Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ "ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ" ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ




 Ετοίμασα ζύμη για πίτσα για αυτή την φορά έβαλα γάλα αντί για νερό και μου περίσεψε σχεδόν μισή να την βάλω στην κατάψυξη .
Τελικά όχι δεν την αποθήκεύσα στην κατάψυξη..είχα στο ψυγείο την αγαπημένη μου παρμεζάνα και λίγη ακόμα μοτσαρέλα απο την πίτσα και έφτιαξα μερικά 'κριτσίνια'!!
 Η ζύμη πίτσας διάβασα σε  πολλά σάιτ μαγειρικής όχι ελληνικά  ..γίνεται εκ των προτέρων και αποθηκεύετε στο ψυγείο για αργή και κρύα διαδικασία ζύμωσης .Βλέπετε,η ζύμη αναπτύσσει τη μέγιστη γεύση μέσα από την αργή άνοδο του κρύου περιβάλλοντος . 
Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επιβράδυνση της ζύμης.Αν θέλετε μπορείτε να μην ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία αλλά να αφήσετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 40-45 λεπτά και προχωράτε στην διαδικασίας εκτέλεσης .
Θα σας πάρει λιγότερο από 10 λεπτά να  την ετοιμάσετε και να την βάλετε στο ψυγείο. 
Το ψημένο σκόρδο και το ωμό σκόρδο είναι σαν τη μέρα και τη νύχτα. Το ακατέργαστο σκόρδο είναι πικάντικο,ενώ το ψημένο σκόρδο είναι πολύ πιο ήπιο και γλυκύτερο. Κάθε φορά που ψήνετε ένα φαγητό στο φούρνο,βάζετε1-2 κεφάλια σκόρδου τυλιγμένα σε ένα φύλλο λαδόκολλα, και ξανά τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο φύλλο και όταν είναι έτοιμα και  κρυώσουν  τα καθαρίζετε και τα πολτοποιήστε και τα αποθηκεύετε κάνοντάς τα  πολτό σε γυάλινο μικρό μπολ με λάδι  

  ΥΛΙΚΑ: 

ΓΙΑ  ΖΥΜΗ  ΠΙΤΣΑ:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή 
  • 2/3 φλιτζάνι (155ml) χλιαρό γάλα 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 250 γρ αλεύρι για πίτσα ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουτάλι  της σούπας ελαιόλαδο
ΓΕΜΙΣΗ :
  • 1σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη ή ψημένη
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο ή λάδι από ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.) τριμμένα τυρί μοτσαρέλα ή ότι άλλο τυρί  θέλετε 
  • ¼ φλιτζάνι (50 γρ) τριμμένο τυρί  παρμεζάνα ή ότι άλλο τυρί θέλετε
  • ½ κουταλάκι του γλυκού  πιπέρι άσπρο και κόκκινο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη πίτσας:Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 1/3 του φλιτζανιού (80ml ) χλιαρό  γάλα .(Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό πολύ το υγρό , θα σκοτώσει τη μαγιά.) Προσθέτουμε  τη ζάχαρη και αφήνουμε  να φουσκώσει για 5 λεπτά. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, πράγμα που σημαίνει ότι η ζύμη είναι ζωντανή.
  2. Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμιξης  ή  στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή  προσθέτουμε  το αλεύρι,  το μίγμα της  μαγιάς και το υπόλοιπο 1/3 φλιτζάνι (75ml) χλιαρού γάλακτος που έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζύμώνουμε .(Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη ζύμη με το χέρι.) Μόλις η ζύμη αρχίσει να μαζεύτε , προσθέτουμε  το ελαιόλαδο. Η ζύμη μας  πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης.
  3. Την μεταφέρουμε σε  λαδωμένο καθαρό μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει μακριά από ρεύματα σε ζεστό μερος  ,μεσα στο φούρνο της κουζίνας και βάλτε και ένα μπόλ με  βραστό  νερό μεσα (βοηθάει  να έχει υγρασία η ζύμη μας )

    για 30-40 λεπτά και  να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο της 
  4. Eπειδή έπρεπε να φύγω από το σπίτι και να λείψω πάνω από 2 ώρες και αν άφηνα την ζύμη σε  ζεστό μέρος να  ξεκουραστεί όταν θα γύριζα το μόνο σίγουρο ήταν ότι  δεν θα έβρισκα ζύμη μέσα στο μπολ θα ξεχίλιζε.Έκανα το εξής  παρακάτω  :    
  5.   Μεταφέρουμε την  ζύμη σε καθαρό πάγκο εργασίας και κόβουμε  σε 2 ίσα μέρη. Σχηματίζουμε κάθε ζύμη σε μια σφαίρα, απλώνουμε  γενναιόδωρα  λάδι σε κάθε  ζύμη  και τα βάζουμε σε ξεχωριστές τσάντες zip-lock. Αφήνουμε τη ζύμη όλη την νύχτα ή  την μέρα ανάλογα να  κάνει αργή ωρίμανση και θα  έχουμε την μέγιστη και καλύτερη γεύση.
  6. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αφήνουμε  το να ανέβει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, προτού δημιουργήσουμε τα κριτσίνια 
  7. Ετοιμάζουμε τον πάγκο μας  ..
  8. Για να φτιάξουμε  τα φωμάκια  :Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 220 ° C 
  9.  Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο  (25x30cm). Απλώνουμε  το μισό από τον πολτό σκόρδου σε όλη τη ζύμη. Πασπαλίζουμε περίπου το μισή μοτσαρέλα και την παρμέζάνα  στο μισό της ζύμης. Πασπαλίζουμε με  λίγο πιπέρι άσπρο και λίγο κόκκινο. Διπλώνουμε  τη ζύμη στο μισό για να καλύψουμε  τα τυριά. Πασπαλίζουμε λίγο περισσότερο τυρί μοτσαρέλα στην κορυφή και κόβουμε τη ζύμη σε 6-7 λωρίδες. Περιστρέφουμε σε σπείρα κάθε λωρίδα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και  τα  αλείφω  με  λίγο  γάλα. Ψήνουμε  για 15-18 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Επαναλάμβάνουμε  με  την υπόλοιπη ζύμη και το τυρί
  1. Τρώγονται πολύ  γρήγορα και δεν προλαβαίνουν  να κρυώσουν ..



  2.   
    Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: