Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ








Μια ακόμα πιτούλα που φταίξαμε τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω ...Κοτόπιτα  με γιαούρτι και για να συμπληρώσω την ποσότητα πρόσθεσα και το αγαπημένο μου κεφίρ ,,τα  ανακάτεψα  και έγινε  μια  ξυνη κρέμα  που έδωσε στην πίτα μας  μια πολύ υγρή κι δροσερή γεύση 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

ΥΛΙΚΑ:
    • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
    • 2 κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .(εγω έβαλα και 100ml κεφιρ και 250 ml νερό,  κάνω δοκιμές με το κεφιρ το γνωρίζετε ☺😀😚
    • μια  πρέζα  ζάχαρη
    • 5 γρ ξερή μαγιά
    • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 
     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,  την  τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12-15 μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας
    • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό δίνουν ένα τέλειο και τραγανό φύλλο 
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:

    ΥΛΙΚΑ:

    1/2 κοτόπουλο και 1 κρεμμύδι ολόκληρο
    2 αυγά
    1 κρεμμύδι τριμμένο σε λεπτές φέτες 
    κύβους σπιτικούς 
    1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης 
    1 πράσινη πιπεριά κέρατο
    1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
    2-3 κουταλιές της σούπας λάδι και 20 γρ βούτυρο
    2 κουταλιές της σούπας τραχανά σταρένιο 
    100 γρ γιαούρτι και 100 γρ σπιτικό κεφίρ
    αλάτι και πιπέρι και λίγη γλυκεία πάπρικα 
    1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
    3-4 κουταλιές τραχανά γλυκό
    250 γρ τυριά ρεγγάτο και γραβιέρα και κεφαλοτύρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το κοτόπουλο αφού πρώτα το ζεματίζουμε  μόνο του και το κρεμμύδι ολόκληρο ,αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν και να μείνουν με  λίγο ζουμί σχεδόν 1/2 κούπα. (Επίσης κρατάμε και 100 ml για το τέλος να βρεξούμε  την πίτα μας πριν το ψήσιμο.  Τολμήστε το )
    • Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια,
    • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές να μαραθούν και προσθέτουμε και τα καρότα, τον σπιτικό κύβο ,τον μαϊντανό και το ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να πάρει μια βράσει και τέλος προσθέτουμε τον τραχανά να φουσκώσει και εκείνος λίγο βράζοντας  το 
    • Αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό το γιαούρτι με το κεφίρ καλά χτυπημένο και τα τυριά μας και ανακατεύουμε .
    • Και ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς στην συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα μας ,στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί 2 φύλλα μεγαλύτερα από το ταψί μας και στην συνέχεια λαδώνουμε και στρώνουμε πάλι 1 φύλλο ίσο με το ταψί και ξανά πάλι 1 ακόμα φύλλο και ρίχνουμε την γέμιση και ξανά πάλι αλλά 2-3 φύλλα λαδωμένα και ξανά πάλι γέμιση  πάλι άλλα 2-3 φύλλα λαδωμένα συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, φτιάχνουμε την πίτα με 12-15 φύλλα σύνολο ανάλογα πόσο παχιά την θέλουμε, λαδώνουμε και από πάνω πάλι ένα φύλλο ίσο με το ταψί όταν τελειώσουν στρώνουμε τα μεγαλύτερα φύλλα προς τα μέσα και κάνουνε ένα μικρό κόθρο  και λαδώνουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και την κόβουμε ακτινωτά  και βρέχουμε με νερό της βρύσης η και αν θέλουμε με το νερό που βρασακε το κοτόπουλο μας τολμηστετο  θα γίνει υπέροχη.
    • ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 20 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα  κατεβάζουμε το φούρνο στους 170 -180 βαθμούς για  άλλα 30-40 λεπτά    

    Προσοχή μην το κόβετε πολύ μικρά κομμάτια  το κοτόπουλο γιατί θα λιώσει τελείως το κοτόπουλο .  

    Έμενα οι μικρές μου δεν θέλουν να  φαίνεται το κοτόπουλο και το έκοψα αρκετά λεπτό .      



    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
     
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δεν υπάρχουν σχόλια: