Σελίδες

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ

Ένα ψωμί 🍞 για τοστ με λίγα υλικά ,εύκολο γρήγορο ,αφράτο και νόστιμο.Το απολαμβάνει όλη η οικογένεια όλες τις ώρες ,για το πρωινό της Κυριακής με τυριά και γαλοπούλα ή και την αγαπημένη των παιδιών Μερέντα ..







Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η παραπάνω δοσομετρική μεζούρα 
240 ml για τα υγρά και 120-140 γρ για τα άλευρα 
 

ΥΛΙΚΑ:

  • 6 ½ έως 7 ½ φλιτζάνια (930-1070 γραλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
  • 2 φακελάκια  μαγιά ξηρή ή 50 γρ νωπή μαγιά 
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη ή μέλι
  • 2 ¾ φλιτζάνια ζεστό νερό
  • ¼ φλιτζάνι λάδι με ουδέτερη γεύση , ελαφρύ 
  • Βούτυρο για άλοιμα μόλις ψηθούν προαιρετικά 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας  πρώτα σε  ένα  μπολ.Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 3/4 της κούπας χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και την  μαγιά, με μια σπάτουλα και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί  για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στον  κάδο του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι που  κοσκινίσαμε και στην συνέχεια το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια ζύμη με μαλακιά και απαλή υφή. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα  πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε  σε πρόγραμμα  για 15 -20  λεπτά 
  •  Λαδώνουμε ένα μπολ και  βάζουμε  εκεί την ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη  και  μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος  να  ξεκουραστεί  και  να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,για  2 ώρες,μέσα  σε ζεστό  φούρνο που  έχουμε  ανάψει για 15  λεπτά  στους 40-50 λεπτά .
  • Παίρνουμε 2 φόρμες αντικολλητικες και  τις βουτηρώνουμε ή τις βάζουμε λαδοκολλα και στην συνέχεια παίρνουμε την μισή ζύμη την ανοίγουμε σε πάχος 2  εκατ  και  φάρδος ίσο  με  το  φάρδος  της  φόρμας και  το μαζεύουμε  ρολό  και το  τοποθετούμε στην  φόρμα, με την ένωση προς τα κάτω ειναι πολύ σημαντικό αυτό να το προσέξουμε,αφήνουμε  να φουσκώσει για  40  λεπτά και περνάμε την ζύμη με ένα  πινέλο με λίγο γάλα ή λάδι και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε  για 30 λεπτά  περίπου στους 170- 180 βαθμούς      
  • Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμενο.Αφήνουμε να κρυώσει  πάνω σε σχάρα  για 10 λεπτά και στην συνέχεια το βγάζουμε  από την φόρμα και το ξαναβάζουμε  πάλι σε σχάρα και το ξεχνάμε εκεί και  2-3 ώρες .. και  το  κόβουμε σε φέτες  με κοφτερό και  πριονωτό μαχαίρι και ετοιμάζουμε το τοστ μας . Αν  θέλουμε να το διατηρήσουμε  μια-δυο μέρες το βάζουμε σε  σακουλάκι και στο  ψυγείο .
  • Αν πάλι θέλουμε  το  τοποθετούμε  όπως το έχουμε  κόψει σε φέτες σε  σακουλάκια  τροφίμων  και τον βάζουμε  στην κατάψυξη  και όταν  το χρειαστούμε το  βγάζουμε και το αφήνουμε  να έρθει  σε  θερμοκρασία  δωματίου   

*     Οι δυο φόρμες που χρησιμοποίησα  έχουν φάρδος 9_10 εκατ και μηκος 28_30 εκατ.





Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου