Σελίδες

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

AΦΡΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ  

550-600 γρ αλερι για όλες  τις  χρήσεις  ίσως και περισότερο 
25 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
60 γρ ζάχαρη
5 γρ αλάτι 

150 ml χλιαρό νερό 
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 🍊
λίγο ξύσμα από  πορτοκάλι
1 βανίλια 
40 ml λάδι ελίας και 40
ml  καλομποκέλαιο  
λίγο κακουλέ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ  :
2-3 μήλα σε μικρά καρεδάκια κομμένα  πράσινα ή κόκκινα
1/2 φλιτζάνι καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
50 γρ ζάχαρη καστανή  
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 πρέζα γαρύφαλλο.
μια μεγάλη κουταλιά ταχίνι  
και λίγο σιμιγδάλι  (προαιρετικά)
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουσκεμένες σε νερό με λίγο κονίακ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα μήλα και την ζάχαρη και την κανέλα και το γαρίφαλο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους τα μήλα ...μόλις μαλακώσουν τα μήλα κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε όσο είναι ακόμα ζεστά τα καρύδια αφήνουμε να κρυώσουν ..και αφού κρυώσουν προσθέτουμε το ταχίνι και τις σταφίδες 
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε 50-80 ml  ζεστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια  και  αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 5-10 λεπτά 
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και  προσθέτουμε   σταδιακά και άλλα   υλικά    την υπόλοιπη  ζάχαρη, το  χύμα,το ξύσμα, την βανίλια  , το υπόλοιπο  χλιαρό  νερό, το αλάτι  και το λάδι,τοκακουλέ,(και ίσως   χρειαστόυμε  λίγο περισσότερο αλεύρι ) και ζυμώνουμε για 15 λεπτά μια  μαλακά,ελαστική ζύμη που δεν  κολλάει στα χέρια μας, λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια  της  ζύμης  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα.Εγώ  τα  ζύμωσα   στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτά, και εκεί το άφησα  να  φουσκώσει .
  •  Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
  •  Κάθε ένα από αυτά τα  μέρη της  ζύμης   το ανοίγουμε σε μια κύκλο 26-28 εκατ  και τον κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τέσσερα ίσα μέρη και πασπαλίζουμε  με  λίγο  ψιλό σιμιγδάλι 
  • Σε καθένα από τα τρίγωνα που σχηματίζονται κάνουμε τρεις τομές κατά μήκος της πλευράς,όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες .

  •  Βάζουμε λίγη γέμιση και φέρνουμε  τη   μία πλευρά  πάνω στην γέμιση  και στη συνέχεια το κλείνουμε ξανά με την   την  άλλη .
  • Μεταφέρουμε  τα  ρολά σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.  

  • Στη συνέχεια τα αλείφουμε  με  ένα  πινέλο λίγο λαδάκι με νεράκι   . 
  • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα .

 
  • Όταν  είναι   ακόμα ζεστό πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Στη γέμιση μπορούμε να επιλέξουμε  και άλλα φρούτα,αλλά μην ξεχνάμε  ναπροσθέσουμεκαρυδόψιχα κοπανισμένη,ζάχαρη και κανέλα.
  • Ανάλογα με τα μήλα,την ποικιλία που θα προτιμήσουμε,μπορούμε να βάλουμε  τα μήλα με τη ζάχαρη στο φούρνο για λίγο θα έχουμε ένα μαλακό υλικό  σαν  μαρμελάδα
Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: