ΥΛΙΚΑ :
3 αυγά και 1 ασπράδι
150 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml γάλα χλιαρό
180 γρ. ζάχαρη εως 220 γρ αν το θέλουμε πιο γλυκό το τσουρέκι μας
Μια πρέζα αλάτι
70 γρ. βούτυρο+ 50 ml. λάδι καλαμποκέλαιο
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά των 9 γρ
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
5-6 γρ μαχλέπι
5-6 γρ κακουλέ
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά των 9 γρ
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
5-6 γρ μαχλέπι
5-6 γρ κακουλέ
2 γρ μαστίχα τριμμένη
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι και 3 κουτάλιες της σούπας χυμό πορτοκαλιού όχι από το ψυγείο
780-800 γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκια ανάλογα το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε 2 φορές κοσκινισμένο από Μύλοι Γεωργανάδων
150 γρ. σοκολάτα αν θέλουμε να το κάνουμε γεμιστό
καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι και 3 κουτάλιες της σούπας χυμό πορτοκαλιού όχι από το ψυγείο
780-800 γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκια ανάλογα το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε 2 φορές κοσκινισμένο από Μύλοι Γεωργανάδων
150 γρ. σοκολάτα αν θέλουμε να το κάνουμε γεμιστό
καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα .
* Μπορούμε να βάλουμε περισσότερη ποσότητα κεφίρ,(εγώ δεν είχα να βάλω όλο τα γραμμάρια που ζητούσε η συνταγή )και να βάλουμε μόνο 50 γρ γάλα μόνο για να ενεργοποιήσουμε την μαγιά και 200 ml κεφίρ ..
*λιγότερη ποσότητα σε ζάχαρη ..έχουμε ένα τέλειο φουσκωμένο τσουρέκι ..αν πάλι το θέλετε γλυκό γεμίστε το με Μερέντα. .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στα 100 ml χλιαρό γάλα με μια γεμάτη κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι ,το αφήνουμε να φουσκώσει από 1 ώρα έως 3 ( ανάλογα την θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες ). Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σε αυτό το λάδι. Χτυπάμε τα αυγά με ένα μίξερ χειρός ή σύρμα σε ένα άλλο μπολ με τη ζάχαρη και το ξύσμα.
- Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή το μισό αλεύρι μας και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το χλιαρό κεφίρ (πάντα σε θερμοκρασία δωματίου,μπορούμε αν βιαζόμαστε να βάλουμε σε μπολ ζεστό νερό όχι καυτό και να βάλουμε μέσα στο μπολ το ποτήρι μας με το μετρημένο κεφίρ,και το αφήνουμε για λίγο να πάρει την θερμοκρασία που θέλουμε σε καμία περίπτωση δεν το ζεσταίνουμε να κάει γιατί θα κόπει ),τα αυγά, μια πρέζα αλάτι, τη βανίλια,το μαχλέπι και το κακουλέ και την μαστίχα και το χυμό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σιγά σιγά,προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και ζυμώνουμε για 15 λεπτά σχεδόν,έτσι θα έχουμε μια ελαστική μια ελαστική και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας .
- Σταδιακά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το λάδι κουταλιά- κουταλιά και ζυμώνουμε να πάρει η ζύμη μας το λάδι και στη συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο-λάδι
- Εάν μετά το τέλος του βουτύρου- λαδιού η ζύμη είναι πολύ μαλακιά, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι,όχι περισσότερο κολλάει λίγο η ζύμη και θα είναι μαλακιά σαν το λοβό του αυτιού μικρού παιδιού
- Όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ζυμώματος, των 15 λεπτών επαναφέρουμε ξανά το μηχάνημα στο ίδιο πρόγραμμα να το ξαναζυμώσει και πάλι από την αρχή .. για αλλά 5-10λεπτά*( αυτό αν θέλουμε το κάνουμε )* όσο περισσότερο ζυμώνουμε τόσο πιο κορδονάτο τσουρεκι έχουμε γεμάτο ίνες
- Αποσυνδέουμε τον αρτοπαρασκευστη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη ή Προθερμάνουμε το φούρνο στους 30_40 βαθμούς για 15 λεπτά,προσθέτουμε και ένα μικρό πυρέξ με βραστό νερό και μεταφέρουμε την ζύμη μας από το κάδο που την ζυμώσαμε σε λαδωμένο μπολ και βάζουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια καθαρή σακούλα η διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε να διπλασιαστεί ο όγκος, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2-3 ώρες
- Εαν το ζυμώσουμε στα χέρια ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο λίγο λίγο στα χέρια μας και με τις παλάμες μας τραβάμε την ζύμη .( προσοχή δεν ζυμώνουμε με τις γροθιές μας )έτσι ώστε η ζύμη να τραβήξει αέρα και να κάνει ίνες .
- Ρίχνουμε την ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και δίνουμε σχήμα στο τσουρέκι μας με ελαφρά λαδωμένα χέρια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα .
- Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό φούρνο καλά σκεπασμένα για 30_40 λεπτά και τα αλείφουμε με ένα κρόκο καλά χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι και 2 κουταλάκια του γλυκού γάλα ή νερό και πασπαλίζουμε με άφθονη αμύγδαλο φιλέ
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, προσθέτουμε και πάλι το πυρεξ με το βραστό νερό,στους 180 με πάνω και κάτω αντιστάσεις,για 10 λεπτά να πάρει χρώμα και μετά κατεβάζουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 35-40 λεπτά, αν θα κάνετε κουλούρα τσουρέκι όπως εγώ αν όμως κάνετε πλεξούδες θα μειώσετε το χρόνο ψησίματος στα 20-25 λεπτά ..
- Αφού κρυώσουν τα κλείνουμε σε σακούλα τροφίμων θα μείνουν μαλακά μέχρι και 5 μέρα δείτε τις ημερομηνίες στις φωτογραφίες και θα πεισθήτε ..
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΙΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου