Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

AΦΡΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ  

550-600  γρ αλερι για  όλες  τις  χρήσεις  ίσως  και  περισότερο 
25 γραμμάρια μαγιά  ή  1 φακελάκι  ξερή  μαγιά 
60 γρ  ζάχαρη
5  γρ  αλάτι 

150 ml χλιαρό νερό 
150 ml φρέσκο χυμό   πορτοκάλι 
λίγο   ξύσμα   από  πορτοκάλι
1 βανίλια 
40  ml λάδι  ελίας  και  40
ml  καλομποκέλαιο  
λιγο κακουλέ 

ΓΙΑ  ΤΗΝ   ΓΕΜΙΣΗ  :
2-3  μήλα  σε  μικρά  καρεδάκια  κομμένα  πράσινα  ή  κόκκινα
1/2 φλιτζάνι καρύδιαή  αμύγδαλα ψιλοκομμένα
κανέλα και ζάχαρη καστανή  
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
 1 πρέζα γαρύφαλλο.
μια  μεγαλη  κουταλιά  ταχίνι  
και  λίγο  σιμιγδάλι  
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουσκεμένες σε  νερό  με λίγο κονίακ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •   Σε ένα μπολ ρίχνουμε  50-80  ml  ζεστό   νερό , 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μαγιά. Αναμειγνύουμε   καλά με τα χέρια  και  αφήνουμε   να φουσκώσει σε ζεστό μέρος   5-10  λεπτά 
  •   Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε  το αλεύρι και   προσθέτουμε   σταδιακά και άλλα   υλικά    την υπόλοιπη  ζάχαρη, το  χυμό , το  ξύσμα , την βανίλια  , το υπόλοιπο  χλιαρό  νερό  ,  το αλάτι  και το  λάδι   , το  κακουλέ ,  (και ίσως   χρειαστόυμε  λίγο περισσότερο αλεύρι ) και  ζυμώνουμε για  15  λεπτά  μια  μαλακά,  ελαστική  ζύμη που δεν  κολλάει στα  χέρια  μας , λαδωνουμε  λίγο  την επιφάνεια  της  ζύμης  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα.Εγώ  τα   ζύμωσα   στον αρτοπαρασκευαστή για  15 λεπτα, και εκει  το άφησα  να  φουσκώσει .
  •  Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.  Χωρίζουμε τη ζύμη σε   4 μέρη.
  •  Κάθε ένα από αυτά τα  μέρη  της  ζύμης     το ανοίγουμε   σε μια  κύκλο  26-28 εκατ  και  τον   κόβουμε με  ενα  μαχαίρι   σε τέσσερα ίσα μέρη,  και πασπαλίζουμε  με  λίγο   ψιλό σιμιγδάλι 
  •  Σε καθένα από τα τρίγωνα που σχηματίζονται κάνουμε  τρεις τομές κατά μήκος της πλευράς, .όπως   φαίνετε  στις  φωτογραφίες .
 
  •  Βάζουμε   λίγη γέμιση και φέρνουμε  τη   μία πλευρά  πάνω  στην   γέμιση  και στη συνέχεια το  κλείνουμε ξανά  με την   την  άλλη .
  • Μεταφέρουμε   τα   ρολά σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.  

  • Στη   συνέχεια  περνάμε    με  ένα  πινέλο   λίγο λαδάκιμε  νεράκι   . 
  • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα .

 
  • Όταν  είναι   ακόμα ζεστό πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Στη  γεμιση  .μπορούμε   να επιλέξουμε  και άλλα φρούτα,  αλλά μην ξεχνάμε  να  προσθέσουμε  καρυδόψιχα κοπανισμένη, λίγη ζάχαρη και κανέλα.
  • Το σχέδιο το πήρα  από  εδωhttp://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/kurabiye-sekilleri.803771/
    Ανάλογα με τα μήλα, την ποικιλία που θα   προτιμήσουμε  , μπορούμε  να    βάλουμε  τα μήλα με τη ζάχαρη στο φούρνο για λίγο. Θα   έχουμε    ένα μαλακό υλικό  σαν  μαρμελάδα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: