Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
30 γρ  φρέσκια μαγιά  ή 10 γρ  ξερή  μαγιά 
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό γάλα
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά + 1 κρόκο αυγού
Λίγο  μαχλέπι  και  λίγο κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού
6-7 φλιτζάνια αλεύρι + επιπλέον αλεύρι  για το  ζύμωμα
100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα  ή  2κουταλίες  σούπας  κακάο  ανακατεμένο με λίγο  γάλα 
καρύδια  τριμμένα
ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
30-40 γρ βούτυρο, λιωμένο
1/3 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
1 ασπράδι  καλα  χτυπημένο

1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα σε  φιλέ για  το τέλος
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε  τη μαγιά στο ζεστό νερό, προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3-4 κουταλιές της σούπας το αλεύρι, ανακατέυουμε και αφήνουμε  στην άκρη να φουσκώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα ή ανακατεύουμε  με το χέρι  ,προσθέτουμε και    το  μείγμα της μαγιάς  και προσθέτουμε  και   το αλεύρι  σταδιακά  και  ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά, και εύπλαστη .(εγω τα εβαλα   στον αρτοπαρασκευαστη )
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα  μπέν  μαρί  και την  αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  •   Παίρνουμε λίγο περισσότερη  από το 1/2 της ζύμης  μας  και την  βάζουμε    σε ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 1 κουταλια της σούπας ελαιόλαδο  και  την  σκεπάζουμε  με πετσέτα  και την αφήνουμε  σε ζεστό μέρος μακριά  απο κρύα  ρεύματα .(εγω  την έβαλα  σε ζεστό  φούρνο  για  περισοτερο  απο  3 ώρες,  κατι  μου ετυχε  και δεν μπορεσα  να την φτιαξω  πιο  νωρίς)
  • Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε    τη  υπόλοιπη ζύμη και ρίχνουμε  την  λιωμένη  σοκολάτα  και ζυμώνουμε  περίπου 3-4 λεπτά, ετσι  ωστε  να έχουμε  μια εύπλαστη ζύμη.       Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή - προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
  • Και πάλι μεταφέρουμε  σε άλλο μεγάλο μπολ λιπαίνοντας με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο  ολη  την ζύμη μας ,και  καλύψτε το μπολ με ένα  βαμβακερό πανί και αφήνουμε α φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (με προθερμασμένο στους 45-50C και γυρίστε το φούρνο για περίπου 50-6ολεπτά). 
  • Παίρνουμε  την  λευκή ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο  περίπου 60 έως 40 εκατοστά και πάχος περίπου 0,5 εκατοστά Απλώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη.      Επαναλάμβάνουμε  τη διαδικασία με την  ζύμη σοκολάτας, αφήνοντας την  1-2 εκατοστά μικρότερη από  την λευκή ζύμη .
  • Απλώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη  και  τα τριμμένα  καρύδια .
  • Τυλίγουμε  σε σφιχτό ρολό, αφήνοντας 1,1/2  εκατ  ατύλιχτο(αυτό  θα είναι  οι κεραίες  της  πεταλόυδας )    και  αλείψτε  με χτυπημένο ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και τα αμύγδαλα. 

  • Κόβουμε  με ένα κοφτερό μαχαίρι  φέτες με πάχος 1 cm και τοποθετούμε  σε ταψί με  χαρτί ψησιματος και  περνώντας της άκρες της ζύμης ελαφρά με λίγο νεράκι για να κολλήσει, ενώνουμε  της  φέτες  σχήματιζοντας  την πεταλούδα  μας  ('οπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μου)_
  • Με  2 ξύλινα κουτάλια  ή και με τα δύο δαχτυλά  μας  πατάμε   της "πεταλόυδες   μας "  για να διαμορφώσουμε  τα φτερά των πεταλούδων. και  ανοίξτε  το  ζυμαρι  που  δειχνει  της  κεραίες .
  • Καλύψτε με  βαμβακερό ύφασμα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο (ή σε προθερμασμένο στους 45-50C και γυρίστε το φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά). Ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  180  βαθμούς  γιΑ  15-20   λεπτα .    
  • Σερβίρτετα στο πρωινό ή τον καφέ ή το αγαπημένο ζεστό ρόφημα !!!






Δεν υπάρχουν σχόλια: