη  
λίγα  καρύδια  για  το  τέλος  .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε  ένα  μπολ  ρίχνουμε η ζάχαρη, το κοσκινισμένο  αλεύρι, το κόρν φλαουρ , το αλάτι. Σε µια άλλη µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα( εγώ έβαλα φρέσκο από το ΘΕΣ /ΓΑΛΑ που έχουμε στην πόλη μας ) σε µέτρια φωτιά και προσθέτουμε σε αυτή τη ζάχαρη και το αλεύρι,ανακατεύουμε  συνέχεια να  μην σβολιάσει  η κρέμα  μας .
  • Μετά ρίχνουμε τους κρόκους ελαφρώς χτυπηµένους και τη βανίλια και βράζουμε σε µέτρια φωτιά µέχρι να πήξει, ανακατεύοντας µε  τον  αυγοδάρτη. συνεχώς  μέχρι  να δέσει  η κρέμα μας  και  να αρχίζει  να κοχλάζει , αυτό  θα μας   πάρει  σχεδόν  15   λεπτά περίπου  ,  θέλουμε  να  δέσει  καλά  η κρέμα  μας Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει,και ρίχνουμε το βούτυρο , ανακατεύοντας µε έναν αυγοδάρτη δυο-τρεις φορές για να µην πιάσει κρούστα, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και  την  αφήνουμε  εκεί  να  κρυώσει  και  την  σκεπάζουμε με  μια  διάφανη  μεμβράνη  να  μην  πιάσει  κρούστα  και  την  ξεχνάμε για  3-4 ώρες στο ψυγείο     
  •  Βγάζουμε την κρέμα  από  το  ψυγείο αν   θέλουμε  την  χτυπάμε  με  το  μίξερ 2-3 λεπτά    , αυτό  θα  την κάνει πιο αφράτη  .
  • Χτυπάμε σε ένα  µπολ την κρέµα γάλακτος µε µίξερ χειρός σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε  την  σαντιγί στην κρέµα και ανακατεύουμε με   το  μίξερ πάλι  ένα-δύο λεπτά 
  •   Απλώνουμε την κρέµα επάνω στην καρυδόπιτα με  μια  σπάτουλα  και με  λίγη  σαντιγί  που  έχουμε  κρατήσει την στολίζουμε όπως  μας  αρέσει και πασπαλίζουμε με χοντροκοµµένα καρύδια,ή ψημένο φυλέ αμυγδάλου και  με  κεράσι  γλυκό του  κουταλιού και την βάζουμε  στο ψυγείο για 5-6 ώρες να κρυώσει και να σφίξει..Όσο περισσότερο  μένει στο ψυγείο τόσο  καλύτερη  γίνετε. 
  •  Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο  και  το  απολαμβάνουμε  !
                                                                              Καλή  μας  όρεξη  !!








                                                                               
Καλη σας όρεξη !!!

                                                                             και Καλή επιτυχία  !!!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

COOKIES ME TAXINI ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ


 Ψάχνοντας  στο  ίντερνετ  για  μια  συνταγή  cookies  με  βρώμη  για   τα  παιδάκια  μου , έπεσα  πάνω σε  αυτή  την  υπέροχη συνταγή  συνδυάζει  .. βρώμη και ταχίνι και είπα  και εγώ  να  προσθέσω λίγο μέλι  και  αμύγδαλα .. Η θρεπτική αξία του ταχινιού συνδυάζεται μ’ αυτήν των νιφάδων βρώμης και την απολαυστική σοκολάτα και  το  μέλι  και  τα  αμύγδαλα  χαρίζουν ενέργεια και τόνωση. Έτσι η γλυκιά ατασθαλία μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό ενεργειακό σνακ για μικρούς και μεγάλους!









ΥΛΙΚΑ  :
30 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου   
80 ml  λάδι ή βούτυρο ότι θέλετε 
¼ κούπας ταχίνι (60 γρ)
½ κούπα καστανή ζάχαρη (100-110 γρ )
1/4 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική  ή μέλι
1 κουταλιά  σούπας μέλι
1 βανίλια -ζάχαρη με  άρωμα  πορτοκάλι
1 αυγό
1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155  γρ )
1 κούπα νιφάδες βρώμης, αλεσμένες σε πούδρα (90 γρ ) και  ακόμα 30  γρ
2 κ.γλ. κορν φλάουρ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
1 συσκευασία κουβερτούρα σε σταγόνες (100 γρ )
50g κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1/4  τριμμένα αμύγδαλα 


  ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τη σόδα και το αλάτι. Αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο multi τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν πούδρα και τις αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι,το μέλι και το ταχίνι και τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν,3 με 5 λεπτά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να υγρανθούν και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
 

4. Παίρνουμε με το χέρι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 30g) και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν 5cm απόσταση μεταξύ τους.(Δεν χρειάζεται να πλάσουμε λείες μπαλίτσες ζύμης.
Όταν τα κομμάτια της ζύμης έχουν ανώμαλη και τραχιά επιφάνεια,ταcookies αποκτούν πιο ελκυστική εμφάνιση όταν ψηθούν .
5. Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη πολύ μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρούμε τα cookies σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο. Εγώ δεν πρόλαβα  να  τα αποθηκεύσω φαγώθηκαν μέσα σε  μια  μέρα  από  τα παιδάκια μου αλλά και εμάς  τους  μεγάλους  .  Τρώγονται όλες  τις  ώρες  και ακόμα  για το πρωινό κολατσιό των  παιδιών  στο  σχολείο .

Την  υπέροχη  συνταγή  αυτή  την  πήρα   από εδώ  και εγώ έβαλα  την πινελιά  μου όπως πάντα

 * Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα ,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε  πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να  ψήνονται  λόγου της θερμότητας .
΄Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει,θα  δούμε 'ότι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς  τα  βγάζετε  τόσο πιο  μαλακά μπισκότα  θα έχετε .


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές