Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΟΦΛΟΥΔΑ










Xρόνια  τώρα  έβλεπα  την  μαμά  να  βάφει  τ αυγά   μας  με  τις χημικές  βαφές  , που πάντα  διαπερνούσαν  το  κέλυφος  και  περνούσε  η βαφή  στο ασπράδι . Με δυσκολία  τα έτρωγα  ,  απο  την στιγμή  όμως που έφερα  στο  κόσμο  τα δύο  μου κοριτσάκια  είπα  να δοκιμάσω  μια  πιο  υγιεινή  υπέροχη  ιδέα  που  μου  είπε   η γιαγιά μου.... "με   φυτική  βαφή    μου  είπε  θα  βάφεις τα αυγά   σου    στα  παιδιά σου   όπως κάναμε   και εμείς  τότε "
Μου  εκμηστηρεύτηκε  λοιπόν   μια  συνταγή  της..  μου είχε  πει  πριν  πολλά  χρόνια   ότι  στα  παλιά εκείνα  χρόνια  τα πασχαλινά  αυγά   τα  βάφανε  με  κρεμμύδια .. μαζεύανε   λέει  τα  φλούδια  απο   ξερά τα κρεμμύδια  ολη  την   χρονιά  και  τα  χρησιμοποιούσαν  για φυτική  βαφή .   Οι αποχρώσεις που βγάζουν   στα αυγά μας  είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις μας 

Πάμε  να  τα  βάψουμε   μαζί   με  τα κοριτσάκια  μου  παρέα   λοιπόν και  να δούμε  τι χρώμα  θα αποκτήσουν.

ΥΛΙΚΑ  :
30 αυγά  μικρά  .
10 χούφτες  φλούδια  απο ξερά   κρεμμύδια   περίπου
1 φλυτζάνι του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
και λίγο  λάδι   με ένα  βαμβακερό πανάκι
  • Αν   θέλουμε  να κάνουμε  σχεδια  στα αυγά μας  ' πέρδικες "  έτσι   τα  λέμε   στον  τόπο μου  ..όπως  στις  φωτογραφίες  μου   πιο  κατω ....  θέλουμε  Καλσόν, κλωστή και μικρά  πλατιά φυλλαράκια από τα  λουλούδια  μας ή  από τον κήπο μας (μαϊντανό η  σέλινο ή  δημητριανό ή τριανταφυλλιά ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προτίμαμε  αυγά  χωριάτικα   φρέσκα απο το  χωριό ..αλλά  αν  αυτό  είναι αδύνατο παίρνουμε και  από  το εμπόριο πάλι  χωριάτικα αυγά,  αλλά να  είναι    μικρά ή  μέτρια    σπάνε   πιο  δύσκολα  , και άσπρα  ..κανουν  πιο  καλό  σχέδιο, τα  βγάζουμε  νωρίτερα  έξω από το ψυγείο,  να  έρθουν  σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο.   Μπορούμε  να τα βγάλουμε το πρωί αν πρόκειται να τα βάψουμε το απόγευμα ή από το προηγούμενο βράδυ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 20-25  αυγά ,για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). 
  • Φέτος   έβαλα  όπως   βλέπετε  και στην  φωτογραφία πιο  κάτω   και  3-4  φετούλες  από  άβραστο  πατζάρι ... αυτό  εδωσε  ένα σκούρο  χρώμα  .
  •  Καθαρίζουμε  τα  αυγά    καλά  με  νεράκι  για  τυχόν  βρωμιές και  μετά  με ένα πανάκι που έχει ξύδι περνάμε  τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό .Αν  θέλουμε   να  κάνουμε  σχέδια  στα  αυγουλάκια  μας  παίρνουμε  τα  καθαρά  αυγά  μας  και  με   ένα κομμάτι  απο  καλσόν   και  το πλατύ  φύλλαράκι    απο το  φυτό  που θέλουμε ,που το έχουμε   πλύνει  πρώτα  και  το  βάζουμε  πάνω  στο αυγό μας , μετά κλείνουμε  καλά  με το κομμάτι απο  το καλσόν  και το  δένουμε  σφιχτά, συνεχίζουμε  μέχρι  να τελειώσουν   τα αυγά  μας  και  τα  τοποθετούμε  στην κατσαρόλα  .

  •  Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας, τις εξωτερικέςφλούδες  από  τα ξερά   κρεμμύδια   που μαζέψαμε  και το αλάτι.     Ανάβουμε την εστία   στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται  τα αυγά μας με αποτέλεσμα να να σπάσουν.
 
 Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά.  , όχι  περισσότερο  χρόνο  γιατί  ο κρόκος  θα γίνει  σκούρος .
Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 15-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. 
Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε με   μια  κουτάλα   από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν  πάνω  σε   βαμβάκερό  πανί .
 Τέλος βγάζουμε   το  καλσόν  με το  φύλλο   , αφήνουμε  πάλι  να  στεγνώσουν  και  με ένα βαμβακερό πανί που έχουμε βάλει λάδι  τα περνάμε  για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. 
Αν  βάλουμε  λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας   θα   έχουμε   ενα  χρώμα   πορτοκαλί  στα  αυγά  μας ,όσο  πιο  πολλές  τόσο  πιο έντονο  χρώμα  θα  έχουμε .
.

2 σχόλια:

Stella's Κουζινομπερδέματα είπε...

Γεια σου Ελένη!
Καλορίζικη η σελίδα σου..
Καλές αναρτήσεις με νόστιμες δημιουργίες!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου ! Να είσαι καλά !