Σελίδες

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΜΗΛΑ ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ

 

Ζυμαράκια πλάθουμε .. πάλι εμείς αυτή την φορά με μήλα🍎 ..και η γέμιση αλλά και το σχήμα τους ...Λίγα μήλα 🍎που ζαρωσανε και δεν τα έτρωγε κάνεις .... έγιναν ένα υπέροχο σνακ για το πρωινό μας αλλά και για τον απογευματινό μας καφέ ...αρχικά έγιναν ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ για αυτούς που νηστεύουν και ετοιμάσαμε και με γέμιση σοκολάτας 🍫 θα δώσω συνταγή τις επόμενες μέρες ...

Μπορούμε να φτιάξουμε και αυτή την συνταγή 

Κέικ με μήλο και χυμό πορτοκάλι και καρύδια🍎

Νηστίσιμα μπισκότα με πολτό μήλου και μπανάνα 🍌🍎

Κέικ μήλου χωρίς αυγά🍎

ΥΛΙΚΑ :

500-550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και περισσότερο .

25 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά

40_60 γρ ζάχαρη ανάλογα ...
5 γρ αλάτι 

250 γρ χλιαρό νερό ή αμύγδαλογάλα 
60 γρ βούτυρο, λειωμένο και κρύο ή  λάδι για να τα κάνουμε νηστίσιμα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ )
ξύσμα από πορτοκάλι 🍊 

 
ΓΕΜΙΣΗ  1  :
2 μεγάλα μήλα κόκκινα 🍎🍎
1 κουταλιά βούτυρο ή  λάδι ελαφρύ 
1-3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη,ανάλογα πόσο γλυκειά την θέλουμε 
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
Χυμό από ένα πορτοκάλι 🍊
1 βανίλια 
Καρύδια τριμμένα ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας ,εγώ έβαλα αμύγδαλα που είχα πρόχειρα ..
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αφού έχουμε καθαρίσει και κόψει τα μήλα μας 🍎🍎σε μικρούς κύβους,λιώνουμε το βούτυρο  προσθέτουμε την ζάχαρη και τα μήλα την ζάχαρη και την κανέλα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά να μείνουν μόνο καραμελώμενα τα μήλα μας..αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα μήλα 🍎

ΓΕΜΙΣΗ 2:

1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ,ή   αμύγδαλα 
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουλιασμένες σε νερό με λίγο κονιάκ
1/2 κούπα ταχίνι.
κουταλιές σούπας μέλι 
1/2 κούπα ζάχαρη.
1 πρέζα κανέλα.
1 πρέζα γαρύφαλλο

  •   Ρίχνουμε το ταχίνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει έτσι ώστε να έχει πιο ρευστή μορφή και το ανακατεύουμε ελαφρά για 1 λεπτό. 
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Αραιώνουμε στο χλιαρό νερό την μαγιά μας και την ζάχαρη. 
  • Σε ένα μπωλ που έχουμε βάλει το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά την σκεπάζουμε με λίγο αλεύρι και τη αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει. 
  • Προσθέτουμε και  το βούτυρο σε κομμάτια και το αλάτι και ζυμώνουμε. 
  • Κάνουμε μια ζύμη αφράτη και απαλή να κολλάει στα χέρια μας ελάχιστα . 
  • Εγώ τα βάζω στον αρτοπαρασκευαστή.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από κρύα ρεύματα ,ιδανικά μέσα στο φούρνο της κουζίνας μας που έχουμε ανάψει από πιο πριν για 10λεπτα στους 40 βαθμούς για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει των όγκο της 
  •   Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια ζύμης 50-60γρ   τα δίνουμε σχήμα μπάλας και και αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με μια μεμβράνη να ανέβει η ζύμη για 15 λεπτά.
  • Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει .
  • Στην συνέχεια με ένα πλάστη ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης σε μικρή πιτουλα και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση με μήλα ,δεν τα παραγεμιζουμε θα ανοίξουν και θα χαλάσει το σχήμα τους και πασπαλίζουμε με καρύδια ,κλείνεις καλά στις άκρες και δίνουμε με τα χέρια σας στρογγυλό σχήμα .
  • Βουτυρώνουμε την φόρμα για muffins  με βούτυρο και λίγο αλεύρι και τοποθετούμε στην φόρμα το ζυμαράκια μας με την ένωση προς τα κάτω,πολύ σημαντικό αυτό ..προς τα κάτω πάντα .Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκούραστουν για 30  λεπτά .
  • Αφού διπλασιάσουν το όγκο τους ,με ένα κουτάλι του γλυκού κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο να μοιάζει με το σχήμα του μήλου  ...και προσθέτουμε και ένα ξύλο κανέλας,ώστε με τα το ψήσιμο θα έχουν το σχήμα μήλου .
  • Τα αλείφουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι αφού πρώτα τα χτυπήσουμε να ενωθούν ή λίγο αμύγδαλογάλα ..και τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα .
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε 2_4 κρούσμα κρυώσουν και με λίγο μέλι τα αλείφουμε να γυαλίζουν και τα διακοσμούμε με φύλλα μηλιάς ..(εγώ δεν είχα και πρόσθεσα φύλλα από μανταρίνια που είχα )





  • Τα ξυλάκια και τα φύλλα δεν τρώγονται είναι μόνο για διακόσμηση .😉🙂🤤

Καλή όρεξη και καλό χειμώνα .

Η συνταγή για το νηστίσιμο ζυμαράκι είναι από Muffins με σταφίδες και ταχίνι

Την ιδέα για την κατασκευή του ζυμαρένιου μήλου 🍎την πήρα από Εδώ  από μια περιήγηση μου στο pinterest .

Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου