Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΠΕΤΜΕΖΟΨΩΜΟ




Eίμαστε στο μήνα Νοέμβριο ..ο τρύγος έχει τελειώσει ,μαζέψαμε τα σταφύλια μας .

Ετοιμάσαμε και το κρασάκι μας ,αποθηκεύσαμε το μούστο μας  για τα μουστοκούλουρα μας ..και φτιάξαμε και το  πετιμέζι μας , για το βαρύ χειμώνα.

Φτιάξαμε ένα υπέροχο ψωμάκι όλο αρώματα ,γευστικό και αφράτο με  πετιμέζι,του έδωσε ένα υπέροχο χρώμα και άρωμα και γεύση που δύσκολα σταματάς να το τρώς

 Πάμε να το φτιάξουμε παρέα λοιπόν.. 

 
ΥΛΙΚΑ:

200 γρ αλεύρι κίτρινο ή ολικής άλεσης

600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 

2-3  κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 

1 κούπα νερό χλιαρό

1/2 κούπα πετιμέζι 

 Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 1/2 κούπα  καρύδια  χοντροκομμένα ή και φουντούκια 

1/2  κουταλάκι του γλυκού  κανέλα

1 βανίλια(προαιρετικά)

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

60 γρ βούτυρο ή 30 γρ βούτυρο και 30 ml λάδι ελιάς 

5 γρ αλάτι 

2 φακελάκια μαγιά ξερή ή  50 γρ νωπή μαγιά

1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο  ή γλυκό (ότι έχετε)

1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ

1/2 κούπα σταφίδες ξανθιές

1/2 κούπα σταφίδες μαύρες

 σουσάμι για το τέλος

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, με τις 2-3 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε βούτυρο  και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και  το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου,το ξύσμα την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και τις σταφίδες που τις έχουμε πρωτα φουσκώσει σε ζεστό νεράκι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με νερό ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ολόκληρες καρύδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..

 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: