Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ



  • Γνωστός ο τραχανάς αυτός σε όλους μας,ζυμαρένιος.. σίγουρα όλοι έχουμε φάει κάποιο βράδυ χειμωνιάτικο ζεστό τραχανά με τυρί φέτα(λιωμένη μέσα)βρασμένο με γάλα ή σε σούπα με τραγανό τηγανισμένο ψωμί ...
  • Νοστιμότατος,θρεπτικότατος και με έντονες μνήμες στη μυρωδιά και στη γεύση του από τα παιδικά μας χρόνια... Γρήγορη λύση τόσο για το βραδινό όσο και για το πρωινό φαγητό της οικογένειας ..κυρίως τα σαββατοκύριακα που μαζεύετε όλη  η οικογένεια..αφού είναι έτοιμος σε λίγα λεπτά... 
  • Πάμε λοιπόν να δούμε πως τον φτιάχνει η δική μου αδερφή η Ευγενία στο χωριό...
ΥΛΙΚΑ:
700 ml γάλα πρόβειο ή αγελαδινό 
300 ml κεφίρ 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
700 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 
1 κιλό για όλες τις χρήσεις και ακόμα περισσότερο όσο πάρει .. το θέλουμε αρκετά σφιχτό το ζυμαράκι μας .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βράζουμε το γάλα αφού  πρώτα  το περάσουμε  από μια πυκνή σήτα να μαζέψουμε κάθε ξένο σώμα ...σε κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά να βράσει...όχι πολύ δυνατή φωτιά γιατί θα  κολλήσει(το πρόβειο κολλάει πιο εύκολα είναι αρκετά παχύ )και  ανακατεύουμε συνέχεια,προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε να λιώσει  καλά  το αλάτι.( προσέχουμε να μην μας κόψει το γάλα .. για αυτό ρίχνουμε μια  μικρή κουταλιά σόδα... βοηθάει στο να μην μας κόψει το γάλα ..)
  • Όταν αρχίσει να βράζει (διπλώνει) το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει τελείως χλιαρό ..  
  •  Κοσκινίζουμε τα άλευρα και σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνουμε το γάλα και το κεφιρ και στην συνέχεια το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώσπου η ζύμης μας να γίνει σφιχτεί όσο του ψωμιού αλλά και ακόμα περισσότερο ..όσο πιο σφιχτεί τόσο πιο εύκολα θα στεγνώσει και θα τον τρίψουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα.Την σκεπάζουμε την ζύμη μας  με μια πετσέτα νωπή και μια κουβερτούλα και την αφήνουμε από 3-4 ώρες μέχρι και μια νύχτα σκεπασμένη ..να ξεκουραστεί σε μέρος χωρίς ρεύματα 
  • Ζυμώνουμε αν θέλουμε από το βραδάκι και αφήνουμε την ζύμη καλά σκεπασμένη στο ψυγείο και την επομένη μέρα ετοιμάζουμε το τραπέζι με το τραπεζομάντιλο που θα τοποθετήσουμε τα κομμάτια του ζυμαριού .
  • Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ακόμα και με τα χέρια μας κόβουμε μικρά  κομμάτια και τα χέρια μας τα ανοίγουμε σε μικρές  πιτούλες ..λεπτές σε πάχος ώστε να στεγνώσουν γρήγορα ,( σε αυτή την δουλίτσα βοήθησαν όλες οι γυναίκες τις οικογένειας μεγάλες και μικρές γιαγιά,κόρες και εγγονούλες 6 και 8 χρονών) τα τοποθετούμε με την σειρά στο τραπεζομάντιλο να μας πάρει όλο το ζυμάρι και τα σκεπάζουμε με ένα μεγάλο τούλι .
  • Τα αφήνουμε σε σκιερό και με αέρα μέρος να αρχίζουν να στεγνώνουν σε   λίγες  ώρες, όχι σε μέρος που έχει ήλιο όμως . 
  •  Ο ήλιος ,η ζέστη έχει την τάση να κάνει το ζυμάρι να μαλακώνει χωρίς να το ξεραίνει ή και μέσα στο σπίτι με ένα ανεμιστήρα για να τον βοηθήσει να στεγνώσει ..   
  • Μετα από λίγη ώρα αρχίζουμε να τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια-τρίβοντας με τα χέρια μας πάντα όπου γίνετε,όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και  το αφήνουμε να ξεραθεί λίγο ακόμα .( δεν βάζω ακριβές το χρόνο που θα χρειαστεί να ξεραθεί είναι πολύ σχετικός, λέει η μαμά μου)
    • Όταν πια ξεραθεί αρκετά,παίρνουμε το  πιο χοντρό κόσκινο και αρχίζουμε να  κόβουμε τον τραχανά με τα χέρια μας βάζοντας λίγη δύναμη, όπως φαίνεται  στην  φωτογραφία  παρακάτω.


    •  Στη  συνέχεια  παίρνουμε το πιο λεπτό κόσκινο και ξαναπαιρνάμε τον τραχανά να   κοπεί αν  τον  θέλουμε αρκετά λεπτοκομμένο όπως εμείς στην οικογένεια  μας . 
    • Αν πάλι δεν τον θέλουμε λεπτό αραιώνουμε τον τραχανά πάνω στο τραπεζομάντιλο που στρώσαμε πάνω στο τραπέζι,αρκετά ώστε να  μην ανάψει και τον σκεπάζουμε  με ένα τούλι για να τον προστατέψουμε από την εισβολή εντόμων.
    • Και τον αφήνουμε να στεγνώσει σε καλά αεριζόμενο χώρο να στεγνώσει για   τουλάχιστον 2-3 μέρες ..και τον μαζεύουμε σε μια καθαρή μαξιλαροθήκη ή σε γυάλινα βάζα .  
    Στις μέρες  μας η τεχνολογία  κοντεύει  να σβήσει τα πάντα ,λίγες είναι  οι γυναίκες κυρίως του χωριού που θα  ασχοληθούν  με  την παρασκευή του τραχανά  οι περισσότερες αγοράζουν  έτοιμο τραχανά  από τα  καταστήματα - σούπερ μάρκετ....όμως δεν μπορεί να σβήσει τελείως τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις....από τα παιδικά  μας χρόνια.
    Θα είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό μας για πολλά χρόνια ...Ας προσπαθήσουμε αυτές τις αναμνήσεις να τις  μεταφέρουμε  και στα  παιδιά μας  ..

      Το κόσκινο της μανούλας μου, αυτό κάνει σχεδόν όλους  τους τραχανάδες της γειτονιάς . Η μία νοικοκυρά το φέρνει, η άλλη το παίρνει . Είναι μοναδικό και ιδιόμορφο.
    • Πλεγμένο με σύρμα, σαν τον ιστό της αράχνης.
    • Έργο τέχνης σας λέω, φτιαγμένο από  ένα επιπλοποιό θείο  μας .
    • Αν  δείτε έχει δύο κόσκινα ..ένα  με  πιο  αραιό πλέγμα και ένα  με  πιο  μικρό πλέγμα, τα  περνάει πρώτα  από το αραιό και μετά  από το  στενό και έτσι  βγαίνει τόσο  λεπτοκομμένος, αν θέλετε  ακολουθήστε την τακτική  της  .
     
     Και  καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ

     



    Είμαστε πάλι εδώ με μια ακόμα συνταγή,γλυκό ψυγείου όλο νοστιμια με  κρέμα βανίλιας και σοκολάτας ,τα δικά μου κοριτσάκια τρελαίνονται για αυτό το γλυκό. 
    Γλυκό ψυγείου βανίλια σοκολάτα ,ένα υπέροχο δροσερο γλυκό ,πρόταση από τη φίλη Aristea mpesiri από το fb. Πάμε να δούμε πως το έφτιαξε...

    ΥΛΙΚΑ:

    3 πακέτα μπισκότα πτι μπερ 

    1 ποτήρι γάλα για να βουτήξουμε τά μπισκότα 

    Οι στρώσεις των μπισκότων είναι έξι και κάθε στρώση περιέχει 16 μπισκότα. 

    2 φακέλακια super mouse με γεύση σοκολάτα και μισό ποτήρι γάλα περίπου για να το χτυπήσουμε 

    Για την κρέμα βανίλιας 

    1 λίτρο γάλα απ' το οποίο κρατάμε ένα ποτήρι χωριστά 

    4 κουταλιές σούπας κόρν φλάουερ 

    3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 

    1 βανίλια 

    Κερασάκια για το γαρνίρισμα 

    Εγώ έβαλα δικά μου που είχα φτιάξει 


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη mouse και τη βάζουμε ψυγείο .Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει βράση 

    Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε και εκεί διαλύουμε το κορν φλάουερ και το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας και προσθέτουμε και τη βανίλια και σκεπάζουμε με μεμβράνη να μην πιάσει πέτσα 

    Όταν κρυώσει η κρέμα τη βάζουμε ψυγείο. 

    Μετά από δύο ώρες ή αν δε βιαζόμαστε  την άλλη μέρα (εγώ ετοίμασα τις κρέμες απο το βραδυ και τις έβαλα ψυγείο) βγάζουμε τις κρέμες απ' το ψυγείο και χτυπάμε στο μίξερ πρώτα την κρέμα βανίλιας (μπορεί να χρειαστεί λίγο γάλα ακόμη )να αφρατεψει και στην συνέχεια την κρέμα σοκολάτας να αφρατεψει και αυτή. 

    Σε μεγάλο δίσκο τούρτας ή σε πυρέξ βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα στο γάλα και στρώνουμε 16 μπισκότα στη βάση και πάνω μια στρώση κρέμας βανίλιας από πάνω άλλη στρώση μπισκότα και μια στρώση κρέμας σοκολάτα ...οι στρώσεις μπισκότων είναι έξι και εναλλάξ στρώνουμε τις κρέμες και τέλος στρώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και στα πλαϊνά να καλυφθεί όλο το γλυκό.

    Κάνουμε με ένα κορνέ ροζέτες με την σοκολατένια κρέμα και γαρνίρουμε με κερασάκια ,βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και μετά απο μια ώρα είναι έτοιμο να το απολαύσουμε !



    Μια συνταγή φτιαγμένη από τα χέρια εξολοκλήρου και οι φωτογραφίες από τα χρυσά χέρια της φίλης Aristea mpesiri απο το fb. Σε ευχαριστώ φιλη .

    Μείνετε συντονισμένοι...............
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.