Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ








ΥΛΙΚΑ 
300γρ.αλεύρι ολικής άλεσης (μπορείτε να το παραλείψετε και να βάλετε για όλες τις χρήσεις )
400γρ.αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
30 ml ελαιόλαδο
30 γρ ταχίνι
1 κουταλιά σούπας γλυκού μέλι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
350-380 ml χλιαρό νερό ανάλογα με το αλεύρι
2 κουταλιές σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο
σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  •  Διαλύουμε την μαγιά με 100ml νερό χλιαρό και 3 κουταλιές από το χωριάτικο αλεύρι και την αφήνουμε να  ενεργοποιηθεί για 15-20 λεπτά σκεπασμένη
  •   Βάζουμε τα αλεύρια σε μπολ και κάνουμε μια λακκούβα  στο κέντρο. Ρίχνουμε το λάδι, την φουσκωμένη 
    μαγιά,το ταχίνι,το μέλι,το αλάτι,τσίπουρο και το χλιαρό νερό.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακιά ζύμη.Εγώ το ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή.
  • Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να  φουσκώσει σε ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα.  
 
  • Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ή τα χέρια μας τη ζύμη σε μακρόστενη πίτα.
  • Πατάμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της πίτας κάνοντας βαθιές δαχτυλιές.
  • Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Την αφήνουμε λίγο ακόμα να φουσκώσει.
  • Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 200 βαθμούς ανάλογα  με την κουζίνα μας πάντα  μέχρι να γίνει τραγανή και ροδοκόκκινη.
                                                     Καλή σαρακοστή σε όλους


                                                                                         


                                                               Καλή  Σαρακοστή σε όλους
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ -ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 


Είναι  η ζύμη  από τα  κουλούρια  Θεσσαλονίκης ,τα  έκανα μικρά κριτσινάκια αυτή την φορά .
 Κάνω πάντα  διπλή δόση  ... η μια  δεν μας  φτάνει, πιστέψτε  με 


ΥΛΙΚΑ:
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μέλι
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
1/4 φλιτζανιού ταχίνι (60 γρ  )
2 κουταλιές της  σούπας λάδι
3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι 
2 και  1/2 φλυτζάνια αλεύρι για ολες τις χρήσεις περίπου( ρίχνουμε λίγο-λίγο το  αλεύρι όχι όλη την ποσοτητα μαζί )

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 

 4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό(αν δεν μπορείτε να βρείτε να το αντικαταστήσει με 1 κουταλιά της σούπας μέλι) εγώ αν δεν εχω βάζω ημίγλυκο κρασί με μια κουταλιά μέλι  
1 και 1/2  φλιτζάνι σουσάμι λευκό
1/4 φλιτζάνι μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους
  
1   κούπα αλεύρι   = 140 γρ
1 κούπα    υγρά   =  250 ml
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι,μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε  και αφήνουμε το μείγμα σε ηρεμία για 15 λεπτά.
  •  Προσθέτουμε το ταχίνι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ,το ξυδι και να αρχίζουμε  το ζύμωμα με τα χέρια μας ή στον αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική, ζύμη που δεν κολλάει τα χέρια μας ,προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν είναι αναγκαίο.
  •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος που πρέπει να  φουσκώσει η ζύμη μας είναι μια ώρα και ένα μισή ). 
  • Προθερμαίνουμε το Φούρνο μας στους 175-180 βαθμούς. Όταν αυξηθεί η ζύμη μας  την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την κάνουμε ένα ζυμαρένιο φραντζολάκι με ένα μαχαίρι και την κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια,σ το μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 35 -45 γρ και το καθένα το διαμορφώνουμε σε μια μπάλα και το πλάθουμε σε κριτσίνι με τα χέρια περίπου 11-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
  •  Εγώ έκανα  τα σχέδιο στις  φωτογραφίες  που βλέπετε τα είδα  στο ίντερνετ  και  μου άρεσαν  σαν ιδέα 
    Κόβουμε στο μισό, αν τα θέλουμε  πιο  μικρά  και τα  περνάμε μέσα  απο  το γλυκό σιρόπι- πετριμέζι .
    Τοποθετούμε σε ένα ταψί καλύμενο ένα χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους .
  • Αφαιρούμε από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
  • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους.
 

 





 Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΚΟΡΔΟΥ


















ΥΛΙΚΑ
1 κούπα χλιαρό νερό
3/4 κούπας   χλιαρό   γάλα
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
20 γρ. μαγιά νωπή  ή  7 γρ  ξερή  μαγιά
4 και 1/2 κούπας αλεύρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΕΙΜΑ  :
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
πιπέρι-παπρικα
φρέσκο βασιλικό, ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Βάζω   σε ένα μικρό μπολάκι τη μαγιά. Προσθέτω λίγο νερό και λίγο λάδι και με ένα πιρούνι το ανακατεύω μέχρι να λιώσει!
Σε ένα μπόλ βάζω το αλεύρι και κάνω μια τρύπα στην μέση που την γεμίζω με το μείγμα μαγιάς.
Αρχίσω να παίρνω αλεύρι απο τις άκρες και ανακατεύω στην αρχή . Προσθέτω και το υπόλοιπο νερό,λάδι, αλάτι και ζάχαρη.
Ζυμώνω για λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ωραία η ζύμη και να μην κολλάει ιδιαίτερα.
Βάζουμε   τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη  για περίπου μια ώρα.
Εγώ  τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή   σε πρόγραμμα ζύμης  όπου και  φούσκωσε  εκεί
Αφού φουσκώσει , την ανοίγω πάνω σε αλευρομένο   πάγκο εργασίας και κάνω  τα  σχέδια  όπως  φαίνονται   στις  φωτογραφίες  και   τα τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω σε ταψί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζω το ταψί μου.

Τα ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου. Μέχρι να ροδίσουν βασικά.
Ενώ ψήνονται ετοιμάζω τα υλικά για το άλειμμα. στο τελος
Τα ανακατεύω όλα μαζί και μόλις βγάλω το ταψί με τους κόμπους τους αλείφω με αυτό.
Βάζω για 2 λεπτά πίσω στο φούρνο το ταψί και είναι έτοιμα.!




TUTMANIK ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΤΥΡΑΚΙ

    Την  αγάπη  μου για  τα ζυμαράκια  την έχετε  πια καταλάβει  ... σε κάθε blogs μαγειρικής  ελληνικό  ή ξένο που θα  μπω .. πάντα  θα  ψάξω  για  ζύμες  και μετά  θα  πάω παρακάτω .. το  βουλγάρικο αυτό ψωμάκι είναι από  τα πρώτα  που έφτιαξα, το λατρέψαμε 
    Το σχέδιο το  πήρα  από μια  φωτογραφία  που βρήκα στο  ίντερνετ   πάμε  λοιπόν  να το φτιάξουμε  ..


    ΥΛΙΚΑ :

    4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου
    25 γρ μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
    1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 ml. γάλα
    3  κουταλιές της σούπας  λάδι
    ΓΕΜΙΣΗ
    50 γρ βούτυρο λιωμένο
    250 γρ  τριμμένη φέτα
    λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
    πάπρικα  γλυκεία (προαιρετική)
    λίγο γάλα για το τέλος

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με  το χλιαρό γάλα  (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι
  • Ζυμώνουμε  τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
  • Αφού φουσκώσει  η ζύμη  μας τη  βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.παίρνουμε ένα  κομμάτι 1/3 της ζύμης μας , το ανοίγουμε στρόγγυλο φύλλο πάχους 1 εκατ και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί,αμέσως  βουτυρώνουμε  και πασπαλίζουμε  με  την τριμμένη φέτα  



  • Μετά  με το υπόλοιπο κομμάτι  ζύμης ανοίγουμε  πάλι φύλλο πάχους 1 εκατ και  με ένα  δαχτυλίδι-φόρμα κόβουμε κύκλους και καλύπτουμε  με τους  κύκλους-ζύμης όλο το τυρί  μας( όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ) και στο τέλος φτιάχνουμε ένα  λουλούδι  ζύμης και το τοποθετούμε πάνω στη ζύμη.

  • Το αφήνουμε  να  φουσκώσει  για 1ώρα  περίπου σε ζεστό μέρος  . Προθερμαίνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς  .
  • Αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι  ή παπαρουνόσπορο .Το ψήνουμε  για 30 -40 λεπτά να πάρει  ένα ωραίο χρώμα ..όπως  φαίνεται στις  φωτογραφίες   
  • Αφήνουμε  να κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  .
                                                                       ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ





                                     Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .    


    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ  ΤΥΡΙ  ΦΕΤΑ ΚΑΙ  ΑΝΘΟΤΥΡΟ  ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΔΕΣ  .. όπως  αρέσει στόν καθένα  μας ...  χατίρια  δεν  χαλάω .. 
Η συνταγή είναι  της  αγαπημένης  κυρίας  Ειρήνης  Φανίδου ..απο την ομάδα μαγειρικής της στο facebook ...Η κουζίνα της Ειρήνης.







 Και  γεμιστά  με  τυράκι φετα  και ανθότυρο.......



 Η κα Ειρήνη τα  φτιάχνει με αλεύρι  για όλες  της  χρήσεις  και μόνο με  λάδι .. τα έφτιαξα  όπως  τα  προτέινει  η ίδια  γίνονται εξαιρετικά  !!!
Εγώ  είμαι  ανήσυχο 'ατομο και  πάντα  θέλω  να  βάζω  και  την δική  μου πινελιά  ...  λοιπόν  έβαλα τα  ίδια  γραμμάρια  σε  αλεύρι ..αλλά έβαλα 3 διαφορετικά  είδη  αλευριού,και  έβαλα  και τη  μισή  ποσότητα  του λαδιού απο το αγαπημένο μας  ταχίνι .. δηλ μισό λάδι  και μισό ταχίνι και φυσικά  έβαλα καστανή  ζάχαρη ..  και  τα  έφτιαξα και  με  γέμιση   ... πάμε  να τα  φτιάξουμε  ....
 
ΥΛΙΚΑ :

200 κίτρινο αλεύρι  
200  γρ αλεύρι μαλακό
600 αλεύρι  για όλες της χρήσεις
80  γρ ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική 
20  γρ αλάτι
30  γρ μαγιά  νωπή  ή  1φακέλάκι 9 γρ  ξερή μαγιά

500  ml νερό χλιαρό
50  ml ταχίνι
50  ml ελαιόλαδο
1 κουταλια της σουπας ξύδι 
Σουσάμι 
τυρι  φέτα ,ανθότυρο,σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά  στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  •  Προσθέτουμε  το λάδι ,το ταχίνι το αλάτι και το ξυδι , τα 3  είδη  το αλεύρι, και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά. 
  • Εγώ  την  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή και  εκεί  την άφησα  να  φουσκώσει.
  • Κόβουμε  μικρά κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε  τα  στρογγυλά κουλούρια μας τα βουτάμε  σε νερό με  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφήνουμε για  40 -45 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα   . 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας , αυτό  θα βοηθήσει  να  γίνουν  τραγανά και  μαλακά  μαζί 
 Και  γεμιστά  με  τυράκι φέτα  και ανθότυρο και  σταφίδες  για  όλα  τα  γούστα .
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.