Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

ΡΟΛΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ







Είμαστε πάλι εδώ μετά από πολύ καιρό με μια συνταγή καινούργια..κοπιαστε να τα απολαύσουμε   ρολά τυριου 
  • Θα χρειαστούμε 7 υπέροχα απλά συστατικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας :

Μαγιά : Χρησιμοποιώ πάντα ξερή μαγιά έχω πάντα αρκετά σακουλάκια στα ντουλάπια της κουζίνα μου .
Και μερικές φορές όταν βρίσκω αγοράζω και την νωπή μαγιά την οποία την αποθηκεύω στην κατάψυξη,και όταν την χρειάζομαι την ξεπαγώνω σε θερμοκρασία δωματίου .

Γαλα: Χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές πάντα πλήρες γάλα το οποίο το ζεσταίνω και εκεί θα διαλύσω την μαγιά και δοκιμάζοντας την θερμοκρασία του πάντα βουτώντας το δάχτυλο σε αυτό όχι σε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς κελσίου .Μερικές φορές χρησιμοποιώ και γάλα 2% λιπαρά 

Ζάχαρη: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα κρυσταλλική ζάχαρη και μερικές και καστανή ζάχαρη  

Βούτυρο: Χρησιμοποιώ πάντα βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου,μαλακό και αν λιώσει το χρησιμοποιώ και πάντα αγελάδας αλλά και μερικές φορές πρόβειο ..Πολλές φορές αν δεν έχω όλη την ποσότητα  βάζω μισό λάδι ελαφρύ  και μισό βούτυρο 

Αλάτι: χρησιμοποιώ πάντα αλάτι σε όλες τις ζύμες μου. Είναι ένα συστατικό μικρό αλλά είναι αυτό που δίνει νοστιμιά στις ζύμες μου και επιτυχία στις ζύμες μου. Έχω παραλείψει πολλές φορές να βάλω αλάτι και φυσικά η ζύμη  μου δεν είχε την επιτυχία που θα ήθελα. 

Αυγά:Χρησιμοποιώ πάντα αυγά χωριάτικα δίνουν πάντα καλύτερο αποτέλεσμα και χρώμα στις ζύμες μου,και πάντα σε θερμοκρασία δωματίου ενσωματώνονται καλύτερα στη ζύμη. Σπάνια θα προσθέσω αυγά από τα σούπερ μάρκετ  

Αλεύρι:Χρησιμοποιώ πάντα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.Δεν χρησιμοποιώ ολικής άλεσης σε αυτή την συνταγή ,η ζύμη θα είναι βαριά και πυκνή .Η ποσότητα αλεύρου ποικίλει ανάλογα με την υγρασία και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κ.λ.π.Αυτή η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά και να είναι μαλακιά σαν το αυτί ενός μικρού παιδιού.Και προσθέτουμε  λίγο περισσότερο μόνο αν χρειαστεί ..

Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε συνταγή που δοκιμάζετε από το blog/ιστοσελίδα plathozymarakiablogspot.com
 μπορεί να διαφέρουν λόγου των διαφορετικών υλικών,την υγρασία και την θερμοκρασία περιβάλλοντος,τις θερμοκρασίες των υλικών σας,τα σφάλματα και τις μεμονωμένες δυνατότητες μαγειρέματος 

Μόλις έχουμε όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύουμε την μαγιά με το γάλα και προσθέτουμε και την ζάχαρη,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι και τα αυγά.Κοσκινίζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και μετά με τα χέρια μας ζύμώνουμε ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ με τον αρτοπαρασκευαστή .
Το ζύμωμα είναι θεραπευτικό θα χρειαστεί 5-6 λεπτά με το χέρι.Μπορούμε να κάνουμε την ζύμη από το βράδυ και να αποθηκεύσουμε σε σακούλα τροφίμων και σε ένα μεγάλο μπολ,η ζύμη θα συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο της και στο ψυγείο στο κρύο περιβάλλον. Την επομένη μέρα που θα την χρειαστούμε την βγάζουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να ανέβει και προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής μας 
Μπορούμε ακόμα να την παγώσουμε μετά το ζύμωμα βάζοντάς τη σε σακούλα ζίπ-λοκ δίνοντας την το σχήμα μπάλας και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μέχρι και ένα μήνα μετά.Έχω χρησιμοποιήσει την ζύμη από την κατάψυξη πάνω από ένα μήνα και είχα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα 

Βγάζουμε την ζύμη από την κατάψυξη και την αφήνουμε όλη την νύχτα στην συντήρηση και την επόμενη μέρα να την χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγή μας που θα ετοιμάσουμε.

 

ΥΛΙΚΑ
560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
125 ml.ζεστό γάλα (1/2 φλιτζάνι )
125 ml κεφίρ  σε θερμοκρασία δωματίου 
 30 γρ ζάχαρη 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
Κίτρινα τυριά τριμνενα , γαλοπούλα, τυρί  κατικι Δομοκού η τυρί κρέμα ότι έχετε,τριμμένο κεφαλοτυρι η ρεγκατο .
Και για το τέλος 1 αυγό χτυπημένο με 1/3 κούπας κεφιρ η αν δεν έχετε αραιώστε λίγο γιαούρτι με γάλα 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε  2-3 κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .


    • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ρίχνουμε και την  φουσκωμένη μαγιά μας και  το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο,το αλάτι και στην συνέχεια ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
    • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
    • Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη την πατάμε νετα χέρια μας,και την μεταφέρουμε σε ελαφρώς  αλευρωμενη επιφάνεια. Ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ,απλώνουμε την γέμιση  με τα τυρια πάνω στην ζύμη και τυλίξουμε σε ένα σφιχτό ρολό. Στην συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια 12 ανάλογα  το πάχος που θέλουμε τα βάζουμε σε πυρέξ βουτυρωμένο.
    • Αφήνουμε να φουσκώνουν,όσο περισσότερο σκεπασμενα,με διαφανη  μεμβράνη και πετσέτα  φουσκώνουν τόσο πιο αφράτο στηη συνεχεια μεβενα πινελο τα αλοιφουμε νδ το μριγμα ςυγου και κεφίρ και  τα πασπαλιζουμε κιτρινα τριμμενα τυρια.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
    • Μπορούμε ακόμα και να την ζυμη μας να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε  στην κατασκευή της 



    • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους 180  βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
    • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε  στην κατασκευή 



     Και  καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

    ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ



    • Γνωστός ο τραχανάς αυτός σε όλους μας,ζυμαρένιος.. σίγουρα όλοι έχουμε φάει κάποιο βράδυ χειμωνιάτικο ζεστό τραχανά με τυρί φέτα(λιωμένη μέσα)βρασμέμε γάλα ή σε σούπα με τραγανό τηγανισμένο ψωμί ...
    • Νοστιμότατος,θρεπτικότατος και με έντονες μνήμες στη μυρωδιά και στη γεύση του από τα παιδικά μαχχ ς χρόνια... Γρήγορη λύση τόσο για το βραδινό όσο και για το πρωινό φαγητό της οικογένειας ..κυρίως τα σαββατοκύριακα που μαζεύετε όλη  η οικογένεια..αφού είναι έτοιμος σε λίγα λεπτά... 
    • Πάμε λοιπόν να δούμε πως τον φτιάχνει η δική μου αδερφή η Ευγενία στο χωριό...
    ΥΛΙΚΑ:
    700 ml γάλα πρόβειο ή αγελαδινό 
    300 ml κεφίρ 
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    700 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 
    1 κιλό για όλες τις χρήσεις και ακόμα περισσότερο όσο πάρει .. το θέλουμε αρκετά σφιχτό το ζυμαράκι μας .


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βράζουμε το γάλα αφού  πρώτα  το περάσουμε  από μια πυκνή σήτα να μαζέψουμε κάθε ξένο σώμα ...σε κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά να βράσει...όχι πολύ δυνατή φωτιά γιατί θα  κολλήσει(το πρόβειο κολλάει πιο εύκολα είναι αρκετά παχύ )και  ανακατεύουμε συνέχεια,προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε να λιώσει  καλά  το αλάτι.( προσέχουμε να μην μας κόψει το γάλα .. για αυτό ρίχνουμε μια  μικρή κουταλιά σόδα... βοηθάει στο να μην μας κόψει το γάλα ..)
    • Όταν αρχίσει να βράζει (διπλώνει) το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει τελείως χλιαρό ..  
    •  Κοσκινίζουμε τα άλευρα και σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνουμε το γάλα και το κεφιρ και στην συνέχεια το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώσπου η ζύμης μας να γίνει σφιχτεί όσο του ψωμιού αλλά και ακόμα περισσότερο ..όσο πιο σφιχτεί τόσο πιο εύκολα θα στεγνώσει και θα τον τρίψουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα.Την σκεπάζουμε την ζύμη μας  με μια πετσέτα νωπή και μια κουβερτούλα και την αφήνουμε από 3-4 ώρες μέχρι και μια νύχτα σκεπασμένη ..να ξεκουραστεί σε μέρος χωρίς ρεύματα 
    • Ζυμώνουμε αν θέλουμε από το βραδάκι και αφήνουμε την ζύμη καλά σκεπασμένη στο ψυγείο και την επομένη μέρα ετοιμάζουμε το τραπέζι με το τραπεζομάντιλο που θα τοποθετήσουμε τα κομμάτια του ζυμαριού .
    • Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ακόμα και με τα χέρια μας κόβουμε μικρά  κομμάτια και τα χέρια μας τα ανοίγουμε σε μικρές  πιτούλες ..λεπτές σε πάχος ώστε να στεγνώσουν γρήγορα ,( σε αυτή την δουλίτσα βοήθησαν όλες οι γυναίκες τις οικογένειας μεγάλες και μικρές γιαγιά,κόρες και εγγονούλες 6 και 8 χρονών) τα τοποθετούμε με την σειρά στο τραπεζομάντιλο να μας πάρει όλο το ζυμάρι και τα σκεπάζουμε με ένα μεγάλο τούλι .
    • Τα αφήνουμε σε σκιερό και με αέρα μέρος να αρχίζουν να στεγνώνουν σε   λίγες  ώρες, όχι σε μέρος που έχει ήλιο όμως . 
    •  Ο ήλιος ,η ζέστη έχει την τάση να κάνει το ζυμάρι να μαλακώνει χωρίς να το ξεραίνει ή και μέσα στο σπίτι με ένα ανεμιστήρα για να τον βοηθήσει να στεγνώσει ..   
    • Μετα από λίγη ώρα αρχίζουμε να τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια-τρίβοντας με τα χέρια μας πάντα όπου γίνετε,όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και  το αφήνουμε να ξεραθεί λίγο ακόμα .( δεν βάζω ακριβές το χρόνο που θα χρειαστεί να ξεραθεί είναι πολύ σχετικός, λέει η μαμά μου)
      • Όταν πια ξεραθεί αρκετά,παίρνουμε το  πιο χοντρό κόσκινο και αρχίζουμε να  κόβουμε τον τραχανά με τα χέρια μας βάζοντας λίγη δύναμη, όπως φαίνεται  στην  φωτογραφία  παρακάτω.


      •  Στη  συνέχεια  παίρνουμε το πιο λεπτό κόσκινο και ξαναπαιρνάμε τον τραχανά να   κοπεί αν  τον  θέλουμε αρκετά λεπτοκομμένο όπως εμείς στην οικογένεια  μας . 
      • Αν πάλι δεν τον θέλουμε λεπτό αραιώνουμε τον τραχανά πάνω στο τραπεζομάντιλο που στρώσαμε πάνω στο τραπέζι,αρκετά ώστε να  μην ανάψει και τον σκεπάζουμε  με ένα τούλι για να τον προστατέψουμε από την εισβολή εντόμων.
      • Και τον αφήνουμε να στεγνώσει σε καλά αεριζόμενο χώρο να στεγνώσει για   τουλάχιστον 2-3 μέρες ..και τον μαζεύουμε σε μια καθαρή μαξιλαροθήκη ή σε γυάλινα βάζα .  
      Στις μέρες  μας η τεχνολογία  κοντεύει  να σβήσει τα πάντα ,λίγες είναι  οι γυναίκες κυρίως του χωριού που θα  ασχοληθούν  με  την παρασκευή του τραχανά  οι περισσότερες αγοράζουν  έτοιμο τραχανά  από τα  καταστήματα - σούπερ μάρκετ....όμως δεν μπορεί να σβήσει τελείως τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις....από τα παιδικά  μας χρόνια.
      Θα είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό μας για πολλά χρόνια ...Ας προσπαθήσουμε αυτές τις αναμνήσεις να τις  μεταφέρουμε  και στα  παιδιά μας  ..

        Το κόσκινο της μανούλας μου, αυτό κάνει σχεδόν όλους  τους τραχανάδες της γειτονιάς . Η μία νοικοκυρά το φέρνει, η άλλη το παίρνει . Είναι μοναδικό και ιδιόμορφο.
      • Πλεγμένο με σύρμα, σαν τον ιστό της αράχνης.
      • Έργο τέχνης σας λέω, φτιαγμένο από  ένα επιπλοποιό θείο  μας .
      • Αν  δείτε έχει δύο κόσκινα ..ένα  με  πιο  αραιό πλέγμα και ένα  με  πιο  μικρό πλέγμα, τα  περνάει πρώτα  από το αραιό και μετά  από το  στενό και έτσι  βγαίνει τόσο  λεπτοκομμένος, αν θέλετε  ακολουθήστε την τακτική  της  .
       
       Και  καλή μας όρεξη !
      Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ

       



      Είμαστε πάλι εδώ με μια ακόμα συνταγή,γλυκό ψυγείου όλο νοστιμια με  κρέμα βανίλιας και σοκολάτας ,τα δικά μου κοριτσάκια τρελαίνονται για αυτό το γλυκό. 
      Γλυκό ψυγείου βανίλια σοκολάτα ,ένα υπέροχο δροσερο γλυκό ,πρόταση από τη φίλη Aristea mpesiri από το fb. Πάμε να δούμε πως το έφτιαξε...

      ΥΛΙΚΑ:

      3 πακέτα μπισκότα πτι μπερ 

      1 ποτήρι γάλα για να βουτήξουμε τά μπισκότα 

      Οι στρώσεις των μπισκότων είναι έξι και κάθε στρώση περιέχει 16 μπισκότα. 

      2 φακέλακια super mouse με γεύση σοκολάτα και μισό ποτήρι γάλα περίπου για να το χτυπήσουμε 

      Για την κρέμα βανίλιας 

      1 λίτρο γάλα απ' το οποίο κρατάμε ένα ποτήρι χωριστά 

      4 κουταλιές σούπας κόρν φλάουερ 

      3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 

      1 βανίλια 

      Κερασάκια για το γαρνίρισμα 

      Εγώ έβαλα δικά μου που είχα φτιάξει 


        ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη mouse και τη βάζουμε ψυγείο .Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει βράση 

      Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε και εκεί διαλύουμε το κορν φλάουερ και το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας και προσθέτουμε και τη βανίλια και σκεπάζουμε με μεμβράνη να μην πιάσει πέτσα 

      Όταν κρυώσει η κρέμα τη βάζουμε ψυγείο. 

      Μετά από δύο ώρες ή αν δε βιαζόμαστε  την άλλη μέρα (εγώ ετοίμασα τις κρέμες απο το βραδυ και τις έβαλα ψυγείο) βγάζουμε τις κρέμες απ' το ψυγείο και χτυπάμε στο μίξερ πρώτα την κρέμα βανίλιας (μπορεί να χρειαστεί λίγο γάλα ακόμη )να αφρατεψει και στην συνέχεια την κρέμα σοκολάτας να αφρατεψει και αυτή. 

      Σε μεγάλο δίσκο τούρτας ή σε πυρέξ βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα στο γάλα και στρώνουμε 16 μπισκότα στη βάση και πάνω μια στρώση κρέμας βανίλιας από πάνω άλλη στρώση μπισκότα και μια στρώση κρέμας σοκολάτα ...οι στρώσεις μπισκότων είναι έξι και εναλλάξ στρώνουμε τις κρέμες και τέλος στρώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και στα πλαϊνά να καλυφθεί όλο το γλυκό.

      Κάνουμε με ένα κορνέ ροζέτες με την σοκολατένια κρέμα και γαρνίρουμε με κερασάκια ,βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και μετά απο μια ώρα είναι έτοιμο να το απολαύσουμε !



      Μια συνταγή φτιαγμένη από τα χέρια εξολοκλήρου και οι φωτογραφίες από τα χρυσά χέρια της φίλης Aristea mpesiri απο το fb. Σε ευχαριστώ φιλη .

      Μείνετε συντονισμένοι...............
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
       Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

      Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

      ΡΙΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ


      ΡΙΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ!
      ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ!

      Είμαστε πάλι εδώ μετά από καιρό με μια συνταγή καθαρά της περιοχής μας, της Θεσσαλίας .Μιας κι όλοι λένε ότι η Θεσσαλία έχει την πρωτιά στις πίτες 💗
       Μια συνταγή της αγαπητής φίλης στο Fb.. Βάνα Ντελή  
      Σε ευχαριστώ πολύ φίλη μου για την συνταγή που μου έδωσες απλόχερα 
      Ειναι μια αγαπημένη πίτα της Θεσσαλίας,και φυσικά του δικής μου περιοχής, μια πίτα ολο γευση !
      Νόστιμη, αφράτη ,μυρωδάτη μια συνταγή με υπέροχες παιδικές αναμνήσεις ,μια συνταγή που την έφτιαχνε και η μαμά μου με τις θείες μου και μου φέρνει πολλές παιδικές αναμνήσεις ..... χωρίς όμως την προσθήκη της σταφίδας 

      ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  12 φύλλα χειροποίητα
       1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
      Χλιαρό νερό όσο πάρει  
      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
      1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
       Λίγες σταγόνες ξύδι.
      Κοσκινίζουμε το αλεύριω πρώτα  και προσθέτουμε σε ένα μπολ το νερό και το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά ...ανακατεύουμε με μια μαρίζ ..Ζυμώνουμε για 3_5 λεπτά έτσι ώστε να έχουμε μια υπέροχη εύπλαστη ζύμη και απαλή ζύμη και στην συνέχεια μοιράζουμε σε ισόποσα κομμάτια την ζύμη πλάθουμε μπαλίτσες τις αλευρώνουμε και σκεπάζουμε μεμβράνη και με ένα καθαρό πανί.
      Αφήνουμε μισή ώρα και μετά ανοίγουμε τα φύλλα!
      Για το άνοιγμα φύλλων θα χρειαστούμε έξτρα αλεύρι με νισεστέ (μισό-μισό).
      Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη έτοιμη τη γέμιση

      ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ :

      1 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
      1 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
      1 1/2 καρύδια
      1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
      1 κούπα ζάχαρη
      1 βανίλια
      1 κουταλιά του γλυκού γεμάτο κανέλλα
      Ελαιόλαδο

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

      Πλένουμε το ρύζι καλά με νερό καθαρο.Βράζουμ το ρύζι σε νερό που έχουμε προσθέσει αλάτι . Ξεπλένουμε σε μια  τρυπητή κατσαρόλα ,στραγγίζουμε  καλά και το βάζουμε σε ένα μπολ καθαρό 
      Ρίχνουμε σε ένα μπολ μισή κούπα ελαιόλαδο, τις σταφίδες που τις έχουμε πρώτα μουλιασει σε την ζανερό και στραγγισμένες και τη μισή κανέλλα!
       Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό μεγάλο βάζουμε  τα πρώτα 2 φύλλα κάτω και ρίχνουμε τα μίγματα εναλλάξ 
      Φύλλο λαδωμένο μίγμα ρυζιού
      Φύλλο λαδωμένο μίγμα καρυδιού
      Σκεπάζουμε στο τέλος με 2 φύλλα
      (Για το λάδωμα φύλλων βάζουμε μισό ελαιόλαδο,μισό καλαμποκέλαιο.)
      • Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 170 μια ώρα περίπου!



      Μια συνταγή που φτιάχτηκε εξολοκλήρου όπως και οι φ ωτογραφιες από τηνφιλη μου 
      στο Fb.. Βάνα Ντελή  

      Μείνετε συντονισμένοι.................
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
       Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

      Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

      ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ



      Είμαστε πάλι εδώ με μια νέα συνταγή, μπισκότα τα καλύτερα με βρώμη.

       Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούν πλιγούρι βρώμης, φαντάζονται ένα μπολ που πρέπει να το φάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινό. Μερικές φορές είναι αυτή η «υγιεινή» ετικέτα που μας κάνει να συσχετίζουμε το φαγητό ως κάτι που σίγουρα δεν θα μας δώσει την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της βρώμης. Θέλω να σας αποδείξω ότι εκτός από χρήσιμα μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα και εθιστικά ,με απλά υλικά και συνοδεύουν τον καφέ μας ,το τσάι ,ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι 🍊,το γάλα μας η κεφίρ της οικογένειάς μας ...ελπίζω να γίνουν και αγαπημένα σας !Πλέον δεν χρειάζετε να αγοράσουμε απλά τα φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα μόνοι μας στο σπίτι μας . Όλα τα μπισκότα είναι τραγανά εξωτερικά και απαλά,μαλακά με ωραία γεύση καραμέλας  από την καστανή ζάχαρη και την καταπληκτική γεύση της βρώμης 

      Tώρα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπισκότα  βρώμης που έχω ετοιμάσει και έχουμε γευτεί.Μπορείτε να το αλλάξετε συμπεριλαμβάνοντας και άλλους ξηρούς καρπούς,έχω ετοιμάσει με κράνμπερι και καρύδια,σοκολάτα με αμύγδαλα με σταφίδες και φουντούκια, πάντα βγαίνουν  υπέροχα!

      Μας αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκότα  με βρώμη και σοκολάτα και αμύγδαλα. Τα φτιάχνω συχνά,γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω και είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά ... ελαφρώς γλυκά και μαστιχωτά αρωματισμένα με βρώμη και ξηρούς καρπούς.

      Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό κουτί περίπου μία εβδομάδα,αλλά ειλικρινα σας το λέω δεν μενού σε μας πάνω από 24 ώρες το μπολ μένει αδειανό ...μόνο τα ψυχούλα 


      Υλικά :
      1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  αρκετά μαλακό. 
      1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) καστανή ζάχαρη ή μισή κρυσταλλική και μισή καστανή ,η καστανή ζάχαρη δίνει μια μαστιχωτη αίσθηση στο μπισκότο (πάντα προσπαθώ να αφαιρώ ζάχαρη και να τα φτιάχνω πιο άγλυκα)
      2 αυγά μεγάλα  σε θερμοκρασία δωματίου 
      2 κούπες  αλεύρι κοσκινισμένο ,από Μυλοι Γεωργανάδων 
      1 κούπα τριμμένα αμύγδαλα
      2 κουταλιές της σούπας γάλα 
      1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ή απλά ψιλοκομμένη με το μαχαίρι 
      2 βανίλιες 
      1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
      2 κούπες βρώμη  τριμμένη λίγο στο μπλέντερ μας αν είναι χοντρή.
      1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
      1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
      1 κουταλάκι του γλυκού σόδα του φαγητού 


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

      Βγάζουμε από το ψυγείο το αυγό και το βούτυρο τουλάχιστον 1 ώρα, να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου.
      Προθερμαινουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
      Χτυπάμε με το μίξερ μαλακό βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν.Προσθετουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας τα προσεκτικά .Σε ένα μπολ που έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι,το μπέικον, την σόδα ,το γάλα το αλάτι και τις βανίλιες,την κανέλα .
      Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και στην ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά .
      Στην συνέχεια προσθέτουμε και την βρώμη,τα αμύγδαλα και την σοκολάτα και ανακατεύουμε .θα έχουμε έτσι μια αρκετά κολλώδες ζύμη 
      Την αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και στην συνέχεια με ένα κουτάλι του παγωτού την πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί,σε απόσταση το ένα με το άλλο .
      Τα μπισκότα τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-13 λεπτά 

      * Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
      Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 12 λεπτά.τα αφήνουμε πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να ψήνονται λόγου της θερμότητας .
      Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει,οτι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
      Όσο πιο νωρίς τα βγάζουμε από το φούρνο τόσο πιο μαλακά μπισκότα θα έχουμε .








      Μείνετε συντονισμένοι.................
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
       Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

      Κυριακή 28 Απριλίου 2024

      VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

      Η συνταγή που έφτιαξα πάλι σήμερα είναι από Νηστίσιμα τσουρέκακια, αυτή την φορά δεν έβαλα γάλα αμυγδάλου ..στην ποσότητα του γάλακτος πρόσθεσα επιπλέον χυμό πορτοκάλιου 🍊 έγιναν υπέροχα αφράτα ελαστικά και με ίνες ..δυστυχώς περισσότερες φωτογραφίες ψημένα δεν έχω γιατί μου άφησαν μόνο ένα τσουρέκι ..άρτιο τα άλλα 2 πριν καν κρυώσουν τα εξαφάνισαν με σοκολατένιο ταχίνι τα κοριτσάκια μου...είχα καιρό να τους ετοιμάσω τσουρέκια και έπεσαν με τα μούτρα ..



       ΥΛΙΚΑ:

      ΠΡΟΖΥΜΙ:

      50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
      20 γρ. ζάχαρη
      120 ml χλιαρό νερό 
      100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

      ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

      750 γρ αλεύρι για τσουρέκια ανάλογα το αλεύρι από Μυλοι Γεωργανάδων 
      250 ml νερό χλιαρό 
      100 ml καλαμποκέλαιο 
      150 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
      220 γρ.ζάχαρη
      1 κουταλιά μέλι 
      2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
      Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
      1 πρέζα αλάτι
      2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
      10 γρ. κακουλέ τριµµένο
      10 γρ. μαχλέπι τριµµένο

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

      Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι  από Μυλοι Γεωργανάδων , ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.

      • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τη µαστίχα,το µαχλέπι,το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι 
      • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
      • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
      • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη.Και όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
      • Ξανά πατάμε την ζύμη μας και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για άλλη μια φορά 2 φορεβθα ξεκουραστεί η ζύμη μας . 
      •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

      • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε 3 ίσα µέρη,στην συνέχεια τα μοίρασα σε δύο κομμάτια το καθένα   και τα έφτιαξα μικρά φυτίλια τα άφησα σκεπασμένα για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.Επειτα με λίγο λάδι στα χέρια τα άνοιξα απαλα με τα χέρια σε κορδόνια και εφτιαξα τρία τσουρέκια με το σχέδιο το Σταύρου .......φτιάχνουμε τα τσουρέκακια  σύμφωνα με  τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε ανάμμενο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα ή ζεστό νερό και μια κουταλιά μέλι . Πασπαλιζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.*
      • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια  μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
      • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
      1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
      2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
      3. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  



      VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ  ΤΣΟΥΡΕΚΙ


      Και  καλή μας όρεξη !
      Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα !!

       Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλαθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές