Ένα αγαπημένο γλυκό πολλών ανθρώπων ,εγώ όμως ομολογώ την πικρή μου αλήθεια είναι από τα γλυκά που δεν μου αρέσουν, όμως αυτό το χρώμα του και με δελεάζει να σας το παρουσιάσω σήμερα ,,είναι συνταγή της φίλης Δάφνη Λεμονάκη όπως και οι φωτογραφίες είναι δικιές της.
Είναι ΤΟΣΟ καλοφτιαγμένο που όταν είδα τις φωτογραφίες της στο FB,,είπα πως αυτή η συνταγή δεν πρέπει να λείπει από τα σιροπιαστά γλυκά μου και της ζήτησα να το αναρτήσω στο blog μου
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαη συλλέγουμε τα σύκα και ίσως και λίγο αργότερα ανάλογα με την περιοχή ,φτάνει να μην σποριάσουν και δεν έχουμε καλό αποτέλεσμα στο γλυκό μας
Πάμε να δούμε μαζί ,,πως το φτιάχνει ..
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σύκα 140 κομμάτια
2 κιλά ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 λεμόνι
2 βανίλιες
Γαζόπετρα μέγεθος σαν στραγάλι (δίνει στο γλυκό ωραίο πράσινο χρώμα .και να γίνει τραγανό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από μικρούλα θυμάμαι την μαμά μου που μας μάζευε τα ώριμα σύκα να φοράει γάντια γιατί τις προκαλούσε φαγούρα το γάλα
Αφού κόψουμε τα κοτσάνια και ανοίξουμε μια τρυπούλα στο κάτω μέρος.
Τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα 2 φορές από 5 λεπτά και μετά τα βάζουμε για μισή ώρα στη γαλαζόπετρα.
Στη συνέχεια τα πλένουμε καλά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Τα ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό να μουλιάσουν όλη την νύχτα
Την επόμενη με μια οδοντογλυφίδα τα περνάμε από το κοτσάνια μέχρι κάτω κ μια στη μέση κ τα ζουλάμε να φύγει όσο γίνετε περισσότερο νερό και τα αφήνουμε σε τρυπητή κατσαρόλα να στραγγί
ξουν τα νερά. Να ξέρετε ότι τα σύκα μας θα ζαρώσουν ,αλλά μην φοβηθείτε θα ξανά αποκτήσουν το
όμορφο σχήμα τους .στο σιρόπι .
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό και το χυμό του λεμονιού και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και τα σύκα μας και τα βράζουμε άλλα 10 λεπτά.
Το αφήνουμε όλη νύχτα να βγάλουν τα υγρά τους και την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά για 10 με 15 λεπτά περίπου ..προσθέτουμε και τις βανίλιες και τις δύο κουταλιές γλυκόζη.
*Ένα κολπάκι για να δούμε αν το σιρόπι μας έχει δέσει η μαμά μου μου έμαθε...βασικά θυμάμαι να την βλέπω να βάζει ένα πιάτο στην κατάψυξη για 2-3 λεπτά και όταν το βγάλουμε ρίχνουμε μια κουταλιά σιρόπι και με το κουτάλι ξεχωρίζουμε και αν ο ΄'διάδρομος΄' που φτιάξαμε παραμείνει καθαρό , τότε το σιρόπι μας έχει δέσει,
Αφού κρυώσει λίγο το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα που αποστειρώνουμε στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά και βιδώνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.
- Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
- Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγή Και καλή μας όρεξη !
1 σχόλιο:
Πολύ ωραία συνταγή. Του χρόνου πιστεύω να προλάβω να κόψω ρινια. Οι φωτογραφίες τελειες. Μπράβο.
Δημοσίευση σχολίου