Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ






Αυτή την φορά φιλοξενώ μια υπέροχη συνταγή για μελομακάρονα, είναι της αγαπημένης φίλης μου Άννα Πετιναρέλη  .Ότι και αν μαγειρέψει αυτή η φίλη μου το απογειώνει ..σε κάνει να θες  δοκιμάσεις  να το απολαυσεις ..Πάμε να δούμε λοιπόν την συνταγή της όπως την έγραψε στην ομάδα της στο facebook "Η ζωή εν τάχει ".Ακολουθήστε την αυτή την υπέροχη μαγείρισσα ..και φτιάξτε αυτά  τα  κοσμήματα και προσφέρετε  στους ανθρώπους που αγαπάτε τα φετινά Χριστούγεννα 

Δεν έχει τόση σημασία η συνταγή..όσο τα καλά υλικά.. η τεχνική.. και η αγάπη👌..
 Λίγο πολύ οι συνταγές κάποιων κλασικών γλυκών είναι  ίδιες...ο τρόπος εκτέλεσης και της ύλης είναι η διαφορά φίλοι μου ...Τα γνωστά μελοκάρονα..το παλιό παραδοσιακό γλυκάκι Χριστουγέννων δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μπισκότο αλλά σιροπιασμένο. Τα καλά μελομακάρονα θέλουν ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΓΝΗΣΙΟ👌αυτά μόνο καθορίζουν τα ΚΑΛΑ γλυκά μας...μυστικά δεν υπάρχουν επτασφράγιστα φίλοι μου...η χημεία καθορίζει και η τεχνική του κάθε τι.....η γνωστή εκτέλεση όπως ξέρετε ...η διαφορά είναι στις ποιότητες πάντα...λόγω πείρας σας λέω: το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ αναδεικνύει το αλεύρι μας.
Η μεγάλη ποσότητα 'κανέλας και το γαρύφαλο "σκεπάζει το λάδι μας και το μέλι μας.. με φειδώ αυτά.. η ζύμη πρέπει να είναι ψιχουλιαστή για να ελέγχουμε την υφή ζύμης. Και για να μην τρίβονται τα γλυκά...πάντα λίγο σιμιγδάλι για αφράτεμα μπισκότου ( φουσκώνει στο σιρόπι) δηλ...τα σιροπιάζω πάντα και τα δύο πολύ ΧΛΙΑΡΑ το μακρόστενο σχήμα τα μελώνω πάντα κάθετα πλαγιαστά.. και τα γυρίζω μετά από ώρα το ίδιο ανάποδα..
Το σιρόπι καλά δεμένο για να μη λασπώσουν...την ζύμη δεν την ζυμώνω...ανακατεύω μόνο... δείτε φίλοι μου πόσο ΑΦΡΑΤΟ. μπισκοτένιο έγινε! λόγω του ελαιόλαδου μας και τριφτής ζύμης....αν κάνετε αυτά τα βήματα σε όποια συνταγής σας...θα βγουν έτσι όπως τα βλέπετε στις  υπέροχες φωτογραφίες 👌
Έφταιξα λίγη καραμέλα έτσι .....για την μόστρα που λέμε....και μαργαριτάρια γιατί αξίζουν να κεραστούν σαν..." κοσμήματα"🎁🎄  λέει η αγαπημένη μου φίλη ....
Οι φωτογραφίες είναι τις φίλης  Άννα Πετιναρέλη 

ΥΛΙΚΑ:

 2 κούπες ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 
 1 κούπα ζάχαρη .
1/2κούπα σιμιγδάλι ψιλό η χοντρό
 2 κρόκους αυγού 
 1 κουταλάκια του γλυκού σόδα 
Χυμό από 1πορτοκάλι🍊
 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παόυντερ
 1.200 γρ. αλεύρι " όσο πάρει" περίπου
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι  🍊
κανέλα και  μοσχοκάρυδο 
1 σφηνάκι κονιάκ....

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3 κούπες νερό 
2 και 1/2 κούπα ζάχαρη 
1 κούπα μέλι 
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη 
2 ολόκληρα πορτοκάλια 
γαρύφαλλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα: Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού  πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το λάδι. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά -αρώματα μαζί και τους κρόκους . Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε  και  το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν σιγά -σιγά  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα  για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι , θέλουμε  μια αφράτη ζύμη.. ψυχουλαστή  
  • Τους δίνουμε σήμα με τα χέρια μας ή με κουπάτ ότι μας αρέσει .
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις  στους 170-180οC για  25- 30 λεπτά περίπου ανάλογα  το  φούρνο μας και σχήμα τους έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...τα  βουτάμε μέσα στο ζεστό σιρόπι για  1-2 ώρες και μετά τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε άλλες 1-2 ώρες πάλι ανάλογα το πάχος ,,, και επειδή έχουν και γέμιση  χρειάζονται  το χρόνο τους για να μελώσουν 
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το γλυκό γλυκόζη και τα 2 πορτοκάλια  με τα γαρύφαλα που τα έχουμε καρφώσει πρώτα . Βάζουμε στη φωτιά ,αφήνουμε να βράσει για 7-10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να  βράζει το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι  και  αφήνουμε ξανά την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι να και καθαρίζουμε με το κουτάλι τον  αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
  • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
  • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.





Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι ..φέτος θα είναι το πιο παράξενα ..λόγου του εγκλεισμού μας.    Εύχομαι του χρόνου με υγεία να είμαστε πάλι γέροι και υγιείς όλοι μας να τα γιορτάσουμε !! 


Καλή επιτυχία 
                                                                Καλές  γιορτές  και  χρόνια πολλά σε όλους σας!

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: