Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΜΥΣΤΙΚΑ .. ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ....

















Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι! 

Την ιδέα να μαζέψω όλα τα βήματα για ένα μαλακό και αφράτο και μαστιχωτό τσουρέκι με  ίνες που κρατάει το αφράτο του πάνω από 2-3 ημέρες την πήρα από  εδώ    
Συμφωνώ με όσα λέει το  άρθροκαι τα τηρώ πάντα και πετυχαίνω πάντα ένα υπέροχο  τσουρέκι ..
Πόσα τσουρέκια έχω φτιάξει  ....τσουρέκια  με λάδι μόνο  .. με βούτυρο ... με μισό βούτυρο και μισό καλαμποκέλαιο με κρέμα  γάλακτος,με ξινόγαλο,με γιαούρτι,με το  πιο υπέροχο υλικό το κεφίρ,με γάλα εβαπορέ,με γάλα ζαχαρούχο,με την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη,ούτε που θυμάμαι πόσα  ...  !!
Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι…
Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα,καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα.
Όμως τότε χαιρόμουν που κατάφερα να φτιάξω.. το δικό μου τσουρέκι φτιαγμένο από τα χεράκια μου,νόμιζα πως ήταν τέλειο.
Αλλά όταν δοκίμασα άλλες συνταγές,κατάλαβα πόσο χάλια το είχα φτιάξει.
Τότε πείσμωσα..γιατί είμαι και πεισματάρα..και είπα θα φτιάξω το πιο τέλειο τσουρέκι!
Πάντα στο ελεύθερο μου χρόνο κυρίως  τα  βράδια χάνομαι σε σαιτ μαγειρικής.Εκεί  που θα σταθώ περισσότερο είναι τα ζυμαράκια ... τους έχω μια ιδιαίτερη αγάπη και φυσικά μου έχουν και εκείνα ..όχι να το καυχηθώ πάντα μου πετυχαίνουν, με ότι  ζύμη και να καταπιαστώ ..
Άλλωστε το ζυμαράκι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και θέλει αγάπη και χάδια ..και φυσικά σου το ανταποδίδει και εκείνο ...
Κάθε φορά ανακάλυπτα και κάτι ακόμη..και κάθε φορά όλο και το τελειοποιούσα..μέχρι που τώρα νιώθω περήφανη για τα τσουρέκια μου..το πόση χαρά παίρνω όταν βλέπω τους άλλους να δοκιμάζουν και να ακούω τα καλά τους  λόγια για  τα τσουρέκια  μου..δε λέγεται!
Εδώ και 10 χρόνια φτιάχνω πάντα  δικά  μου σπιτικά τσουρέκια .. είτε για το Πάσχα,είτε για τα Χριστούγεννα ή για το πρωινό των παιδιών στο σχολείο τους . 
Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να λέμε κάποια βήματα που θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά!
"ΣΥΜΦΩΝΏ  ΑΠΌΛΥΤΑ ΜΕ  ΌΛΑ ΌΣΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑ ΤΙΠΟΤΑ   ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΜΟΝΟ 2-3 ΔΙΚΆ ΜΟΥ ΜΥΣΤΚΆ .."



 Πάμε   να  δούμε  μαζί   ένα  -ένα  τα  μυστικά :


1.  Αλεύρι…χρησιμοποιούμε αλεύρι δυνατό,με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Βοηθάει τη ζύμη μας να φουσκώσει περισσότερο.Με την υγρασία και το ζύμωμα, αναπτύσσονται δυνατοί δεσμοί γλουτένης, που φυλακίζουν τη μαγιά και κάνουν το τσουρέκι να φουσκώσει.Το αλεύρι αυτό έχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης 12-14% και περισσότερη γλουτένη, η οποία βοηθά το τσουρέκι να φουσκώσει αλλά και να αποκτήσει συνεκτικότητα κι ελαστικότητα.

2.Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,βγάζουμε τα υλικά 1-2 ώρες πιο πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Προζύμάκι απαραίτητο. Λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βούτυρο είναι απαραίτητο για να ανέβει η ζύμη.
Για το προζύμι χρησιμοποιώ πάντα φρέσκια μαγιά που έχει καλύτερη απόδοση στην ζύμη και μόνο αν δεν έχω χρησιμοποιώ ξερή μαγιά (προσοχή να μην έχει μαύρα στίγματα) νερό χλιαρό και αλεύρι.
Ετοιμάζουμε ένα χυλό,τον σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον βάζουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει και να βγάλει φουσκάλες το ξεχνάμε για λίγα λεπτά σε θερμοκρααασία δωματίου .

4. Προσοχή όταν γίνει το προζύμι μας, ότι υλικό προσθέσουμε,δηλαδή γάλα,κρέμα γάλακτος να μην είναι καυτά,αλλά χλιαρά,γιατί οι ζυμομύκητες της μαγιάς θα καταστραφούν και η όλη προσπάθειά μας θα πάει στράφι..δεν πρόκειται ποτέ να ανέβει η ζύμη μας,όσο κι αν περιμένουμε.

5.  Αν βλέπουμε ότι το ζυμαράκι μας κολλάει,δεν προσθέτουμε παραπάνω από 10-20 γρ αλεύρι ,,όχι περισσότερο αλεύρι από τα γραμμάρια της  συνταγής (αυτό το λάθος το έκανα παλιά και γινόταν βαριά τα τσουρέκια μου) αλλά βρέχουμε τα χέρια μας με αραβοσιτέλαιο ή λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το δίπλωμα.

6. Αν θέλουμε να πετύχουμε τσουρέκια με ίνες (κορδονάτα) ένα κόλπάκι είναι να μην το ζυμώνουμε όπως το ψωμί με μπουνιές αλλά να πλάθουμε κυκλικά. Γυρνάμε με το ένα χέρι τη λεκάνη και με το άλλο παίρνουμε ζύμη από το πλάι και το διπλώνουμε προς το κέντρο.

7. Τα τσουρέκια θέλουν ζεστό περιβάλλον και όχι κρύο  .. Μπορούμε να ζεστάνουμε το φούρνο στους 30 -40 βαθμούς όχι  παραπάνω , να τον σβήσουμε και μετά να βάλουμε μία πετσετούλα ή μια καθαρή ναύλον σακούλα πάνω στη λεκάνη με τη ζύμη και να την αφήσουμε εκεί σε κλειστό φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας ΠΡΟΣΟΧΉ  ΜΗΝ ΦΟΥΣΚΏΣΕΙ ΠΑΡΑ  ΠΟΛΎ ΚΑΙ ΧΥΘΕΊ Η ΖΥΜΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΛ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΨΩΜΕΝΙΟ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΑΣ .

8.  Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, κάνουμε πλεξούδες, εγώ προτιμώ αυτήν με τα 4 ή 6 κορδόνια ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΛΕΠΤΑ, δεν φουσκώνουν και δεν απλώνουν κρατάνε τον όγκο τους και γιατί όταν η ζύμη είναι σχετικά υγρή τα βοηθάει να πάρουν ύψος και δεν απλώνουν ή ακόμα να  κάνω διάφορα σχέδια όπως θα  δείτε στις  συνταγές που έχω.

9. Αν έχουμε ξεχάσει τα τσουρέκια και αυτά έχουν φουσκώσει πολύ και ξαναπέσει η ζύμη, να μην πανικοβληθούμε …ας δώσουμε το χρόνο τους και θα ξεφουσκώσουν. Οι ζυμομύκητες της μαγιάς θα ενεργοποιηθούν και θα ξεφουσκώσει η ζύμη μας  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΝΕΣ ΠΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΑΣ .ΘΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΦΡΑΤΑ ΑΛΛΑ ΨΩΜΕΝΙΑ .

10.  Αν θέλουμε τα τσουρέκια να κρατήσουν υγρασία, βάζουμε ένα μικρό ταψάκι με ζεστό νερό στον πάτο του φούρνου, καθώς τα ψήνουμε.

11. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε μία ώρα να τραβήξουν τα υγρά τους και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε ένα ένα με πλαστική μεμβράνη για να μείνουν μέρες τρυφερά και αφράτα.

12. Τα τσουρέκια θέλουν ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία σε προθερμασμένο  φούρνο πάντα τους 180-170 βαθμούς και μετά από 15-20 χαμηλώνουμε την φωτιά στους 150 -160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού μας .. έτσι πετυχαίνουμε ένα καλοψημένο με ωραίο χρώμα τσουρέκι και όχι καμένο. Και καλό είναι να μην τα ξεροψήνουμε πολύ γιατί χάνουν το αφράτο τους από την πρώτη μέρα. Και φυσικά όσο ψήνονται δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο,η ζύμη τσουρεκιού είναι από μόνη της ντελικάτη και αυξομείωση της θερμοκρασίας δεν τα  βοηθάει σε όλα τα στάδια της παρακεύης τους .  

13.Ένα έξτρα "τιπ" που το ανακάλυψα  τώρα τελευταία είναι ότι η βιταμίνη C και ο χυμός λεμονιού,να ενισχύει και να βελτιώσει τη δομή της ζύμης,Το λεμόνι (λίγες σταγόνες) το βάζουμε για το PH. Ισορροπεί τη ζύμωση και τις μυρωδιές,έτσι βάζω  πάντα 2 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού ή  πορτοκαλιού σε  όλα τα τσουρέκια  μου.

14 . Η υπερβολική ζάχαρη σε κάθε δόση κάνει τα τσουρέκια μας να απλώνουν ..και να μην κρατάνε τον αρχικό όγκο τους πάντα προσπαθούμε να μην  υπερβάλουμε..άλλωστε η ζάχαρη δεν κάνει και καλό στην υγεία μας ..πάντα θα προσθέσω λιγότερη ζάχαρη........30_50 γρ από την ποσότητα που γράφω στην συνταγή. 
15 .Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάντα και μια και δύο φορές  για πιο καλύτερο αποτέλεσμα .

16. Στο τέλος  για καλύτερο χρώμα το αλείφουμε με ασπράδι καλά χτυπημένο και λίγο νεράκι ή γάλα για καλύτερο χρώμα,ο κρόκος  χτυπημένος με γάλα ή νερό  πολλές φορές αρπάζει  εύκολα και καίγεται και παίρνει σκούρο χρώμα το τσουρέκι μας.

 17.Τα κορδόνια τα πλάθουμε προς μια κατεύθυνση και αν χρειαστεί τα απλώνουμε  περισσότερο απ΄ότι πρέπει-τα διπλώνουμε κατά μήκος,δεν  τα κάνουμε μπαλίτσες. Πιέζουμε τα κορδόνια όταν τα πλάθουμε με την παλάμη μας  .

18.Ψήνουμε σε αλουμινένια ή αντικολλητικά ταψιά,πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για να μην πάρει σκούρο χρώμα το κάτω μέρος του τσουρεκιού. Οι σκούρες λαμαρίνες του φούρνου κρατούν περισσότερη θερμότητα και καίνε τα τσουρέκια από κάτω, την έχω πάθει .... θέλει προσοχή

19.Πλάθουμε τις πλεξούδες πάνω σε λαδόκολλα ώστε να είναι πιο εύκολο να μεταφέρετε το τσουρέκι μέσα στο ταψί σας και ο χρόνος φουσκώματος μέχρι να μπει στο φούρνο να μην ξεπερνάει τα 20 λεπτά,για να  μην χάσουν τον  όγκο τους 

20. Τέλος τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικά. Άλλα αλεύρια, άλλα βούτυρα,άλλο γάλα, άλλη ζάχαρη. Δεν μπορούν όλα να είναι τα ίδια, επομένως και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να ακολουθείτε πιστά τη συνταγή αλλά και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να κρίνετε αυτό που βλέπετε κι αγγίζετε.

21. Ένα μυστικό που το έμαθα από ένα φούρναρη της  γειτονιάς μου είναι ότι το τσουρέκι θέλει 2 φουσκώματα πριν του δώσουμε σχήμα και 1 μετά αφού τα  πλάσουμε σε πλεξούδες . 

 22.Και ένα ακόμα υλικό η ιμβερτοζάχαρη ,μια παρασκευή ζάχαρης με νερό και μερικές σταγόνες λεμόνι,δίνουν στο τσουρέκι μας την ελαστικότητα και την υγρασία και κραταει μέχρι και 4-5 μέρες ελαστικό.

23. Η ζάχαρη κατά κιλό αλεύρι να μην ξεπερνάει τα 250-280 γρ όπως επίσης και τα  αυγά πρέπει να είναι 250 γρ

Αυτά τα λίγα θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά…δεν θέλει κόπο …θέλει τρόπο!!!  
Προσθέστε στην ζύμη σας....υλικά αγνά και φρέσκα,φορέστε την πιο καλή σας διάθεση,αν θέλετε βάλτε και μουσική και διώξτε το άγχος σας και μπείτε στην κουζίνα σας και δημιουργήστε τα τσουρέκια σας με ηρεμία και πάντα μέσα σε ζεστό.

 

 
 
Ως την επόμενη φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

2 σχόλια:

μαριαννα είπε...

Γεια σας εφτιαξα τσουρεκια την αφησα να φουσκοση εκανα την διαδικασια της πλεξουδας αλλα στο ψησιμο μεσα μου ειναι ομα τι να κανω

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Δεν τα ψησατε οσο έπρεπε φίλη μου .Τα ψήσατε μάλλον σε δυνατό φούρνο ...θέλουν στου 160-170αναλογα το φούρνο ..