Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ water roux/ tangzhong






Καρδούλες ψωμάκια  με  σταγόνες  σοκολάτας  για να  γλυκάνουμε  τον  Βαλεντίνο  μας  αλλά  και όλη την οικογένεια μας
Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 5 μέρη νερό και 1 αλέυρι
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί για να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  για  το  ψωμάκι μας  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9 ΨΩΜΑΚΙΑ 

Για το Water Roux
30 γρ αλεύρι 
150 γρ νερό 

Για τη ζύμη
480 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
200 γάλα
7 γρ μαγιά ξερή  ή 25 γρ νωπή 
80-90  γρ ζάχαρη ανάλογα  πόσο  γλυκό  το θέλετε 
50 γρ μαλακό βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου 
1 κουτάλι της σούπας ιμβερτοζάχαρη εδώ
10 γρ αλάτι 
1/4 κουτάλι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια -ζάχαρη με  άρωμα  κανέλα 
120 γρ  σταγόνες  σοκολάτας κουβερτούρας  ή σοκολάτας  γάλακτος   που τις  έχουμε ξεχάσει  για 7-8  ώρες  στην κατάψυξη να  παγώσουν
   

  EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Water Roux:
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι  και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε για 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν  έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή  φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή  της  μαγιονέζας .   Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε  να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή  το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε  με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε  λίγο περισσότερο.



ΖΥΜΗ:
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή , προσθέτουμε την μαγιά  που την έχουμε  διαλύσει  με  3 κουταλιές  αλεύρι πιο πριν και αφήνουμε φουσκώσει  (δείγμα ότι  η μαγιά  έχει ενεργοποιηθεί ) με το μισό γάλα 100 ml, τοWater Roux ,τη ζάχαρη, την ιμβερτοζάχαρη και όλο το υπόλοιπο γάλα κρατάμε λίγο .
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζεται το υπόλοιπο γάλα. 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια  ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά  κολλάει .
  • Τρία λεπτά  πριν το  τέλος προσθέτουμε και τις παγωμένες σταγόνες σοκολάτας και  ζυμώνουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας ελαφρά  με  τα  χέρια  μας να ενσωματωθούν  οι σταγόνες στην ζύμη μας   
  • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα  και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της  ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για  15 λεπτά  στους 30  βαθμούς όχι παραπάνω  γιατί  η σοκολάτα  θα  μας  λιώσει και μετά  τον σβήνω και  ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για  μια  περίπου ώρα ..  
  • Aν θέλουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και  τα  έχουμε φρέσκα  ένα  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε  έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου 
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 100 γρ και δίνουμε σχήμα  που θέλουμε . 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για  30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με λίγο γάλα  τα βουρτσίζουμε..
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για  20-30 λεπτά
Όταν τα  βγάλουμε η κρούστα  τους  είναι αρκετά τραγανή  και αν θέλουμε τα σκεπάζουμε για  λίγο με καθαρή  πετσέτα , και  μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μείνουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κατάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε  από πιο νωρίς  να έρθουν σε  θερμοκρασία  δωματίου και μετά τα απολαμβάνουμε .
Εδώ  η σοκολάτα  έλιωσε  κατά   το  φούσκωμα μέσα σε  ζεστό  περιβάλλον .μετά  από δική  μου βιαστική κίνηση ..έβαλα  την ζ'υμη να  ξεκουραστεί -φουσκώσει μέσα  σε  ζεστό  φούρνο που μόλις  είχα  κλείσει  ενώ μαγείρευα άλλο  φαγητό ... και  η ζύμη  έγινε  σαν  μαρμπέ .. πολύ  νόστιμα  όμως  ...




 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: