Ναι ..... είμαστε πάλι εδώ με ζυμαράκι !
Με κεφίρ που ξύπνησα πάλι....μετά από τόση ξεκούραση ..τους μήνες του καλοκαιριού
Έτοιμα για το πρωινό των κοριτσιών μου στο σχολείο τους ..
Έτοιμα για το πρωινό των κοριτσιών μου στο σχολείο τους ..
ΥΛΙΚΑ:
4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου(630 γρ)
4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου(630 γρ)
25 γρ μαγιά ή 1 φακελάκι 7-9 gr ξερή μαγιά
1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό (εγώ έβαλα κεφίρ σπιτικό δικό μου από τα χεράκια μου )
200 ml γάλα
50 ml βούτυρο ή λάδι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
150 γρ τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα
100 γαλοπούλα βραστή ή ζαμπόν
3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας για πίτσα εδώ είναι η συνταγή
Λίγο καλαμπόκι
Και ότι άλλο έχετε στο ψυγείο σας από αλλαντικά .
Λίγη ρίγανη για το τέλος
100 γαλοπούλα βραστή ή ζαμπόν
3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας για πίτσα εδώ είναι η συνταγή
Λίγο καλαμπόκι
Και ότι άλλο έχετε στο ψυγείο σας από αλλαντικά .
Λίγη ρίγανη για το τέλος
Λίγο γάλα και 1 αυγό καλά διαλυμένο για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
- Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ,το αλάτι και το μπέικιν ή αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι το κοσκινισμένο με το μπείκιν κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι
- Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη, την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο με λίγο καλαμποκέλαιο αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
- Αφού φουσκώσει η ζύμη μας τη βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε 10-12 κομμάτια των 85-90 γρ .
- Το αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος .Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με χέρια μας δίνουμε σχήμα σφαίρας και με τον πάτο μιας γυάλινης κούπας πατάμε την ζυμαρένια σφαίρα και με το μαχαίρι μας χαράζουμε την ζύμη μας 4 φορές σταυρωτά και στην συνέχεια σε κάθε κομμάτι χαράζουμε με το μαχαίρι άλλες 3 φορές (4χ3.=12) Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας τις 12 μυτούλες και τις δίνουμε σχήμα μαργαρίτας .
- Προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς 10 λεπτά πριν τα ετοιμάσουμε .Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα ..
- Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι