Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΛΑΓΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ

Αυτές τις απόκριες δοκίμασα μια διαφορετική λαγάνα ...  Λαγάνα χωρίς ζύμωμα πολύσπορη
Σήμερα έφτιαξα μια κλασική λαγάνα με ταχίνι ,άλαδι νηστίσιμη μόνο με ταχίνι .
 Την ιδέα την πήρα από Κριτσίνι -κουλούρι θεσσαλονίκης




ΥΛΙΚΑ:
  1. 200 γρ .αλεύρι σκληρό για τσουρέκια 
  2. 250-300  γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις περίπου ανάλογα το αλεύρι μας 
  3. 350 ml νερό χλιαρό 
  4. 1 φακελάκι μαγια 7 γρ  ή 25 γρ νωπή 
  5. 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  6. 2 κουταλιες της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο ( 30ml)
  7. 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη  ή μέλι  (εγώ βάζω μέλι) (20γρ)
  8. 2  κουταλιές της  σούπας ταχίνι (40_50 γρ)
  9. 1 κουταλιά μέλι  ή πετιμέζι και λίγο ζεστό νερό 

  10. EKTEΛΕΣΗ:

    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι  και κρατάμε 50 γρ ίσως δεν τα χρειαστούμε.Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με 200 ml νερό χλιαρό..και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι,αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας σε ζεστό μερος να βγάλει φουσκάλες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω 
    •  Στην συνέχεια στον  κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε ,την ζάχαρη ή μέλι ,το ταχίνι και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό, το τσίπουρο ,την μαγιά που την έχουμε διαλύσει με 200 ml χλιαρό νερό , το αλέυρι, το αλάτι και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες,μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας,περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
    • Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
    • Όταν πια φουσκώσει το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι κάνει την ζύμη τραγανή και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας και το απλώνουμε σε όλο το ταψί , αφήνουμε  να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά,Έπειτα με τα χέρια μας κάνουμε τρύπες.
    •  Στη συνέχειά διαλύουμε το ζεστό νερό με το μέλι και με ένα πινέλο περνάμε την ζύμη μας  με μπόλικο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι 
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας ,για 15-20 λεπτά  μέχρι να ροδίσει ..
      Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει !!
    • Βγάζει μια  μεγάλη λαγάνα  ,εγώ την κάνω σε ένα ταψί που έχω..





  1. Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: