ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά.
- Στον κάδο ενός πολυμιξερ προσθέτουμε το προζύμι , την μαγιά ,το γάλα το αυγό ,τη ζάχαρη , το αλεύρι ..300 γρ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια χαλαρή ζύμη σαν παχύς χυλός , σκεπάζουμε με μια μουσκεμένη πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
- Στη συνέχει ,με το γάντζο ζυμώνουμε για 15 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι 130 γρ ίσως και περισσότερο ανάλογα το μέγεθος του αυγού αλλά και το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε .Προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε
- Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας αγγίζουμε το μείγμα ζύμης και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη, που κολλάει λίγο στα χέρια μας ,δεν θα προσθέσουμε άλλο αλεύρι γιατί θα κάνει την ζύμη μας πολύ σκληρή συνεπώς και το ψωμάκι μας πολύ πιο σκληρό και καθόλου αφράτο
- Εγώ την ζύμωσα όπως πάντα στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά των υλικών που περιγράφω πιο πάνω .
- Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το σε ένα ζεστό,ξηρό μέρος,ή ακόμα και κοντά σε ένα ζεστό φούρνο αναμμένο στους 30 βαθμούς κα θα χρειαστεί έως 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή.
- Θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος εντυπωσιακά! Μόλις φτάσει σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να την πατήσουμε με το δάχτυλο σπρώχνοντας τον αέρα και αφήνοντας να καταρρεύσει λίγο. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μέρος! Είναι τόσο διασκεδαστικό να βλέπεις να ξεφουσκώνει!
- Βγάλτε την πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και θα μας βοήθεισει να τα πλάσουμε αν προσθέσουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια ίσου μεγέθους 120 γρ το καθένα .. Μπορείτε να πάρετε ακριβές βάρος των κομματιών της ζύμης χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριά
- Δίνουμε σχήμα στα κομμάτια ζύμης το σχήμα της μπάλας .
- Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση από χαρτί αντικολλητικό. Καλύπτουμε το δίσκο χαλαρά με ένα φύλλο λαδωμένης μεμβράνης και αφήστε το στο ίδιο ζεστό μέρος για τουλάχιστον μισή ώρα, να αυξηθεί, να αναπτυχθεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς .Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ένα πυρεξ ή ένα βαθύ ταψί γεμάτο βραστό νερό στο κατώτατο σημείο του φούρνου και αφήνουμε να ατμοποιηθεί πριν βάλουμε τα ψωμάκια να ψηθούν .Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και προσθέτουμε λίγο νερό και βουρτσίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης
- Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι. Ψήνουμε τα ψωμάκια στο μεσαίο ράφι για περίπου 15 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα χρυσό χρώμα
- Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα φαίνονται !!!! Και τόσο εύκολα Ένιωσα σαν ένα πραγματικός αρτοποιός που έκανε αυτά τα .. υπέροχα ψωμάκια .
- Αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τα καταναλώσουμε .Είναι καλύτερα όταν είναι ακόμα φρεσκοψημένα και μαλακά, να τα διατηρούμαι αφού θα παγώσουν καλά σε μια σακούλα τροφίμων ziplock.
- Κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό σνακ αφού τα φρυγανίσουμε με βούτυρο και προσθέσουμε μέλι ή την αγαπημένη μας μαρμελάδα ή και με το αγαπημένο μας μπιφτέκι κοτόπουλου ή μοσχαριούΑυτά θα ήταν τέλεια για ένα πραγματικό BBQ!
- Το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά τους δίνει ένα πραγματικό πλούτο σε σύγκριση με το κανονικό ψωμί και τους βοηθά να παραμένουν πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι ότι διαρκούν πολύ στο σπίτι μου εξαφανίζονται πριν καν προλάβω να τα βγάλω από το φούρνο , για αυτό φτιάχνω πάντα 2 δόσεις η μια ποτέ δεν φτάνει πιστέψετε με !