Σελίδες

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ BURGER ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΑΚΙ










Κάνει περίπου10-11 ψωμάκια  η συνταγή ,την πήρα  από εδώ    
την  βρήκα σε  μια  ομάδα  μαγειρικής  στο  fb ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ - Η ΦΥΣΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΙΆ!  και  μου άρεσε το προζυμάκι. Οπως καταλαβαίνετε δεν έχασα την ευκαιρία να την φτιάξω . Πάμε λοιπόν στην κουζίνα,θα ξεκινήσουμε από το βραδάκι της μιας ημέρας και θα το  ετοιμάσουμε .. ζύμωμα και φούσκωμα μετά από 1 και 1/2 με 2 ημέρες .. 

ΠΡΟΖΥΜΙ:


ΥΛΙΚΑ :
150 γραμμάρια ΠΡΟΖΎΜΙ
Ανακατεύουμε 7-9  γραμ  ξερή μαγιά με 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 15 γραμμάρια νερού και 10 γραμμάρια καστανής ζάχαρης, αφήνουμε να διπλασιαστεί και στη συνέχεια τροφοδοτούμε πάλι με 50 γρ αλεύρι, 25 γραμμάρια νερό και 10 γραμμάρια καστανή ζάχαρη. και αφήνουμε διπλασιαστεί , η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 1 ημέρα και μισό σε θερμοκρασία δωματίου 21 βαθμούς Κελσίου


  ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
400  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα το αλεύρι  και φυσικά  τα αυγά  σας  
100 γρ αλεύρι αλεύρι για  ψωμί
2 αυγά (108 γρ )
190 γραμμάρια γάλακτος
8  γρ αλάτι
10 γρ καστανή ζάχαρη
Και 80 γραμμάρια βουτύρου
 1αυγό  διαλυμένο με μια  κουταλιά  σούπας και μια  πρέζα αλάτι  για το τέλος 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το προζυμάκι στο μπολ του μίξερ, όλα τα άλλα συστατικά εκτός από το βούτυρο ανακατεύουμε  και  αρχίζουμε  να ζυμώνουμε το μίγμα  μας ..  
  • Ζυμώνουμε ώστε  να έχουμε  μια  ομαλή  ζύμη , απαλή  και μαλακιά  σαν το λοβό ενός μικρου παιδιού  στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε και πάλι (ζυμώνουμε  πολύ ώρα  15-20 λεπτά  έτσι ώστε η ζύμη σας να αναπτυχθεί ωραία και να είναι μεταξένια απαλή -  Είναι το κλειδί για μαλακά ,και αφράτα ψωμάκια 
  • Βάζουμε  την ζύμη  μας σε καθαρό  λαδωμένο μπόλ  και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά  από ρεύματα και την αφήνουμε  να ξεκουραστεί -φουσκώσει .
  • Η ζύμη πρέπει να αυξηθεί  σε ογκο της  για περίπου 40% στο δοχείο, όχι περισσότερο,
  • Βγάζουμε  την ζύμη  μας  πάνω σε καθαρό αλυερωμένο πάγκο εργασίας της δίνουμε  σχήμα  στενόμακρης  φρατζόλας και με  μια κοφτερή  σπάτουλα κόβουμε 10-11 κομμάτια  ζύμης 100 γρ  σχεδον και  διαμορφώνουμε  με τα χέρια  μας   τα  ψωμάκια μας  .
  • Με ένα πινέλο τα  περνάμε με  το αυγό  καλύβουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε  να  φουσκώσουν  για  20-30 λεπτά
  • Προθερμαίνουμε του φούρνου στους  200  βαθμούς  και  βάζουμε  στο  φούρνο μας  ένα ταψί -πυρεξ  με ζεστό νερό (βοηθάει  να κρατηθουν μαλακά  τα  ψωμακια  μας  με  μαλακιά  κρουστα )και ξαναπερνάμε  με  το πινελο  το μίγμα του αυγού , πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορους / σουσάμι και ψήνουμε μέχρι  να πάρουν  ένα ωραίο και καφέ χρώμα   περίπου  30 λεπτά  
 
 

 


Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: