Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ  ΤΥΡΙ  ΦΕΤΑ ΚΑΙ  ΑΝΘΟΤΥΡΟ  ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΔΕΣ  .. όπως  αρέσει στόν καθένα  μας ...  χατίρια  δεν  χαλάω .. 
Η συνταγή είναι  της  αγαπημένης  κυρίας  Ειρήνης  Φανίδου ..απο την ομάδα μαγειρικής της στο facebook ...Η κουζίνα της Ειρήνης.







 Και  γεμιστά  με  τυράκι φετα  και ανθότυρο.......



 Η κα Ειρήνη τα  φτιάχνει με αλεύρι  για όλες  της  χρήσεις  και μόνο με  λάδι .. τα έφτιαξα  όπως  τα  προτέινει  η ίδια  γίνονται εξαιρετικά  !!!
Εγώ  είμαι  ανήσυχο 'ατομο και  πάντα  θέλω  να  βάζω  και  την δική  μου πινελιά  ...  λοιπόν  έβαλα τα  ίδια  γραμμάρια  σε  αλεύρι ..αλλά έβαλα 3 διαφορετικά  είδη  αλευριού,και  έβαλα  και τη  μισή  ποσότητα  του λαδιού απο το αγαπημένο μας  ταχίνι .. δηλ μισό λάδι  και μισό ταχίνι και φυσικά  έβαλα καστανή  ζάχαρη ..  και  τα  έφτιαξα και  με  γέμιση   ... πάμε  να τα  φτιάξουμε  ....
 
ΥΛΙΚΑ :

200 κίτρινο αλεύρι  
200  γρ αλεύρι μαλακό
600 αλεύρι  για όλες της χρήσεις
80  γρ ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική 
20  γρ αλάτι
30  γρ μαγιά  νωπή  ή  1φακέλάκι 9 γρ  ξερή μαγιά

500  ml νερό χλιαρό
50  ml ταχίνι
50  ml ελαιόλαδο
1 κουταλια της σουπας ξύδι 
Σουσάμι 
τυρι  φέτα ,ανθότυρο,σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά  στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  •  Προσθέτουμε  το λάδι ,το ταχίνι το αλάτι και το ξυδι , τα 3  είδη  το αλεύρι, και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά. 
  • Εγώ  την  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή και  εκεί  την άφησα  να  φουσκώσει.
  • Κόβουμε  μικρά κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε  τα  στρογγυλά κουλούρια μας τα βουτάμε  σε νερό με  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφήνουμε για  40 -45 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα   . 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας , αυτό  θα βοηθήσει  να  γίνουν  τραγανά και  μαλακά  μαζί 
 Και  γεμιστά  με  τυράκι φέτα  και ανθότυρο και  σταφίδες  για  όλα  τα  γούστα .
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

ΨΩΜΑΚΙ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ..

 
ΨΩΜΑΚΙ    ..  γιορτινό  για  τραπέζι  γορτινό  .. θα  κλέψετε  όλες  τις  εντυπώσεις ...
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ αλεύρι
  • 20-25  νωπή μαγιά  ή 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 200ml χλιαρό γάλα
  • 1 αυγό και  1 ασπράδι   αυγού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2  κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι 
για τέλος
  • 1 τεμ. αυγού, 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα και λίγες σταγόνες λαδιού
  • βούτυρο  για  μετά  το ψήσιμο 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Την μαγιά  την  διαλύουμε  σε  ένα   μπόλακι ελαφρώς  με λίγο χλαρό γάλα και  με 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήνουμε τη να φουσκώσει.Εάν χρησιμοποιείσουμε  ξηρή μαγιά προσθέτουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι τρεις φορές (την τελευταία φορά με το αλάτι).Σε ένα μπόλ που έχουμε το  αλεύρι κάνουμε μια  λακούβα στην  μέση και ρίχνουμε    τη ζάχαρη και ελαφρά χτυπημένα  το ασπράδι και  το αυγό ,  το λάδι και την διόγκωμένη   μαγιά  μας .  Σταδιακά ρίχνουμε λίγο από το υπόλοιπο χλιαρό  γάλα .  Ζυμώνουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.  Τοποθετούμε  σε μια αλευρωμένο δοχείο, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
 
  • Μεταφέρουμε την ζύμη σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια  και  ανοίγουμε  ένα φύλλο  στρογγυλό  παχους  2-3 εκατοστά , βάζουμε στη μέση  ένα  καπάκι  μπολ -πιτάκι καφέ και  κόβουμε ακτινωτά , όπως στην φωτογράφια .



  • Ξανάκοβουμε  πάλι  έτσι  ώστε  να  έχουμε 8 και μετά 16  και μετά 24 κομμάτια .
 


  •  Και στη συνέχεια τα   πλέκουμε πλεξούδα  ανά  τρία   κομμάτια .
 



  • Όταν τελειώσουμε  το τοποθετούμε το ψωμάκι  μας σε ένα λαδωμένο ταψί    ή σε ένα χαρτί ψησίματος και  το σκεπάζουμε  με ένα πανί και το αφήνουμε για 40 λεπτά  με 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
 
  •  Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο  με το γάλα και το λάδι   .
Μετά από λίγα λεπτά, επαναλάβετε  (για μεγαλύτερη γυαλάδα μετά το ψήσιμο).
Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180 βαθμούς . Μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά θα μειώσουμε σε 160 βαθμούς . Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το  ψωμάκι  μας   .
Όταν  πια ψηθεί το  ψωμί μας  το  αλείφουμε με βούτυρο, σκεπάζουμε με μια  πετσέτα  και το αφήνουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει.





Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

IMAM BAILDI ( ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ )







ΥΛΙΚΑ :
8 μελιτζάνες
4 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο ( μπορείτε να βάλετε και παραπάνω σκελίδες )
4 μεγάλες  ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 /12 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι  σούπας  γεμάτη πελτέ ( προαιρετικά  )_"το καλοκαίρι  βιάζω  μόνο  φρέσκια  ντομάτα "
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
φρέσκια ρίγανη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κανέλα ξυλάκι
2-3 Πιπεριές ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πλένουμε  ,καθαρίζουμε ,και  χαράζουμε  τις μελιτζάνες γύρω γύρω και τις βάζουμε  σε ένα λεκάνη με νερό και αλάτι για 30΄λεπτά για να ξεπικρίσουν. Μετά από τα 30΄λεπτά τις πλένουμε και τις αφήνουμε   πάνω σε  χαρτί  να στραγγισουν .
  •  Με τις τηγανίζουμε ή τις λαδώνουμε και τις βάζουμε στο φούρνο.
  • Κόβουμε τα  μισά  κρεμμύδια σε λεπτές μακριές λωρίδες,ρίχνουμε από πάνω αρκετό αλάτι και τα τρίβουε. και τα άλλα μισά  στο μπλέντερ .
  • Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε τα κρεμμύδια χωρίς λάδι  ,όταν εξατμιστεί το νερό από το κρεμμύδι τότε ρίχνουμε το λάδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Παίρνουμε τον πελτέ και το  ανακατεύουμε καλά στον πάτο  της  κατσαρόλας , να διαλυθεί
  • Έπειτα ρίχνουμε  το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τις ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, τον ψιλοκομμένο  μαιντανό, την ζάχαρη και  της  ψιλοκομμένες  πιπεριές και το αφήνουε  την  σάλτσα  να σιγοβράσει για  λίγα  λεπτά
  • Παίρνουμε τις μελιτζάνες  της  ανοίγουμε με την βοήθεια   του κουταλιού  και     και τις γεμίζουμε με το μείγμα.
  • Αν μας περισέψει   γέμιση  την βάζουμε  στο πυρέξ και  αυτή   
  • Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ καλά λαδωμένο και ένα δάχτυλο νερό τις βάζουμε στο φούρνο ( 180ο - 200ο βαθμούς),τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 20΄λεπτά,αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε 30 ΄λεπτά ακόμα να ψηθεί.
Καλή σας  όρεξη  !!

ΛΟΥΚΟΥΜΟΨΩΜΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ


Προσθήκη λεζάντας




  Σε  μια  μετάθεση  που είχαμε με  την οικογένεια  μου  για  3 χρόνια  στο  Βέλγιο ..  εκεί συγκατοικούσαμε  στην  πολυκατοικία  με  μια  τούρκικη οικογένεια .. και  σε ένα   τσάι  που μας  κάλεσαν είχαν  ανάμεσα στα  εδέσματα  τους  και κρουασάν  γεμιστά  με  λουκούμι ήταν  πεντανόστιμα .. .. ψάχνωντας   στο ίντερνετ  βρήκα  εδώ   : http://sladkoisoleno.blogspot.gr/   πήρα  λοιπόν  την ιδέα  και έφτιαξα  και εγώ αυτό  το  γιορτινό  ψωμάκι  για  τις  ημέρες  των  Χριστουγέννων  και όχι  μόνο !   Πάμε   λοιπόν  να το φτιάξουμε   ..



ΥΛΙΚΑ:

600γρ  αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις 'η και  για  τσουρέκια
250ml  ζεστό γάλα
25 γρ   φρέσκια μαγιά  ή  1 φακελάκι  ξερή  μαγιά
 90  γρ  ζάχαρη καστανή
90γρ  μαλακό βούτυρο(εγώ  έβαλα  λάδι )
2 αυγά
μια  πρέζα  αλάτι
1  βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα  πορτοκάλι
1 κρόκο αυγού και  3-4   κουταλιές  γάλα  για το  τέλος
λουκούμι  με  άρωμα  τριαντάφυλλο και καρύδι
καρύδια  τριμμένα  για  το  τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ανακατεύουμε το γάλα με 1   κουταλιά  ζάχαρη και 2 κουταλιές  αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.Σε ένα  μπόλ  κοσκινίζουμε  το αλεύρι και  κάνουμε  μια  λακουβίτσα  και προσθέτουμε τα  υπόλοιπα  υλικά  μας  , και ζυμώνουμε  για 10 λεπτά   μια   μαλακή ζύμη και αφράτη  ζύμη .Αφήνουμε  σκεπασμένη  σε ζεστό μέρος μακριά  από κρύα  ρεύματα να διπλασιαστεί .Ε γω  την ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή όπου και εκεί  φούσκωσε  .
  •  Απλώνουμε  την   ζύμη  σε αλευρωμένο  πάγκο εργασίας και την ανοίγουμε  φύλλο με πάχος 0,50-cm και  με  φόρμα  κοπής  κόβουμε  κύκλους    8-  10  εκατ   .Τοποθετούμε  4  κύκλους τον ένα  δίπλα στο άλλο και στο   ένα άκρο τοποθετούμε δύο λουκούμια  ( αν  είναι  μεγάλα τα κόβουμε  στην  μέση)  και τυλίγουμε  το  λουλούδι  μας  όπως  φαίνεται  στις  φωτογραφίες  .

  •  Κόβουμε   με ένα κοφτερό μαχαίρι στην  μέση  τα λουλουδάκια  όπως   φαίνετε  στην φωτογράφια  πιο πάνω  και τα  τοποθετούμε  με την κομμένη  πλευρά  προς  τα κάτω  σε  ταψί  με λαδόκολλα 
  • Αφήνουμε   να φουσκώσουν  σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν  σε μέγεθος , και  τα  αλείφουμε  με τον διαλυμένο κρόκο αυγού  με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε  με  τριμμένο καρύδι  και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο 160 - 170 βαθμούς  ανάλογα  με τον  φόυρνο  μας!








BRIOCHE ME ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Γεμιστά    κρέμα  και σοκολάτα 


ΥΛΙΚΑ  :

550-600 γραμμάρια αλεύρι για  τσουρέκια (ανάλογα το αλεύρι μας πάντα, κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά )
 
 2 αυγά χτυπημένα ελαφρά
150 γραμμάρια γιαούρτι
150 ml γάλα χλιαρό 
120 γραμμάρια ζάχαρη 
 Μια πρέζα αλάτι
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
7 γραμμάρια ξηρής μαγιάς
70 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο κακουλέ 
1 κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό ή γάλα 
λιγο σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου  
Σταγόνες κουβερτούρας  ή σοκολάτας γάλακτος και  κρέμαζαχαροπλαστικής- πατισερί για το γέμισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Βάζουμε το κοσκινισμένο 2 φορές αλεύρι σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα,το γιαούρτι,τη ζάχαρη,το αλάτι μας και το βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου ελαφρά λιωμένο να μοιάζει σαν κρέμα  .
  • Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την προσθέτουμε στο υπόλοιπα  υλικά  μας  ζυμώνουμε τη ζύμη μας για 15 λεπτά  ώσπου να έχουμε μια μαλακιά,ελαστική και  αφράτη ζύμη που κολλάει λίγο στα χέρια μας .(εγώ την έβαλα στον αρτοπαρασκευαστη σε πρόγραμμα για  ζύμωμα   )
  • Αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 3-4 ώρες,σκεπασμένη με σελοφάν  και με  πετσέτα   μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα( εγώ την  βάζω σε  ζεστό  φούρνο 50 βαθμούς ),ωστόσο,όταν αυξηθεί δίνουμε μορφή στο ζυμαράκι μας αφήνοντας την φαντασία μας ελεύθερη ..
  • Αφήνουμε το σχηματισμένο πλέον ζυμαράκι μας, πάλι να  αυξηθεί σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για  30 λεπτά   .
  • Αλείφουμε την ζύμη μας με ένα διαλυμένο κρόκο με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με  σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά   στους 180 βαθμούς  
ΚΡΕΜΑ  ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 100-120 γρ  ζάχαρη
  • 60 γρ. κορν φλαουρ
  • 2 αυγά ολόκληρα μικρά 
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1-2  βανίλιες-ζάχαρη  με  άρωμα  λεμόνι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε το κόρν φλάουρ την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε και τα 2 αυγά χτυπημένα  και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε μια μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.