Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Μαλακιά,σπιτική πίτα...  είναι  γευστική και ελαστική 



ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φακελάκι  μαγιά ξηρή ή 25 γρ μαγιά  νωπή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι  ζεστό νερό χλιαρό 
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα χλιαρό 
  • 2 κουταλιές  της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο   
  • 1 κουτάλι  σούπας λάδι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3 φλιτζάνι και 1/2 φλιτζάνι λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή  μισό  για  ψωμί  και  μισό  για όλες τις χρήσεις  (βλέπε σημείωση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
    1. Διαλύουμε την  μαγιά σε  3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό, και την ζάχαρη  και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει .
      Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε  την μαγιά ,τη ζάχαρη, το γάλα, το λάδι, το γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    2. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    3. Τοποθετούμε  τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε  οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε  με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα ,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    5.   Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
    6. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια  κουταλιά λάδι ή αν τις  θέλουμε τις τηγανίζουμε  χωρίς  λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την  πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    7. Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλάμβάνουμε  με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
    8.  Η  πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε να κρυώσει  και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε  να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου και τις  ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    9. Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.
    Έκανα  διπλή δόση  γιατί  η  μια δεν μας  φτάνει ......

    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα 


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    9 σχόλια:

    Unknown είπε...

    Καλημέρα τής έφτιαξε και είναι τέλειες

    plathozymarakiablogspot.com είπε...

    Καλησπέρα σας !! Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν !! Καλό βράδυ ! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

    Nikokas είπε...

    Εξαιρετικές!!@

    plathozymarakiablogspot.com είπε...

    Καλημέρα σας !! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!! Καλη χρονια με υγεία!!

    Maria Manavi είπε...

    Καλησπέρα σας !!! Έκανα την συνταγή , αλλά με αλεύρι ολικής και βρώμης και άνοιξα λεπτό και έφτιαξα τορτίγιες . Πολύ ωραία η συνταγή !!!

    plathozymarakiablogspot.com είπε...

    Καλημέρα σας !!χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε ! Σας ευχαριστώ πολύ ,να είστε καλά να μεγειρευετε !!

    Ανώνυμος είπε...

    Teleio fainetai

    Ανώνυμος είπε...

    Fainetai teleio. Ta tips to kanoun poly eykolo. Exw ki egw mia idiaiteri sxesi me tis zymes kai ksexorizw tis epityximenes. Ayti einai tetoia

    plathozymarakiablogspot.com είπε...

    Καλημέρα σας!Σας ευχαριστώ πολύ! Το ζυμαράκι είναι λατρεία, αγαπώ να είμαι στην κουζινα μου και να ζυμώνω. !