Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ ΒΡΕΧΤΗ





Μια ακόμα πιτούλα που φταίξαμε  τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω ...βρείτε όπως την λέμε στον τόπο μου στην Θεσσαλία,μια πιτα με περισσότερες στρώσεις ,,3 ήκαι πιο πολλές, 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ :
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

ΥΛΙΚΑ:
    • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
    • 2 κουταλιές σούπας  τσικουδιά  ή  ξύδι
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .
    • μια  πρέζα  ζάχαρη
    • 4 γρ ξερή μαγιά
    • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 
     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,  την  τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας
    • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
    • 500  γρ  σπανάκια
    • ένα δεματάκι μεγάλο σέσκουλα,καυκαλιθρες  και μυρώνια 
    • 3 πράσα  μόνο το άσπρο μέρος
    • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
    • 1  ξερό κρεμμύδι  
    •  λίγο άνιθο  (προαιρετικά )
    • ½ κιλό τυρί φέτα
    • ανθότυρο 
    • 2 αυγά
    • λίγο ριζάκι ή τραχανά φουσκωμένο σε λίγο νεράκι 
    • λίγο  πιπέρι
    •  λάδι (για την γέμιση και για να ραντίζουμε τα φύλλα)


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    •  Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι μας  και το σέσκουλο  και τα άλλα χόρτα ,τα πλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν τα νερά τους και στην συνέχεια  προσθέτουμε αλάτι να μαραθούν ,τα  αφήνουμε στην άκρη .

    • Ψιλοκόβουμε τα πράσα ,τα δύο είδη κρεμμυδάκια ,τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε με λίγο νεράκι προσθέτουμε και τον τραχανά ..Μόλις τελειώσει το νερό προσθέτουμε λίγο λαδάκι και τα σοτάρουμε ,προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι .

    • Μόλις κρυώσουν τα ενώνουμε όλα μαζί τα λαχανικά και προσθέτουμε τ' αυγά. και μια κουταλιά αλεύρι .Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε ένα φύλλο και συνεχίζουμε έτσι ,,βάζουμε 3_4φύλλα προσθέτουμε την γέμιση ,,με τα λαχανικά φέτα με ανθότυρο ,προσθέτουμε 3 φύλλα λαδωμένα και  ξανά γέμιση με τυράκια, ξανά αλλά 3 φύλλα λαδωμένα και ξανά γέμιση με τυράκια ,προσθέτουμε 3 λαδωμένα φύλλα και ξανά γέμιση και τυράκια ,και τέλος προσθέτουμε άλλα 3 λαδωμένα φύλλα.

    • Χαράζουμε την πίτα μας ,την λαδώνουμε και βρέχουμε και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για  60 λεπτά  περίπου 

    • Στο διάστημα που ψήνετε έχουμε λόγο νεράκι με λίγο λάδι και την βρέχουμε 2-3 φορές 








    Καλή επιτυχία!!
    • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή    
        
                                                   Και  καλή μας  όρεξη !!

    Δεν υπάρχουν σχόλια: