Μπήκα στην κουζίνα μου να κάνω τσουρέκι, που ήθελαν τα κοριτσάκια μου , Κυριακή σήμερα και στο ψυγείο δεν είχα βούτυρο και τα σούπερ μάρκετ ήταν κλειστά...τι κάνουμε τώρα?
Τελικά αποφάσισα να το φτιάξω με λάδι ελιάς και πέτυχε πραγματικά, αφράτο και πολύ φουσκωτό .
Τελικά αποφάσισα να το φτιάξω με λάδι ελιάς και πέτυχε πραγματικά, αφράτο και πολύ φουσκωτό .
ΥΛΙΚΑ:
3 αυγά μέτρια και ένα ακόμα ασπράδι
180-200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
200 ml γάλα
80 ml λάδι
25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά 7 γρ
550 - 600 γρ αλεύρι για τσουρέκια (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών)
2 βανίλιες - ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι γλυκού κακουλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι γλυκού κακουλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Όλες τις ζύμες τις δουλεύω στον αρτοπαρασκευαστή μου, εσείς αν δεν έχετε μπορείτε να το ζυμώσετε και στο χέρι αλλά και στο πολυμίξερ που είναι για ζύμες αν θέλετε
- Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με 100 ml γάλα χλιαρό με μία κουταλιά γεμάτη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ακόμα .
- Διαλύουμε τη ζάχαρη στο υπόλοιπο ζεστό γάλα μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι και τα προσθέτουμε στον κάδο μας
- Ανακατεύουμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ με το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες, προσθέτουμε το μισό λάδι και τα προσθέτουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευστή με το κοσκινισμένο αλεύρι.
- Αφήνουμε πάντα μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι και το αλατι, προσθέτουμε σιγά -σιγά αφού ζυμώνουμε και βλέπουμε αν το χρειάζεται η ζύμη μας .
- Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να αποκολλάται από το δοχείο και να σχηματίζει μια μπάλα,ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Κατά τη διαδικασία του ζυμώματος είναι ορατά τα νήματα στη ζύμη. Την αφηνουμε να φουσκωσει για 1-2 ωρες
- Κάνουμε με λαδωμένα χέρια μερικά ακόμα διπλώματα, και το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες μακριά από κρύα ρεύματα, μπορείτε να ανάψετε για ένα 10 λεπτό το φούρνο σας στους 50 βαθμού και να το βάλετε εκεί να ξεκουραστεί .
- Μόλις διπλασιάσει τον όγκο του αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και του δίνουμε το σχήμα που μας αρέσει .
- Η γέμιση που θα βάλουμε είναι της επιλογής μας.
- Αν αγαπάτε την γλυκιά γεύση στο τσουρέκι η συμβουλή μου είναι να βάλετε μια γλυκιά γέμιση και να μην αυξήσετε τη ζάχαρη,
- Εγώ έβαλα σταφίδες και στο τελείωμα πριν το ψήσω το πασπάλισα με λίγη καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα φιλέ
- Αφού ετοιμάσουμε το σχέδιο που θέλουμε αφήνουμε σε ζεστό χώρο να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου και αμέσως ανάβουμε το φούρνο μας να προθερμαίνει στους 180 βαθμούς .
- Με ένα κρόκο και λίγο γάλα καλά χτυπημένα περνάμε το τσουρέκι μας και μετά πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για ένα 15 λεπτό να πάρει χρώμα ,και μετά κατεβάζουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς για άλλα 20-25 λεπτά περίπου .. βέβαια εξαρτάτε πάντα από το μέγεθος του τσουρεκιού μας .
- Και καλή μας όρεξη !!
- εδώ θα βρούμε το σχέδιο από το τριαντάφυλλα στην μέση
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά. .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!