Μετά από το γάλα που δοκίμασα στο τσουρέκι μας,την κρέμα γάλακτος και το υγιεινό και πολυσυζητημένο κεφίρ .... μια ακόμα προσπάθεια για τσουρέκι
με προζύμι και φυσικά με ξινογαλο Πάμε ναι το φτιάξουμε παρέα λοιπόν ...
Μετά από τόσες ζύμες τσουρεκιού ..που έχω κάνει κατέληξα πως η
υγρασία που έχει η ζύμη βοηθάει στο να γίνουν οι ίνες στο τσουρέκι μας .. για αυτό και εγώ έκανα κάποιες αλλαγές στα υλικά
από αυτή την συνταγή που βρήκα εδώ ..
Πηγη www.glykamystika.gr/συνταγες-για-γλυκα/.../Μαστιχάτο-τσουρέκι.html
ΥΛΙΚΑ:
Για το προζύμι:
100 γρ. αλεύρι σκληρό
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
100 ml νερό χλιαρό
Πηγη www.glykamystika.gr/συνταγες-για-γλυκα/.../Μαστιχάτο-τσουρέκι.html
ΥΛΙΚΑ:
Για το προζύμι:
100 γρ. αλεύρι σκληρό
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
100 ml νερό χλιαρό
Για το τσουρέκι:
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. ξινόγαλο +50 ml γάλα χλιαρό
150-180 γρ. ζάχαρη
5 γρ.μαχλέπι σκόνη
2 γρ.μαστίχα σκόνη
3 αυγά
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι και 3 κουτάλια σούπας χυμό πορτοκαλιού φρέσκο όχι απο το ψυγείο
700-750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
250 γρ. προζύμι που κάναμε που κάναμε πιο πάνω
1 αυγό με λίγο νερό ή γάλα και 1 κουταλιά λάδι για το άλοιμα στο τέλος
1 αυγό για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. ξινόγαλο +50 ml γάλα χλιαρό
150-180 γρ. ζάχαρη
5 γρ.μαχλέπι σκόνη
2 γρ.μαστίχα σκόνη
3 αυγά
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι και 3 κουτάλια σούπας χυμό πορτοκαλιού φρέσκο όχι απο το ψυγείο
700-750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
250 γρ. προζύμι που κάναμε που κάναμε πιο πάνω
1 αυγό με λίγο νερό ή γάλα και 1 κουταλιά λάδι για το άλοιμα στο τέλος
1 αυγό για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το προζύμι. Σκεπάζουμε πολύ καλά με καπάκι και το «ξεχνάμε» για 10-12 ώρες .
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (η δική μου κουζίνα έχει από το 1-9 στο 2) βάζουμε το βούτυρο, το ξινόγαλο, τη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζεσταίνουμε λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και το χυμό και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός. Βάζουμε το παραπάνω μείγμα μαζί με το αλεύρι και το προζύμι στο μίξερ με το γάντζο. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη διάφανη και με μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα που διαρκεί 15 λεπτά το ζύμωμα και τα ζύμωμα 2 φορές. Και το βούτυρο το έριξα λίγο λίγο στο δεύτερο ζύμωμα. Όταν έβαλα στην κατσαρόλα να ζεσταθούν τα υλικά μου δεν έβαλα το βούτυρο ..και το άφησα για το τέλος )
- Αφού διπλασιαστεί, με τα χέρια μας χτυπάμε λίγο το ζυμάρι να «πέσει», να χάσει δηλαδή τον όγκο του και το σκεπάζουμε περιμένοντας πάλι να διπλασιαστεί για δεύτερη φορά
- Όταν είναι έτοιμο, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 9 ίσα μέρη.Πλάθουμε κάθε 3 κομμάτια σε κορδόνια και ένα τσουρέκι.
- Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170⁰C. Σπάμε το αυγό για επάλειψη, το χτυπάμε με ένα πιρούνι προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό και προσθέτουμε αμύγδαλο φιλέ. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τη βοήθεια ενός πινέλου. Αφήνουμε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε όγκο για μια τελευταία φορά. Για 30 λεπτά .
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 170⁰C με αέρα για 35 λεπτά. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα.
Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook
Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου