Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ -ΣΤΑΦΥΔΕΣ

Αρωματικό   κανελόψωμο    δοκιμάστε  το  με ένα  ποτύρι  γάλα   για  το  πρωινό μας   ή  με  τον απογευματινό καφέ  και το  τσάι  μας  .. ..πάμε  να  το φτιάξουμε ..



YΛΙΚΑ :
Ζύμη:
500-550  γρ αλεύρι για  τσουρέκια  
120  γρ   Ζάχαρη
3   κρόκοι αυγών
1/2  κουταλάκι  γλυκού  αλάτι
250 ml  Χλιαρό  γάλα
25 g  γρ νωπής μαγιάς  ή 1 φακελάκι ξηρη  μαγιά
30 ml λάδι
 Λίγο   ξύσμα  λεμονιού   ή  πορτοκαλιού
1 Βανίλια-ζάχαρη   (εγώ έβαλα  μια  με  αρωμα  κανέλας )
Κακουλέ 

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
100    γρ βούτυρο
  κανέλα
100  γρ καστανή  ζάχαρη ή λευκή   ζάχαρη
 Σταφύδες  150  γρ  μουλιασμένες  σε  νερό  με λίγο  κονίακ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μας με τα 100  γρ αλεύρι. Προσθέτουμε  μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και τα  100ml  χλιαρό  γάλα και την αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου  ( 30 λεπτά να φουσκώσει)
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε  το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη  ,το χλιαρό   υπόλοιπο  γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά ,  τους χτυπημένους κρόκους των αβγών και με το αλάτι,  το λάδι  και το  ξύσμα , την βανίλια , και  κακουλέ  (προαιρετικά για  περισσότερο άρωμα ).    Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει ελαστική και αφράτη   και  μαλακιά  .
  •   Την  αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα για  1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.(βάλτε τη σε ζεστό φούρνο 40 βαθμών),(εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και  μισή ώρα και ξένοιασα. ) 
  • Παίρνουμε   την ζύμη  μας  την  χωρίζουμε  σε 2 μέρη  ένα  μικρότερο    σχεδόν   150 -200 γρ    για  να κάνουμε  το  τριαντάφυλλο  στην  μεση  και  το υπόλοιπο ζυμάρι  μας   πάνω σε αλευρωμένο πάγκο  ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατ  40χ50 εκατ . και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο , και πασπαλίζουμε  με  μπόλικη  κανέλα  και  της  μουλιασμένες  σταφύδες 

  • Κόβουμε το φύλλο  λωρίδες 4       με  φαρδος   8-9 cm  τις  μεταφέρουμε  όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μου  την   μια   πανω  στο  άλλη   .
 
  • Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα ή  ανάλογα με το πόσο ύψος και  πάχος  έχει η φόρμα  που θα  χρησιμοποιήσουμε    και  τα  τοποθετούμε  το  ένα  δίπλα  στο  άλλο  στη  στρογγυλη  φόρμα  με  αποσπώμενο  πάτο , και στην μέση  φτιάχνουμε  το ζυμαρένιο τριαντάφυλλο
  • Αφήνουμε να φουσκώσει   για  καμιά  ώρα  σκεπασμένο    σε  ζεστό   μέρος    και στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο προθερμασμένο  170  βαθμούς  για   45 -50  λεπτά    μέχρι να ροδίσουν όμορφα και δοκιμάζουμε  με  την  οδοντογλυφίδα  ή  ένα   μαχαίρι αν έχει  ψηθεί .

Πηγαίνει πολύ με ένα ποτήρι γάλα το πρωί   ή το  βραδυ  .
Απολαύστε το!



Δεν υπάρχουν σχόλια: