Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ



Μας  αρέσει η μαρμελάδα  βερίκοκο, είναι τόσο αρωματική  και γευστική ..την  τρώμε  πάρα πολύ   με  σπιτικά  ψωμάκια  που φτιάχνω  ΜΑΛΑΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ  
και 
Την ετοιμάσα  με τον παραδοσιακό τρόπο, τα φρούτα, τη ζάχαρη και το  χυμό λεμονιού ...και  ένα  μικρό  μήλο  

ΥΛΙΚΑ :

2 κιλά και 300 γρ. Καθαρισμένα από τα  κουκούτσια βερίκοκα
1 και  300  έως  1/2  κιλά ζάχαρη
ανάλογα ποσο γλυκά είναι τα φρουτα μια βανίλιαα 
Χυμό από 1 κανονικό λεμόνι ,
1 μήλο καθαρίσμένο  βοηθάει στο να δέσει η μαρμελάδα 
1 φλυτζάνι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •   Καθαρίζουμε  τις φλούδες  ( αν θέλουμε )  και τα κουκούτσια  .. τα κόβουμε  στα 4 η στα 2 ανάλογα το μέγεθος , και  τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με  χοντρό πάτο .. ζάχαρη , φρούτο, ζάχαρη- φρούτο .. και τα βάζουμε   για 3-12  ώρες στο ψυγείο να  βγάλουν τα υγρά  τους  .
  •  Αργότερα ανοίγουμε  το μάτι της κουζίνας στο  3 ( η δική μου εχει μέχρι το 9 ) και να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίζει να βράζει ..μόλις λιώσει ανεβάζουμε στο 5 και αφήνουμε  να βράσει .και ρίχνουμε  και  το χυμό λεμλονι και το νερό   και συχρόνως ξαφρίζουμε  .. αφήνουμε  να βράσει για 30 με 40 λεπτά . 
  • Αν θέλουμε  να έχει κομμάτια την πατάμε λίγο με το πιρούνι ... αν όχι με το εξάρτημα που φτιάχνουμε  τον πουρέ και πατάμε να λιώσουν τα μεγάλα κομμάτια ... αφήνουμε  να βράσει και να δέσει για άλλα 10 λεπτά και βάζουμε λίγη σε ένα παγωμένο πιατάκι ώστε να δούμε αν έδεσε. Αν χρειάζεται την βάζουμε πίσω στη φωτιά για ακόμα 5 λεπτά και ξανα-ελέγχουμε.. και την βάζουμε  σε αποστηρωμένα βάζα ..ζεστή και την γυρίζω ανάποδα, και    αφού κρυώσουν τα   διατηρούμε  σε  δροσερό  μέρος   ή στο ψυγείο 
  • Όσο  βράζουμε  την   μαρμελάδα  αποστειρώνουμε τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε    αφού τα  έχουμε  πρώτα  σαπουνίσει και τα  ξεπλένουμε  με νερό  βάζοντας τα σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 100°C για 20 λεπτά.

 
 
 
 
 
                                            Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
                          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια

Δεν υπάρχουν σχόλια: