Αρωματικό κανελόψωμο δοκιμάστε το με ένα ποτύρι γάλα για το πρωινό μας ή με τον απογευματινό καφέ και το τσάι μας .. ..πάμε να το φτιάξουμε ..
YΛΙΚΑ :
Ζύμη:
500-550 γρ αλεύρι για τσουρέκια
120 γρ Ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 ml Χλιαρό γάλα
25 g γρ νωπής μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρη μαγιά
30 ml λάδι
Λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 Βανίλια-ζάχαρη (εγώ έβαλα μια με αρωμα κανέλας )
Κακουλέ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
100 γρ βούτυρο
κανέλα
100 γρ καστανή ζάχαρη ή λευκή ζάχαρη
Σταφύδες 150 γρ μουλιασμένες σε νερό με λίγο κονίακ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πηγαίνει πολύ με ένα ποτήρι γάλα το πρωί ή το βραδυ .
Απολαύστε το!
Ζύμη:
500-550 γρ αλεύρι για τσουρέκια
120 γρ Ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 ml Χλιαρό γάλα
25 g γρ νωπής μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρη μαγιά
30 ml λάδι
Λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 Βανίλια-ζάχαρη (εγώ έβαλα μια με αρωμα κανέλας )
Κακουλέ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
100 γρ βούτυρο
κανέλα
100 γρ καστανή ζάχαρη ή λευκή ζάχαρη
Σταφύδες 150 γρ μουλιασμένες σε νερό με λίγο κονίακ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μας με τα 100 γρ αλεύρι. Προσθέτουμε μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και τα 100ml χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου ( 30 λεπτά να φουσκώσει)
- Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη ,το χλιαρό υπόλοιπο γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά , τους χτυπημένους κρόκους των αβγών και με το αλάτι, το λάδι και το ξύσμα , την βανίλια , και κακουλέ (προαιρετικά για περισσότερο άρωμα ). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει ελαστική και αφράτη και μαλακιά .
- Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.(βάλτε τη σε ζεστό φούρνο 40 βαθμών),(εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και μισή ώρα και ξένοιασα. )
- Παίρνουμε την ζύμη μας την χωρίζουμε σε 2 μέρη ένα μικρότερο σχεδόν 150 -200 γρ για να κάνουμε το τριαντάφυλλο στην μεση και το υπόλοιπο ζυμάρι μας πάνω σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατ 40χ50 εκατ . και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο , και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και της μουλιασμένες σταφύδες
- Κόβουμε το φύλλο λωρίδες 4 με φαρδος 8-9 cm τις μεταφέρουμε όπως φαίνετε στις φωτογραφίες μου την μια πανω στο άλλη .
- Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα ή ανάλογα με το πόσο ύψος και πάχος έχει η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στη στρογγυλη φόρμα με αποσπώμενο πάτο , και στην μέση φτιάχνουμε το ζυμαρένιο τριαντάφυλλο
- Αφήνουμε να φουσκώσει για καμιά ώρα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος και στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο προθερμασμένο 170 βαθμούς για 45 -50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν όμορφα και δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί .
Πηγαίνει πολύ με ένα ποτήρι γάλα το πρωί ή το βραδυ .
Απολαύστε το!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου