Τα σπιτικά ψωμάκια για hot dog🌭🌭 είναι υπέροχα ,ζεστά και απαλά ,αφράτα ,μοσχοβολάνε ...Μου αρέσει να φτιάχνω στην οικογένεια μου σπιτικά ψωμάκια και φτιάχνοντας ένα υπέροχο σπιτικό χειροποίητο hot fog🌭🌭τα απολαμβάνουμε οικογενειακός για το βραδινό μας και όχι μόνο.
Μερικές φορές μου αρέσει να ζυμώνω στα χέρια λειτουργεί θεραπευτικά και η αλήθεια είναι ότι χρειάζομαι αυτή την θεραπεία αυτές τις μέρες με κάνει να ξεχνάω ...να έχω το μυαλό μου μόνο στο ζυμαράκι.
Φτιάξτε τα ο χρόνος προετοιμασίας που χρειάζεστε δεν ξεπερνάει την 1 ώρα και 30 λεπτά και το ψήσιμό τους άλλα 15 λεπτά σύνολο 2 ωρίτσες ...
Φτιάξαμε σήμερα πάλι αυτά τα ψωμάκια και δεν είχα γάλα και δεν είχα όρεξη να βγω να πάρω από το μάρκετ τη γειτονιάς ..Βρήκα στο ψυγείο μου το πιο υπέροχο γαλακτοκομικό προϊόν που το προσθέτω συχνά στα ζυμαράκια μου και δεν με απογοητεύει ποτέ το αποτέλεσμα ούτε στην γεύση αλλά ούτε και στην υφή της ζύμης μου.. τι άλλο κεφίρ
ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7 γρ ή 25 γρ νωπή μαγιά
1/4 κούπας ζάχαρη
1 μεγάλό αυγό (χρησιμοποίησα αυγά χωριάτικα )
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές βούτυρο μαλακό ή 45 γρ βούτυρο (αυτή την φορά δεν είχα να βάλω όλη την ποσότητα και έβαλα 2 κουταλιές 30 γρ και 1 κουταλιά καλαμποκέλαιο
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με νερό για το τέλος
σουσάμι, (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Εν τω μεταξύ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα άλευρα.
- Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά,το κεφίρ τα άλευρα, το χτυπημένο αυγό στον κάδο του αρτοπάρασκευαστή και στην συνέχεια το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το αλάτι τελευταίο δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας αγγίζουμε το μείγμα ζύμης και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη, που κολλάει λίγο στα χέρια μας ,δεν θα προσθέσουμε άλλο αλεύρι γιατί θα κάνει την ζύμη μας πολύ σκληρή συνεπώς και το ψωμάκι μας πολύ πιο σκληρό και καθόλου αφράτο
- Εγώ την ζύμωσα όπως πάντα στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά των υλικών που περιγράφω πιο πάνω .
- Ζυμώνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να έχετε μια ομαλή, μαλακή ζύμη , θα την μεταφέρουμε σε καθαρό λαδωμένο μπολ . Και την ζύμωσα 2 φορές όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο πιο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε στο ζυμάρι μας ...
- Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος,ή ακόμα και κοντά σε ένα ζεστό φούρνο αναμμένο στους 30 βαθμούς κα θα χρειαστεί από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή. Μόνο που εμένα μου πήρε περίπου μια ώρα.
- Θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος εντυπωσιακά! Μόλις φτάσει σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να την πατήσουμε με το δάχτυλο σπρώχνοντας τον αέρα και αφήνοντας να καταρρεύσει λίγο. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μέρος! Είναι τόσο διασκεδαστικό να βλέπεις να ξεφουσκώνει!
- Βάζουμε την ζύμη πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας .Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια ίσου μεγέθους 90 γρ το καθένα .. Μπορούμε να πάρετε ακριβές βάρος των κομματιών της ζύμης χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριές
- Δίνουμε σχήμα στα κομμάτια ζύμης το σχήμα της μπάλας που φαίνεται στις φωτογραφίες
- Τοποθετούμε τα ζυμαρακια σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση από χαρτί αντικολλητικό. Καλύπτουμε το δίσκο χαλαρά με ένα φύλλο λαδωμένης μεμβράνης και αφήστε το στο ίδιο ζεστό μέρος για τουλάχιστον μισή ώρα, να αυξηθεί, να αναπτυχθεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς .Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ένα πυρεξ ή ένα βαθύ ταψί γεμάτο βραστό νερό στο κατώτατο σημείο του φούρνου και αφήνουμε να ατμοποιηθεί πριν βάλουμε τα ψωμάκια να ψηθούν .
- Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και προσθέτουμε λίγο νεράκι και βουρτσίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης
- Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι. Ψήνουμε τα ψωμάκια στο μεσαίο ράφι για περίπου 15 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
- Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα φαίνονται !!!! Και τόσο εύκολα Ένιωσα σαν ένα πραγματικός αρτοποιός που έκανε αυτά τα .. υπέροχα ψωμάκια .
- Αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τα καταναλώσουμε .Είναι καλύτερα όταν είναι ακόμα φρεσκοψημένα και μαλακά, να τα διατηρούμαι αφού θα παγώσουν καλά σε μια σακούλα τροφίμων ziplock.
- Κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό σνακ αφού τα φρυγανίσουμε με βούτυρο και προσθέσουμε μέλι ή την αγαπημένη μας μαρμελάδα ή και με το αγαπημένο μας μπιφτέκι κοτόπουλου ή μοσχαριού.
- Αυτά θα ήταν τέλεια για ένα πραγματικό BBQ!
- Το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά τους δίνει ένα πραγματικό πλούτο σε σύγκριση με το κανονικό ψωμί και τους βοηθά να παραμένουν πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι ότι διαρκούν πολύ στο σπίτι μου εξαφανίζονται πριν καν προλάβω να τα βγάλω από το φούρνο , για αυτό φτιάχνω πάντα 2 δόσεις η μια ποτέ δεν φτάνει πιστέψετε με 16 ψωμάκια εξαφανίζονται σε μια μέρα !
Και καλή μας όρεξη Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .